Příslušnost soudů: Který soud rozhodne o vašem případu?

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
22. září 2024
6 minut čtení
6 minut čtení
Ostatní právní témata

Soudní moc je jedním z pilířů právního státu. Její úlohou je nejen zajistit spravedlnost a ochranu práv jedinců, ale současně efektivně řešit právní spory. V rámci soudního systému jste se možná již setkali s pojmem příslušnost soudu. Tento pojem určuje, který konkrétní soud má oprávnění projednávat a rozhodovat ve vašem případě. Přečtěte si, jak se příslušnost soudů v České republice určuje a co znamenají pojmy jako věcná příslušnost, místní příslušnost nebo zákon o soudech a soudcích.

Příslušnost soudů

Co znamená příslušnost soudu?

Pod pojmem příslušnost soudu se skrývá oprávnění jednotlivých soudů k tomu projednávat určité případy. Příslušnost se určuje podle několika kritérií a podle nich se příslušnost dělí následovně:

  • Věcná příslušnost: Tato příslušnost se týká toho, jaký soud má oprávnění rozhodovat o konkrétní věci. Věcná příslušnost rozděluje případy na méně závažné a složitější. Ty méně závažné řeší většinou okresní (obvodní) soudy, zatímco ty složitější se projednávají u soudů vyššího stupně, tedy například krajské soudy.
  • Místní příslušnost: Jak napovídá již samotný pojem, určuje místní příslušnost to, ve kterém obvodu bude daný případ projednávaný. Místní příslušnost se většinou určuje podle bydliště žalovaného nebo obou účastníků (například v rámci rozvodu), anebo na místě, kde proběhla událost, kvůli níž k soudnímu řízení došlo.
  • Funkční příslušnost: Tento typ příslušnosti hraje důležitou roli při přezkumu rozhodnutí nižších soudů. Týká se totiž toho, jaký soud projednává konkrétní případ v různých fázích. Dle funkční příslušnosti patří Nejvyšší soud nad ten krajský a podobně.

Potřebujete dostat svoji záležitost k soudu a nevíte, jak postupovat?

Podat žalobu je jedna věc, úspěšně projít soudním řízením věc druhá. My vám ale pomůžeme s jakoukoliv záležitostí, kterou u soudu potřebujete vyřešit. Sepíšeme žalobu, dáme dohromady důkazní materiál a zastoupíme vás v soudním řízení, abyste měli co nejvyšší šanci na úspěch. Stačí se na nás obrátit.

Je potřeba se příslušností soudů vlastně zabývat?

V každém případě ano, jelikož pokud by se příslušnost soudu neurčila správně, mohlo by to mít zásadní dopad na průběh i výsledek soudního řízení. Jakmile by došlo k pochybení při určení soudní příslušnosti, mohlo by dojít k prodlevám, zbytečně vyšším soudním poplatkům, nebo dokonce i k neplatnosti soudního rozhodnutí.

Navíc byste se určitě rádi vyhnuli předpojatosti nebo střetu zájmů. Při nesprávné příslušnosti totiž může dojít k ovlivnění přístupu stran k důkazům. Pokud by váš případ například projednával soudce, jenž nemá dostatek odborných znalosti nebo zkušeností s řešením daného typu případu, jednoduše by mohlo dojít k nesprávným rozhodnutím.

Místní příslušnost soudu aneb kam se máte dostavit

Jak jsme nastínili výše, určuje místní příslušnost geograficky to, který soud je příslušný projednat konkrétní případ. V civilních sporech se místní příslušnost určuje nejčastěji podle bydliště žalovaného. V případě trestních věcí se pak soudní příslušnost určí na základě toho, kde konkrétní trestný čin proběhl. Díky místní příslušnosti se kromě stran sporu navíc mohou k soudu snáze dostavit například svědci, ale zároveň se případ projednává v regionu, kde jsou dostupné i konkrétní důkazy.

Ale i zde jsou výjimky. V některých typech sporů se totiž soudní systém řídí podle zvláštních pravidel, podle nichž dostane přednost jedna ze stran sporu. Například u spotřebitelských sporůspotřebitel právo podat žalobu u soudu podle místa svého bydliště nehledě na sídlo žalované společnosti, což mu usnadňuje přístup ke spravedlnosti.

V případě pracovního sporu zase smíte jako zaměstnanec žalovat svého zaměstnavatele u soudu v místě, kde jste vykonával danou práci. Kdyby se totiž příslušnost určila podle sídla zaměstnavatele, mohlo by to pro vás znamenat nutnost cestovat k soudu velké vzdálenosti, jelikož žalující zaměstnanci často čelí velkým firmem s mezinárodním dosahem.

Místní příslušnost vstupuje do hry i v případech, které se odehrávají na hranicích různých lokací. Problém s jejich rozdělením bývá například na pražském hlavním nádraží, které leží na pomezí Prahy 1 a Prahy 2. Zároveň přináší místní příslušnost občas bizarní situace. Jedna taková se odehrála před několika lety, kdy údajně jeden z trestních soudců jel tramvají na pražské nábřeží s krejčovským metrem, aby si přeměřil, kde přesně vyplavalo tělo. Chtěl si tak prověřit, zda případ opravdu spadá na jeho území.

Tip na článek

Tip: S rostoucí zodpovědností v rámci soudů jednotlivých instancí roste i plat jednotlivých soudců. Přečtěte si více o tom, jak se stát soudcem nebo na kolik si takový soudce může přijít.

