Převod auta podle občanského zákoníku – kradené auto

Jak upravuje občanský zákoník převod auta a co pro vás znamená, pokud se jedá o auto kradené? Na to jsme se zaměřili v našem článku.

3 minuty čtení

V oblasti převodu aut existuje několik možných rizik. Je třeba si připustit, že při koupi ojetého auta pokaždé tak trochu kupujeme zajíce v pytli. Problém ale je, když je zajíc ještě navíc kradený.

Co můžete dělat, když vám auto prodá zloděj nebo jeho prostředník? V tomto případě zákon pochopitelně chrání především poškozeného, tedy toho, komu byl vůz odcizen. Zákon proto dává původnímu vlastníkovi možnost domoci se navrácení věci, prokáže-li, že pozbyl věc nedobrovolně (tj. svémocným odnětím, krádeží nebo ztrátou). Zakoupené auto tedy musíte následně vrátit jeho majiteli. Současně se můžete po prodejci domáhat náhrady škody. Ochrana původního majitele platí dokonce, i když byl nabyvatel v dobré víře (například když prodávající protistrana působí solidně, má všechny doklady v pořádku a není důvod si myslet, že auto ve skutečnosti pokoutně získala nějakou nekalou cestou). Je zde však omezení tří let, později svůj nárok již původní vlastník úspěšně vznést nemůže.

Po třech letech od koupě může mít tedy kupující klid. Lze však preventivně doporučit vždy pečlivě trvat na předložení všech dokladů včetně čísla karoserie VIN, podle kterého lze alespoň srovnat daný vůz s databází nahlášených krádeží. Nejlepší prevence problémů je však vždy kvalitní kupní smlouva k prodeji auta zpracovaná advokátem. Je tak potřeba varovat před vzory zadarmo, které (soudě z naší praxe) často problémy vytvářejí, spíše než řeší.

Výjimkou z výše uvedeného pravidla jsou veřejné dražby nebo koupě od osoby, které vlastník auto svěřil (například půjčil). V takovém případě ukradený automobil vracet nemusíte a poškozený by musel vymáhat náhradu po prodejci.

Často vídáme, že v této věci je těžké nalézt spravedlnost pro všechny. Buď je dotčen původní vlastník, který jednoho dne nenajde své auto před domem, a když ho konečně vypátrá, zjistí, že ho v dobré víře již někdo prodal nic netušící rodině. Bude se tedy muset soudit o náhradu škody a vůz již nezíská. Nebo je poškozena daná rodina, která dlouho šetřila na vyhovující vůz. O ten přijde a nezbude jí než se soudně domáhat náhrady škody.

 

Kupní smlouva na věci movité

Sepíšeme za vás kupní smlouvu na věci movité, případně zkontrolujeme tu existující. Všechno vyřídíme rychle a bezchybně, za předem stanovenou cenu. Zvládneme to do 3 dnů a v rámci celé ČR. Vy se o nic nestaráte a zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Tip: „Koupil jsem si ojeté auto, ale po pár měsících přestalo fungovat a je mi k ničemu. Co s tím?“ Dotaz, který dostáváme poměrně často. Nenechte se zastrašit suverenitou autobazarů a zjistěte, na co máte nárok. V článku nezapomene ani na ty, kteří si koupili auto nové a podíváme se, jak je i v jejich případě s odstoupením od kupní smlouvy.

Další pastí může být, když prodávající svým automobilem ručí za nějakou půjčku či úvěr. Taková věc totiž zpravidla nelze oficiálně zjistit. Pokud je prodávající veden nečestnými úmysly a chce vám takovou skutečnost zatajit, opět se může stát, že se v budoucnu setkáte s exekutorem, který si na auto bude činit nárok.

Jistou obranu vám i v tomto případě poskytne kvalitně připravená kupní smlouva, v níž prodávající deklaruje, že na vozidle nevázne žádný takový závazek. Pokud by šlo o lež, auto by vám to sice nevrátilo, ale měli byste cenný důkaz pro budoucí soudní spor. Prodávající by se tak totiž dopustil podvodu.

A jaké právní dokumenty při prodeji vozu využijete? Základem je vždy advokátem připravená či alespoň zkontrolovaná kvalitní kupní smlouva. Ta ochrání vaše práva a minimalizuje právní rizika. Je potřeba varovat před vzory zadarmo, které často mnohé právní otázky ponechají otevřené. Dalším potřebným dokumenem je plná moc k prodeji auta. Měla by obsahovat identifikaci zmocnitele a zmocněnce, specifikaci toho, k čemu je zmocněnec na základě plné moci oprávněn a specifikaci vozidla. Plnou moc k zastupování osoby k převodu auta můžete omezit na konkrétní časové období a místo, vždy ale zaniká provedením úkonu, v tomto případě tak okamžikem přepsání vozidla.

Více na toto téma se dozvíte v pokračování tohoto blogu.

Tip: Při koupi auta z druhé ruky vás může hřát u srdce úspora peněz oproti koupi vozu nového. Současně často ale také přichází stres spojený s kontrolou a prověřením skutečného technického stavu vozidla. Málokdo si hlídá také jeho právní stav, na němž záleží stejnou, ba i větší měrou.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Kupní smlouva na věci movité

Sepíšeme za vás kupní smlouvu na věci movité, případně zkontrolujeme tu existující. Všechno vyřídíme rychle a bezchybně, za předem stanovenou cenu. Zvládneme to do 3 dnů a v rámci celé ČR. Vy se o nic nestaráte a zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 5 měsíců

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Luboš Zeman

před 6 měsíců

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 8 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024