Přepis energií na nájemce: jak na něj a kdy se vám vyplatí?

Pronajímáte byt a nejste si jisti, zda přepsat energie na nájemce či ne? Univerzální vhodné řešení ovšem neexistuje Je dobré vyjít z toho komu a jakým způsobem byt pronajímáte. Poradíme vám, jaké jsou v tomto ohledu možnosti a kdy se vám která varianta vyplatí.

elektroměr, převod energií na nájemníky
6 minut čtení

Kapitoly článku

Jaké platby lze přenechat na nájemníkovi?

S užíváním bytu je spojena řada plateb. Ovšem všech se coby majitel nezbavíte. Nesmíte například převádět povinnost hradit vodné a stočné a teplou vodu z tepláren. Volné pole působnosti máte ovšem v případě dodávek elektřiny a plynu. Záleží jen na vás.

Chcete pomoct s nájemní smlouvou?

Sepsáním kvalitní nájemní smlouvy si ušetříte většinu problémů, ať již jako majitel bytu či nájemce.  Sepíšeme nebo zkontrolujeme nájemní smlouvu, případně poradíme se sepsáním dodatku smlouvy či ukončení nájmu. Vše zvládneme rychle a bezchybně.

Možnosti, jak si s nájemcem spravedlivě vyúčtovat elektřinu a plyn, jsou v zásadě tři:

  • Energie lze přepsat na nájemníka a řešení plateb, přeplatků či nedoplatků je pak zcela na něm.
  • Nájemníkovi se odhadnou a stanoví měsíční zálohy a po nějaké době od zaslání ročního vyúčtování poskytovatelem se vše vyúčtuje dle provedených plateb záloh.
  • Stanoví se fixní poplatky dle dosavadní spotřeby a vyúčtování se neprovádí.

Přepis energií na nájemníka

V případě dlouhodobých a střednědobých nájmů se majitelům bytů vyplatí přepsat platby elektřiny a plynu na nájemníka. Odpadá tak energie vynaložená na komunikaci s dodavatelem služeb, kontrolu jím zaslaného vyúčtování, srovnání s tím, co vám na zálohách zaplatil nájemce a výpočet toho, co má ještě doplatit, nebo mu budete vracet. To vše dvakrát, pokud máte byt připojený i na plyn. A to vše ještě s následným dohadováním, pokud s vaším výpočtem nájemník nesouhlasí. Odpadne vám spousta povinností a starosti budete moci přenechat na skutečného uživatele bytu. Na druhou stranu nebudete mít platby pod kontrolou, takže je dobré si nájemce alespoň trochu proklepnout a mít v něj důvěru. Nebudete tak riskovat, že se z něj vyklube neplatič a dodavatel vám elektřinu odpojí.

Na samotném přepisu není nic složitého. Ideální je sejít se s nájemcem a společně zaznamenat aktuální stavy měřičů a odečet podepsat na znamení souhlasu. Pokud si navzájem důvěřujete (pronajímáte třeba byt bratrovi), stačí, když odečet provede a zapíše jen jeden z vás. Určitě je ale vhodné i v tomto případě elektroměr či plynoměr vyfotit a uschovat fotografii jako důkaz. Využíváte-li u elektřiny dva tarify, pak je nezapomeňte odečíst oba. Na stránkách poskytovatele energií najdete formulář, který vyplníte.

Převod samotný se v dnešní době již zpravidla řeší online. Budoucí nájemník vám udělí plnou moc a vy za něj můžete přímo smlouvy uzavřít, případně necháte vše na něm samotném.

Tato varianta má pro majitele bytu řadu výhod, které jsme popsali výše. Nevyplatí se ale u krátkodobých nájmů, kdy pronajímáte byt na období v řádu měsíců či dokonce ještě kratší. Pak by znamenala relativně hodně byrokracie. Navíc velmi často dochází k situaci, kdy vzniká časová prodleva mezi dvěma nájmy. Převod je ovšem nutný i při ukončení nájmu, kdy si opět na sebe vš přepíše majitel bytu.

Tip: Stejný proces nás čeká i v případě prodeje či koupě nemovitosti. Není sice nutné se společně scházet a vše řešit u poskytovatele energií společně, ale řada klientů tuto variantu volí, aby se na vlastní oči přesvědčili, že je vše v pořádku a na jejich jméno nebude nikde figurovat žádný účet. Pokud provádí převod nabyvatel nemovitosti, bude opět potřebovat plnou moc a stav měřitel, s nímž obě strany souhlasí. Následně je z místa odběru odhlášen původní vlastník a přihlášen vlastník nový. Je důležité se shodnout, v jaké fázi převodu se tak stane a tuto skutečnost také zanést do kupní smlouvy.

