Jaké jsou možnosti přivýdělku na mateřské?

Mateřská dovolená by měla maminkám umožnit si odpočinout a zregenerovat se po porodu. Někdy ale není zbytí a například finanční situace, slibně rozběhnutá kariéra či dohoda s tatínkem, který chce zůstat doma s dítětem, přimějí novopečenou matku k návratu do zaměstnání. Jak je to s přivýdělkem k mateřské a co lze dělat, abyste neztratily nárok na mateřskou, jsme probrali v našem článku.

Matka, přivydělávající si během mateřské dovolené
6 minut čtení

Kapitoly článku

Nejprve je nutné odlišit mateřskou a rodičovskou dovolenou, které bývají někdy zaměňovány. Mateřská dovolená znamená volno a peněžitý příspěvek pro ženy, které porodily dítě. Trvá ze zákona 28 týdnů (37 týdnů v případě porodu dvou a více dětí). Výše dávky, kterou po tuto dobu dostáváte, se odvíjí od výše vašeho dosavadního platu (případně platby nemocenského pojištění u OSVČ) a zpravidla nepředstavuje zcela razantní finanční propad.

Rodičovská dovolená je následující období, které může trvat dokonce až do čtvrtého roku dítěte. Příspěvek během rodičovské dovolené je jednotný v rámci celé republiky, celkově činí 300 000 Kč (v případě vícero dětí současně až 450 000 Kč) a je na vás, zda jej rozdělíte do jednoho, dvou, tří či čtyř let. Oproti původní výši platu matky jde ale zpravidla o výrazně nižší částku, kterou se často maminky rozhodnou řešit brigádou či drobným přivýdělkem a někdy i plným zaměstnaneckým poměrem.

Máte problém související s vaším odchodem na mateřskou?

Popište nám svůj případ a my do 24 hodin vypracujeme návrh právních služeb vedoucích k jeho vyřešení. Pokud se pak rozhodnete svěřit jeho řešení do našich rukou, máte vypracování tohoto návrhu zdarma.

Následující řádky jsou věnovány téměř výhradně mateřské dovolené, pro kterou platí trochu jiné pracovní podmínky než pro rodičovskou.

Práce u stejného zaměstnavatele

Zákon umožňuje práci u stejného zaměstnavatele, od kterého jste na mateřskou dovolenou odcházela. Nicméně nesmíte vykonávat stejný druh činnosti jako byl v původním pracovním poměru, to znamená, že nemůžete vykonávat práci, za kterou jste získala dávku.

Pracovat vám samozřejmě nikdo nezakazuje, ale v případě výkonu stejné práce ztrácíte nárok na uvedený příspěvek.

Pozor, pokud pozměníte svou náplň práce jen nepatrně, o jiný druh činnosti se jednat nebude. Pokud jste například právnička a namísto kontroly smluv s obchodními partnery budete psát právní podání na úřady, za jiný druh práce se to považovat nebude.

Pokud by v tomto ohledu byl zákoník práce porušen, hrozí vám odebrání dávky a zaměstnavateli současně hrozí pokuta až ve výši 300 000 Kč, kterou mu může udělit inspektorát práce. V tomto ohledu se tedy skutečně vyplatí zákon neobcházet. Upozornit na případné porušení práce může teoreticky kterýkoliv z kolegů a jde tedy o zcela zbytečné riziko.

Právní rámec práce při mateřské může mít nejrůznější podobu:

Tip: Pracovnímu poměru a jeho jednotlivým druhům jsme se věnovali v samostatném článku

Matky na mateřské často hledají takovou formu práce, která jim umožní kombinovat jí s péčí o potomka. Často se jedná o práci z domu, např. formou překladů, účetnictví, psaní textů či různou drobnou manuální práci, kterou je zaměstnavatel ochoten distribuovat.

Nejčastěji se setkáváme s brigádou či přivýdělkem na základě dohody o provedení práce (DPP). V případě, kdy měsíční výdělek nepřekročí deset tisíc korun, se navíc neodvádí sociální ani zdravotní pojištění. A pokud máte u zaměstnavatele podepsané prohlášení poplatníka s uplatněnou slevou na dani, neodvádí se ani daň.

