Příčetnost a nepříčetnost: právní dopady duševního stavu

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
18. srpna 2024
6 minut čtení
6 minut čtení
Trestní právo

Otázka příčetnosti a nepříčetnosti je zcela klíčová z hlediska odpovědnosti pachatele. Jaký stav se posuzuje jako nepříčetnost a jak se stanoví? Jaký je rozdíl mezi nepříčetností a jednáním v opilosti či stavu extrémního rozrušení? Na to se zaměříme v našem textu.

nepříčetný muž, pachatel

Příčetnost a nepříčetnost z hlediska práva

Příčetnost a nepříčetnost jsou klíčové pojmy v trestním právu, které určují, zda je osoba schopna nést trestní odpovědnost za své činy. Příčetnost znamená, že jedinec byl v době spáchání činu schopen rozpoznat jeho protiprávnost a ovládat své jednání. Předpokládá se obecně, že každý je příčetný, pokud není prokázán opak.

Naproti tomu, nepříčetnost je stav, kdy jedinec nemůže být trestně odpovědný, protože kvůli duševní poruše nebyl schopen rozpoznat protiprávnost svého jednání nebo ovládat své chování v okamžiku činu. Tento stav musí být prokázán na základě odborného psychiatrického posudku. V případě, že je osoba shledána nepříčetnou, obvykle následuje umístění do psychiatrického zařízení namísto tradičního trestu odnětí svobody.

Stanovená nepříčetnost pak vede k pozměnění rozsudku, včetně trestu a případného rozhodnutí o léčbě. Shledání zmenšené příčetnosti, kdy je duševní schopnost jedince pouze částečně omezena, může vést ke snížení trestu, protože soud uznává, že jednání nebylo plně pod kontrolou pachatele. Všechny tyto aspekty mají zásadní vliv na rozhodování soudů a na životy dotčených osob.

Stali jste se obětí či svědkem trestného činu, zvažujete podání trestního oznámení?

Poradíme, jak postupovat. Ochráníme vaše práva rychle, efektivně a výhodně.

Jak se projevuje nepříčetnost v právní praxi

Příběhy z praxe ukazují, jaký vliv může mít duševní stav na jednotlivé osudy jednotlivců. Před několika lety nás oslovil pan Vladislav, jehož maminka v záchvatu způsobeném schizofrenií vážně zranila svého souseda a vyhrožovala mu se zbraní. V minulosti jí byla tato diagnóza stanovena s tím, že je umožněna ambulantní léčba. Po tomto incidentu ovšem proběhlo trestní řízení a na základě rozhodnutí soudu byla maminka pana Vladislava umístěna do psychiatrické léčebny, což jí umožnilo dostat potřebnou lékařskou péči. Trest odnětí svobody by i přes závažnost jejího jednání zde nebyl na místě vzhledem ke stanovené absenci rozpoznávacích schopností.

Částečné snížení rozpoznávací nebo ovládací schopnosti k zániku trestní odpovědnosti nepostačuje, ale může k němu být přihlédnuto při stanovení výše trestu. Podobně soud zohlednil jednání v extrémních emocích, v němž pan Petr způsobil těžké ublížení na zdraví muži, který znásilnil jeho přítelkyni. U pana Petra se tedy nejednalo o žádnou duševní nemoc, nicméně nastalý afekt měl na jeho jednání zásadní vliv. U soudu pak tato skutečnost vedla k nižšímu trestu.

Každý případ je tedy z hlediska hodnocení rozpoznávacích a ovládacích schopností hodnotit individuálně.

Posouzení příčetnosti: jak probíhá?

Posouzení příčetnosti je klíčovým krokem, který pomůže určit, zda byl pachatel v době spáchání trestného činu schopen rozumět svým činům a ovládat své chování. Proces začíná, když soud nařídí psychiatrické vyšetření. Toto vyšetření provádí klinický psychiatr, který hodnotí duševní stav obviněného prostřednictvím rozhovorů, pozorování a testování.

Psychiatr zkoumá různé aspekty duševního zdraví obviněného, včetně rodinné anamnézy, přítomnosti symptomatických projevů duševní choroby v době činu a schopnosti obviněného chápat důsledky svých činů. Zvláštní pozornost je věnována tomu, zda mohla psychická porucha významně ovlivnit chování obviněného.

Důležitým faktorem je také rozlišení mezi dočasnou mentální neschopností, například způsobenou akutní intoxikací, a trvalou duševní poruchou. Výsledky posudku mohou výrazně ovlivnit rozhodnutí o trestní odpovědnosti, od možného osvobození z důvodu nepříčetnosti, po příkaz k léčbě v psychiatrické léčebně namísto trestu odnětí svobody.

