Každý máme právo na spravedlivý proces. Co to ale znamená?

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
9. října 2024
4 minuty čtení
4 minuty čtení
Trestní právo

Žijeme v právním státě, kdy právo na spravedlivý proces patří ke klíčovým prvkům, díky nimž se nemusíme bát, že si půjdeme jen tak sednout do vězení nebo budeme muset platit vysoké pokuty, aniž by se naším případem někdo skutečně zabýval. Právo na spravedlivý proces je jedním z nejdůležitějších základních práv, která v Česku máme. Co si pod ním blíže představit?

Právo na spravedlivý proces patří k těm nejdůležitějším základním lidským právům, která vůbec máme. Každý jednotlivec má díky němu právní záruku spravedlivého a rovného zacházení, o kterou se může opřít (nebo jeho advokát v případě porušení takového práva). V České republice máme právo na spravedlivý proces nepřímo zaneseno v Listině základních práv a svobod, která je stavebním prvkem ústavního práva. Výslovně je pak právo na spravedlivý proces zakotveno v čl. 6 evropské úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod (viz i níže).

Díky právu na spravedlivý proces máme záruku, že soudy budou o právech a povinnostech každého jednotlivce rozhodovat nestranně, nezávisle a současně v přiměřené lhůtě. Pokud máte pocit, že vaše právo na spravedlivý proces bylo porušeno, obraťte se na advokáta. Ten toho využije ve váš prospěch.

Cítíte nespravedlnost?

Váš soudní proces již proběhl a vy máte pocit, že nebyly dodrženy všechny principy spravedlivého procesu? Soudce byl předpojatý, protistrana používala nedovolené prostředky nebo došlo k jinému narušení procesu? Obraťte se na našeho právníka, který s vámi celou záležitost projedná a najde způsoby řešení, jak se můžete bránit.

Co zahrnuje právo na spravedlivý proces?

Právo na spravedlivý proces je komplexní soubor několika principů, které jsou nepostradatelné pro dosažení spravedlnosti.

1. Právo na nestranný a nezávislý soud

Každý člověk má právo, aby o jeho případu rozhodoval nezávislý soud. Tento soud nesmí být ovlivněn tlaky z vnějších vlivů, ať už se jedná o politické, ekonomické či jiné subjekty a důvody. Nestrannost soudu znamená, že soud nesmí upřednostňovat ani jednu stranu sporu a musí jednat objektivně. Nestrannost se zajišťuje mimo jiné například soudní příslušností.

2. Právo na rovnost zbraní

Ne, nejdeme zabředávat do válečných konfliktů, nebojte. Právo na rovnost zbraní totiž představuje princip, který zajišťuje, že obě strany soudního sporu mají stejné možnosti prezentovat své argumenty, důkazy a vyjádřit se k věci. Tím je zaručeno, že žádná strana nebude mít výhodu například v tom, že bude mít přístup k informacím, k nimž se druhá strana nedostane.

3. Právo na veřejné projednání věci

Za zavřenými dveřmi bez vaší přítomnosti se může odehrávat kdeco, ale rozhodně ne váš soud. Veřejnost procesu je totiž klíčová pro transparentnost. Pokud se soudní řízení odehrává veřejně, zvyšuje to důvěru ve spravedlivost rozhodování a brání tajným či svévolným postupům.

4. Právo na přiměřenou lhůtu

Zákony vyžadují, aby soudní řízení bylo vedeno v přiměřených lhůtách. Zbytečné průtahy v řízení jednak mohou mít pro účastníky devastující důsledky a jednak mohou vést ke ztrátě důvěry v právní systém.

5. Právo na právní pomoc

Každý má nárok na to, aby měl k dispozici právníka, který ho bude v soudním řízení zastupovat. Jakmile někdo nemá dostatek finančních prostředků na to, aby si právní pomoc mohl dovolit, musí mu stát zajistit přístup k bezplatnému právnímu zástupci. V případě potřeby se neváhejte obrátit na naše advokáty, kteří vám poskytnou při vašem soudu maximální pomoc.

Tip na článek

Tip: Dovolání v civilním řízení patří k dalším vašim právům, která můžete při svém soudu využít. Přečtěte si, jaké podmínky musíte splnit a jak celý proces dovolání probíhá.

Právo na spravedlivý proces je chráněno nejen na národní, ale také na mezinárodní úrovni. Mezi nejvýznamnější mezinárodní dokumenty, které toto právo zajišťují, patří již zmíněná Evropská úmluva o ochraně lidských práv a Mezinárodní pakt o občanských a politických právech přijatý OSN.

Co když někdo právo na spravedlivý proces poruší?

Porušení práva na spravedlivý proces může mít závažné důsledky na dané účastníky řízení. Pokud by soud například neopodstatněně soudní řízení protahoval, může tím účastníkům například zkomplikovat přístup k důkazům nebo zhoršit jejich postavení ve sporu. Při upřednostnění jedné strany by tu druhou zase vystavil riziku nespravedlivého rozhodnutí.

Systém českého soudnictví naštěstí obsahuje opravné prostředky, kterými lze pravomocné rozhodnutí soudu zvrátit, pokud došlo k porušení práva na spravedlivý proces. Pokud se jedinec nedomůže spravedlnosti v ochraně tohoto práva u národních soudů, může se obrátit ještě na Evropský soud pro lidská práva, který případně zjedná nápravu. Všechny argumenty je však potřeba uplatnit raději včas, ideální ještě u soudu prvního stupně v zastoupení advokátem. Spoléhat totiž jen na právo na spravedlivý proces až u nejvyšší instancí je velmi nejisté a může to být jen právní vata.

Shrnutí

Právo na spravedlivý proces je základem každého demokratického právního státu. Zajišťuje rovnost před zákonem, ochranu jednotlivců před svévolným rozhodováním a transparentnost v soudních řízeních. V České republice i na mezinárodní úrovni je toto právo považováno za klíčový prvek ochrany lidských práv a základní hodnotu, kterou musí respektovat každá státní moc. Pokud bylo vaše právo na spravedlivý proces porušeno, nebojte se bránit a požadujte nápravu.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Sdílejte článek


Související služba

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Chci pomoct

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Michal D.

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Jarka BL

Potřebovala jsem podat co nejrychleji trestní oznámení a společnost „Dostupný advokát“ jsem našla náhodou na webových stránkách. Komunikace proběhla v pořádku. Trvalo asi týden a oznámení jsme odeslali. Mohu doporučit, byla jsem spokojená.

Recenze služby

Jakub Jedlinský

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Zobrazit všechny reference

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)