Věcná příslušnost soudu aneb projedná to okresní, nebo vrchní soud?

Právní spory se dělí také podle své složitosti a závažnosti, podle čehož jsou dále také přiřazeny k jednotlivým soudům. Podle věcné příslušnosti se soudy dělí na okresní, krajské, vrchní a nejvyšší.

  • Okresní (obvodní) soudy projednávají zjednodušeně řečeno obyčejné případy, jako jsou občanskoprávní spory. Do takového sporu vstoupíte, když se s někým budete soudit o dluhy, v rámci rozvodu, kvůli výživnému nebo při konfliktu se zaměstnavatelem. Jedná se o nejčastější soudy první instance a proti jejich rozhodnutí můžete podat odvolání ke krajským soudům.
  • Krajské soudy jsou tedy druhoinstanční a zabývají se již odvoláním z okresních soudů, anebo složitějšími případy s větším společenským dopadem. Konkrétně tedy projednávají konkurzy, spory o větší majetek nebo závažné trestné činy.
  • Vrchní soudy fungují jako odvolací soudy pro rozhodnutí soudů krajských. U vrchních soudů se projednávají složité a významné případy, které mají celostátní dopad.
  • Nejvyšší soud je tou nejvyšší soudní autoritou v civilních a trestních věcech, kterou v České republice máme. Nejvyšší soud projednává mimořádné opravné prostředky a jeho úkolem je sjednotit rozhodnutí a praxi jednotlivých soudů. Vedle něj existuje ještě Nejvyšší správní soud, který je vrcholnou instancí ve věcech správního práva a který řeší především stížnosti na rozhodnutí správních orgánů.
Tip na článek

Tip: Zajímá vás soudní systém v České republice blíže? Přečtěte si o fungování jednotlivých typů soudů v našem článku o tom, na který soud se obrátit.

Okresní (obvodní) soudy hrají v příslušnosti klíčovou roli

Okresní soudy, v Praze nazývané také obvodní, jsou prvním místem, kam se obrací většina lidí, pokud se dostanou do sporu a potřebují ho vyřešit právní cestou. Pokud se budete rozvádět, řešit dědictví, dopustíte se dopravního přestupku nebo se nedohodnete se sousedem, je více než pravděpodobné, že se ocitnete právě u okresního soudu. Právě u něj totiž začíná většina soudních řízení. Teprve po vynesení jeho rozsudku je možné podat odvolání a dostat se tak k soudu krajskému.

Co říká zákon o soudech a soudcích?

Zákon o soudech a soudcích stanovuje základní principy soudního řízení, určuje, jaké kvalifikace musí soudci splňovat, jaký je postup při jmenování soudců a jaká jsou jejich práva a povinnosti. Zákon o soudech a soudcích je klíčový pro zajištění nezávislosti a nestrannosti soudního systému. Zároveň upravuje etické standardy, které musí soudci dodržovat, nebo třeba pravidla pro jejich kariérní růst. Díky zákonu o soudech a soudcích fungují soudy spravedlivě, efektivně a v souladu s ústavními principy, pokud jsou dodržena všechna pravidla.

V rámci celé České republiky v současné době působí zhruba 3 000 soudců. Jejich počet je pravidelně regulovaný podle potřeb jednotlivých soudů a jsou rozmístění po celém území státu. Každý soudce má podle příslušnosti svůj specifický obvod, v němž svou funkci vykonává. K nim se přidávají soudní přísedící jinak řečeno soudci z lidu.

Shrnutí

V rámci České republiky působí okresní, krajské a vrchní soudy. K nim se zároveň přidává Nejvyšší soud a Nejvyšší správní soud. Příslušnost soudů určuje, u jakého typu soudu se bude konkrétní případ projednávat. Toto rozhodnutí se řídí jednak místní příslušností, tedy například podle bydliště jedné ze strany nebo podle toho, kde proběhl trestný čin, a jednak věcnou příslušností. Věcná příslušnost znamená, že zatímco u okresních soudů se projednávají ty nejběžnější a jednoduché spory, k soudům vyšších instancí se dostanou až složitější případy a odvolání.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Sdílejte článek


Související služba

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Chci pomoct

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Adéla Bobková Humlová

S Dostupným advokátem jsem řešila několik otázek. Zařídili mé firmě ochrannou známku, poradili mi v oblasti pracovního práva a v neposlední řadě jsem s nimi konzultovala otázky zakládání nové společnosti. Jsem maximálně spokojená, protože vždy jsem dostala rychlou a komplexní službu se skvělým poměrem cena/výkon.

Recenze služby

Adam Špinka

Poplatek za posouzení 390 Kč mi přijde naprosto přívětivý a akceptovatelný pro čas, který prostudováním případu někdo musí trávit. Výsledné resumé též velmi oceňuji, jelikož jsme se shodli, že v tomto případě nebudeme postupovat předžalobní výzvou či dalšími kroky – hodnotím kladně váš přístup posoudit situaci relevantně všem okolnostem, přestože to pro vás neznamenalo zisk Poplatek za posouzení 390 Kč mi přijde naprosto přívětivý a akceptovatelný pro čas, který prostudováním případu někdo musí trávit. Výsledné resumé též velmi oceňuji, jelikož jsme se shodli, že v tomto případě nebudeme postupovat předžalobní výzvou či dalšími kroky – hodnotím kladně váš přístup posoudit situaci relevantně všem okolnostem, přestože to pro vás neznamenalo zisk obchodní příležitosti.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)