Tip na článek

Tip: Duševní stav blízké osoby někdy vede příbuzné k nutnosti omezení její svéprávnosti. Jak přitom postupovat? Lze někoho zbavit svéprávnosti zcela? A věděli jste, že zákon nabízí i jiné formy ochrany, třeba smlouvu o nápomoci, nebo zastoupení členem domácnosti?

Extrémní emoce nebo nepříčetnost?

Jak jsme výše naznačili, hranice mezi jednáním pod vlivem extrémních emocí a nepříčetností je klíčová pro posouzení trestní odpovědnosti. Nepříčetnost, definovaná jako stav, kdy jedinec není schopen rozpoznat protiprávnost svého jednání nebo ovládat své chování kvůli duševní poruše, je v právu jasně vymezena. Oproti tomu, jednání ve stavu extrémních emocí, jako jsou například hysterické záchvaty, může být hodnoceno jako čin s plnou, případně sníženou příčetností, v závislosti na konkrétních okolnostech.

Při posuzování, zda extrémní emoce vedou k neobvyklému chování, soudy zvažují, zda bylo jednání pachatele ve stavu, který mu bránil plně ovládat své chování, či plně chápat jeho důsledky. Hranice mezi extrémními emocemi a nepříčetností se posuzuje na základě znaleckých posudků, kde psychiatři a psychologové hodnotí celkový psychický stav obviněného a jeho schopnost reagovat adekvátně na situace.

V praxi je tato hranice často nejednoznačná a každý případ vyžaduje individuální přístup.

Vztah nepříčetnosti a opilosti

Nepříčetnost a opilost jsou dva odlišné stavy, ale v právním kontextu mohou být vzájemně propojené. Samotná opilost neznamená automaticky nepříčetnost. Ke spáchání trestných činů pod vlivem alkoholu dochází velmi často a nemá to na posouzení příčetnosti zpravidla žádný vliv.

Specifický případ nastává, pokud se jedná o stav tak silné opilosti, který vede k významnému snížení nebo ztrátě schopnosti ovlivnit vlastní chování a pochopit důsledky jednání. Trestní zákoník tyto situace řeší prostřednictvím speciálního trestného činu “opilství”. V ustanovení vážícímu se k tomuto trestnému činu se stanoví, že “Kdo se požitím nebo aplikací návykové látky přivede, byť i z nedbalosti, do stavu nepříčetnosti, v němž se dopustí činu jinak trestného, bude potrestán odnětím svobody na tři léta až deset let; dopustí-li se však činu jinak trestného, na který zákon stanoví trest mírnější, bude potrestán tímto trestem mírnějším.“ O trestném činu opilství lze z pohledu soudu uvažovat tehdy, pokud je alespoň jedna ze složek pachatelova jednání (rozpoznávací či ovládací) byla v době činu prakticky vymizelá.

Toto právní posouzení by ovšem nenastalo v případě, kdy se pachatel schválně uvede do stavu opilosti, aby si třeba dodal kuráž ke spáchání trestného činu. Pokud o daném trestném činu mluví či se na něj připravuje i před tím, než se opije, pak jej tato skutečnost nijak nevyviní a nevede ani k odlišnému posouzení jeho trestní odpovědnosti oproti běžnému stavu.

Pokud se pachatel zaviněně uvede do stavu opilosti, nemůže se také zbavit odpovědnosti v případě nedbalostních trestných činů. Za ně tedy nese plnou odpovědnost.

Zcela jiná situace by nastala, kdyby pachateli někdo naléval alkohol bez jeho vědomí (například s tím, že se jedná o nealkoholické pivo), případně by jej opil násilím proti jeho vůli. Pokud by v takové situaci bylo stanovena nepříčetnost dané osoby, který by spáchala trestný čin, pak by za něj nebyla odpovědná.

Tip na článek

Tip: Pojem pachatel trestného činu se nám jeví jako poměrně zřejmá věc – jedná se přece o osobu, které spáchala něco nezákonného a měla by být potrestána. Jak je to ale v případě, kdy je taková osoba nepřičetná, případně pokud se jedná o dítě? A jak se staví české právo ke spáchání trestného činu právnickou osobou?

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Sdílejte článek


Související služba

Podání trestního oznámení

Ocitli jste se situaci, která vyžaduje podání trestního oznámení? Jsme tu od toho, abychom vám pomohli. Spolehlivě ochráníme vaše práva a celý proces vyřídíme za vás. Vše zvládneme rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat.

Chci pomoct

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Dastych

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Luboš Zeman

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)