Práce u jiného zaměstnavatele

Situaci vám může teoreticky zjednodušit práce pro jiného zaměstnavatele. Zde už by se nezkoumalo, jaký druh činnosti vykonáváte a zda je totožný či podobný vaší předchozí práci. Jedinou podmínkou je, že váš původní zaměstnavatel s takovou změnou musí písemně souhlasit. Podmínka souhlasu se nevztahuje na literární, vědeckou, pedagogickou, publicistickou a uměleckou činnost.

Podnikání na mateřské dovolené

Podnikání na mateřské dovolené je variantou jak pro ženy, které doposud pracovaly v klasickém pracovním poměru, tak i pro ty, které pracovaly na IČO.

Zřízení živnosti pro dosavadní zaměstnankyně

Pokud jste doposud pracovala v klasickém pracovním poměru, můžete si během mateřské zřídit živnostenské oprávnění a začít podnikat. V takovém případě vás v práci nic nelimituje, a to včetně oboru činnosti. To bude bráno jako vedlejší zdroj příjmů, bez ohledu na reálnou výši výdělku. Za hlavní zdroj příjmů se bere dávka mateřské, a to i v případě, kdy byste podnikáním získala více peněz než činí mateřská dovolená) Pro účely úřadů budete brána jako OSVČ vedlejší. To platí i při následném přechodu na rodičovskou dovolenou.

Pokud uvažujete o získání živnostenského oprávnění, zvažte, jakým oborem byste se chtěla zabývat. Nejsnadnější cesta je k provozování volné živnosti (například chovatelství zvířat). Chcete-li se takové činnosti věnovat, nepotřebujete mít podle zákona speciální vzdělání či certifikát. Stačí vám k tomu jen svéprávnost a bezúhonnost.

Existují však též řemeslné a vázané živnosti, pro jejichž provozování je třeba splnit podmínky další, zejména tzv. odbornou způsobilost.

Na cestu na úřad si připravte platný občanský průkaz a 1000,- Kč. Můžete si také již předem doma vyplnit formulář, který bude na úřadě třeba. Podrobné informace naleznete na stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu, kde najdete i Jednotný registrační formulář. Formulář lze vyplnit i online a zaslat jej na elektronickou podatelnu živnostenského úřadu. Počítejte ovšem s tím, že takový formulář je třeba podepsat uznávaným elektronický podpisem, případně ze své datové schránky zaslat do datové schránky živnostenského úřadu.

Tip: Pokud chcete vědět, co vše obnáší práce na IČO, přečtěte si náš článek.

Podnikání pro dosavadní OSVČ

Matky, které byly podnikatelky už před mateřskou dovolenou, mají situaci složitější. Příspěvek na mateřské dovolené totiž nelze pobírat za totožnou činnost, za jejíhož trvání nárok na mateřskou vzniknul. Nemohou tedy nadále podnikat osobně. Slovo „osobně“ je podstatné. Formálně může chod drobného podnikání převzít některý ze zaměstnanců.

Nutno ovšem dodat, že se uvedená situace bude týkat pouze určité části podnikajících maminek, protože osoby samostatně výdělečně činné nemají automatický nárok na mateřskou dovolenou.

Podmínkou je platba nemocenského pojištění aspoň 270 dní (tedy devět měsíců) v průběhu dvou let před nástupem na mateřskou, z toho přinejmenším 180 dní (šest měsíců) v posledním roce. Takto stanovená délka plateb má zabránit tomu, aby si budoucí matka začala platit nemocenské účelově až v okamžiku, kdy zjistí, že je těhotná. Učinit tak samozřejmě může z důvodu obav z běžného onemocnění, ale i v takovém případě bude mít na nemocenskou nárok nejdříve tři měsíce po započetí plateb.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Hrdlička, Nové Strašecí

před 3 roky

Jít osobně za advokátem mně přišlo dost nepříjemné. S Dostupným advokátem jsem ale všechno vyřídil bez toho, abych se s kýmkoli vůbec musel setkat. Koupil jsem u něj konzultaci, protože mě zaměstnavatel vyslal na dlouhodobou pracovní cestu do dost exotické země, aniž by mi cokoli vysvětlil a já jsem ani nevěděl, na co mám nárok. (zobrazit více) Advokát přes skype příjemný, služba rychlá, můžu jen doporučit.

Recenze služby

Luboš Zeman

před 6 měsíců

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

Gabriela Gruntová

před 2 roky

Neuvěřitelná rychlost, komunikace, ochota pomoci vše vyřešit k Vaší spokojenosti. Nemám slov ???? za mě top servis. Ještě jednou moc děkuji ????

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024