Stanovení měsíčních záloh, které následně vyúčtujete

Tato varianta je naopak ideální pro krátkodobé nájmy. Vlastníci nemovitosti vyjdou z dosavadní spotřeby v bytě, počtu osob, které v něm pobývaly, a záloh stanovených poskytovatelem a na základě těchto údajů pak stanoví v nájemní smlouvě zálohy a ty jsou pak na základě ročního vyúčtování vyúčtovány nájemci.

Velkou výhodou je, že máte jako majitel bytu či domu kontrolu nad platbami, víte, že je vše řádně uhrazeno a volíte si sami dodavatele.

Jistou nevýhodu mohou představovat opět složitější přepočty v případě více nájemců během jednoho roku. Tomu se ale úplně vyhnout nelze. Ceny můžete spočítat sami na základě znalosti ceny energie a odečtu stavu měřičů při odchodu nájemce, případně počkat na roční vyúčtování od dodavatele.

Dalším rizikem může být i situace, kdy nájemce vám přestane platit nájem, včetně záloh a vám pak vznikají další výdaje. Rizika spojená s neplacením nájmu ovšem teoreticky existují vždy, bez ohledu na to, jaký postoj k převodu energií máte. Takže tato skutečnost by při vašem rozhodování nemusela hrát významnou roli.

Tip: Nájemné je jednou z nejdůležitějších součástí nájemní smlouvy. Ještě před podpisem nájemní smlouvy je třeba si pečlivě rozmyslet, jak a v jaké výši je sjednat a zda a jakou formou je v budoucnu navyšovat. Co vše může nájemné zahrnovat a jak zohlednit ceny energií? Na to vše jsme se zaměřili v našem dalším článku. A pokud jste již smlouvu uzavřeli, ale nájemník odmítá platit, v našem článku vám poradíme, jak postupovat.

Stanovení fixních poplatků

Za určitých okolností může jít o ideální řešení, ale jako všechna řešení má svá “ale”. Vyžaduje opět jistou dávku důvěry mezi oběma stranami nájemní smlouvy. Majitel bytu vyjde z dosavadní spotřeby energií v bytě a její ceny a odhadne spotřebu do budoucna. Zohlední různá roční období (zejména tedy vytápění v zimě), vše započte, zprůměruje a pak velmi lehce nadhodnotí a výslednou částku zakotví jako fixní do nájemní smlouvy.

Pokud zvolíte tuto možnost, pak kromě úvodního výpočtu odpadnou složité přepočty přeplatků a nedoplatků či případná administrativa spojená s opětovným převáděním energií na různé nájemce.

Nic ale není bez poskvrnky. Nájemce může mít obavy, že ho majitel takříkajíc “natáhne”, spotřebu značně nadhodnotí a zbylé korunky poputují do jeho kapsy. Záleží tedy, zda mu celková suma nájemného včetně započtených energií dává smysl a vyplatí se mu. Nad majitelem nemovitosti bude viset Damoklův meč v podobě hýřivého nájemce, který si z bytu udělá obrazně řečeno saunu, případně pěstírnu konopí a roztočí tak elektroměr do nevídaných obrátek. Takové extrémy se dají ale případně ve smlouvě ošetřit.

Pozor na to, že takto účtované energie mohou a mají dopad také na příjmy z pronájmu a následné daňové povinnosti (především registrace jako plátce DPH). To v případě přeúčtování záloh nehrozí, neboť zálohy se do příjmů z pronájmu nezapočítávají.

Tip: Plná moc je velmi užitečný nástroj, který se vám může hodit třeba při prodeji vozidla, vyzvedávání pošty, jednání s úřady či přepisování energií. Váháte, zda lze použít jeden vzor pro všechny uvedené případy a co konkrétně musí plná moc obsahovat? V samostatném článku jsme pro vás připravili přehledný návod, který vše zodpoví.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Nájem nemovitosti

Sepíšeme nebo zkontrolujeme nájemní smlouvu na míru vašemu případu. Díky našim službám nevzniknou ani po skončení nájmu mezi pronajímatelem a nájemníkem spory ohledně nejasných práv či povinností.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Zdeněk Chalupa

před 9 měsíců

Využil jsem službu k sepsání darovací smlouvy na nemovitost a návrhu na vklad do katastru nemovitostí. Vyhotovení proběhlo rychle a dokumenty byly v pořádku.

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 6 měsíců

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Veronika Jízdná

před 2 roky

Služeb Dostupného advokáta jsme využili při koupi bytu. Vše proběhlo v pořádku, kontrola smluv, návrh na katastr, který prošel na první pokus. I když jsem si až za půl roku vzpomněla, že vlastně ještě potřebuji vypsat daňové přiznání, nebyl to problém a do 2 dnů bylo hotové. Dobrá komunikace, rychlá reakce, nic nebylo problém. Doporučuji.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024