Nutná obhajoba: Kdy musíte mít advokáta a proč je to důležité?

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
1. října 2024
6 minut čtení
6 minut čtení
Trestní právo

Nutná obhajoba je důležitým prvkem českého trestního práva. Reaguje na princip, že v určitých případech mají obvinění nejenom právo, ale dokonce povinnost mít obhájce. Tento institut má za cíl chránit práva obviněných, kteří se ocitnou v složité situaci, kde potřebují odbornou právní pomoc. Co je nutná obhajoba a kdy je povinná?

zatčený mladý muž, nutná obhajoba

Co je nutná obhajoba?

Nutná obhajoba je institut trestního práva, který zajišťuje, že obviněný má v určitých případech povinnost mít obhájce, tedy právního zástupce. Cílem nutné obhajoby je zajistit spravedlivé řízení a ochranu práv obviněného, zejména v případech, kdy by sám nebyl schopen se účinně bránit. Tento institut je důležitý především pro osoby, které čelí složitým trestním řízením nebo závažným obviněním.

Nutná obhajoba je povinná například v případech závažných trestných činů, kdy obviněnému hrozí trest odnětí svobody nad pět let nebo pokud je obviněný mladší 18 let. Přítomnost obhájce je nutná také v situacích, kdy obviněný není schopen chápat význam řízení nebo se ho účastnit, například kvůli duševní poruše.

Praktickým příkladem je situace obviněného, který čelí obvinění z násilného trestného činu s hrozbou vysokého trestu odnětí svobody. V takovém případě mu zákon ukládá povinnost mít obhájce, který zajistí, že jeho práva budou respektována a že se mu dostane odborné pomoci při obhajobě. Nutná obhajoba je tak klíčovým prvkem ochrany spravedlivého procesu a zajištění rovnosti stran v trestním řízení.

Byl jste obviněn a bylo proti vám zahájeno trestní stíhání?

V sázce je opravdu mnoho a nevyplatí se absolvovat trestní řízení bez porady s advokátem.Jste-li obviněný z trestného činu, pak u soudu uspějete jen tehdy, když je vaše obhajoba neprůstřelná. Provedeme pečlivou analýzu případu a navrhneme postup obhajoby v rámci trestního řízení, v němž budeme tvrdě vymáhat vaše práva.

Historie nutné obhajoby: Jak se tento institut vyvinul?

Institut nutné obhajoby má své kořeny v historickém vývoji trestního práva, kdy se postupně zvyšovaly požadavky na spravedlivý proces a ochranu práv obviněných. V počátcích trestního řízení v minulosti bylo běžné, že obvinění neměli nárok na obhájce nebo si ho museli zajistit sami. To vedlo k mnoha nespravedlnostem, zejména u osob, které neměly dostatek finančních prostředků nebo právní znalosti, aby se účinně bránily.

Historie nutné obhajoby ukazuje, jak se právní systém přizpůsobuje potřebě chránit jednotlivce před nespravedlivým zacházením a zajišťovat rovnost zbraní v trestním řízení. Tento institut odráží závazek společnosti zajistit, aby každý obviněný měl možnost se účinně bránit, bez ohledu na své finanční či sociální postavení.

Tip na článek

Tip: Obhájce a státní zástupce mají v trestním řízení klíčové postavení. Jaké jsou jejich pravomoci a v čem spočívá právo na obhajobu? Může se obviněný obhajovat i sám a co lze dělat, pokud nesouhlasíme s postupem státního zástupce? Časté otázky týkající se obžaloby i obhajoby jsme zodpověděli v našem samostatném článku.

Právní úprava nutné obhajoby

Institut nutné obhajoby je upraven v § 36 trestního řádu. Zde jsou přesně vymezeny jednotlivé příklady, kdy nelze bez ustanovení obhajoby v trestním řízení postupovat. Je zde výslovně zmíněna nutnost mít obhájce již v přípravném řízení, a to v situaci, kdy je

  • obviněný ve vazbě, ve výkonu trestu odnětí svobody, ve výkonu ochranného opatření spojeného se zbavením osobní svobody nebo na pozorování ve zdravotnickém ústavu,
  • svéprávnost obviněného omezena,
  • jde-li o řízení proti uprchlému.

Také je obhajoba potřebná v případě, kdy to považuje soud a v přípravném řízení státní zástupce za nutné, zejména proto, že vzhledem k tělesným nebo duševním vadám obviněného mají pochybnosti o jeho způsobilosti náležitě se hájit.

U závažných trestných činů, za něž zákon stanoví trest odnětí svobody, jehož horní hranice převyšuje pět let, musí mít obviněný obhájce už v přípravném řízení.

Nutná obhajoba je rovněž povinná při některých specifických úkonech, jako je rozhodování o uložení ochranné léčby, s výjimkou ochranného léčení protialkoholního.

Nutná obhajoba je rovněž povinná u mladistvých obviněných, tedy u osob mladších 18 let, kde se klade zvláštní důraz na ochranu jejich práv a zajištění spravedlivého zacházení.

Ve všech těchto situacích je cílem zajistit, aby obviněný měl odpovídající zastoupení a jeho obhajoba mohla probíhat v plné šíři. Bez přítomnosti obhájce by mohl být proces nespravedlivý a práva obviněného by mohla být výrazně ohrožena.

Tip na článek

Tip: Vazba vám může být uvalena v případě, že jste obviněni z trestného činu. Lze to však jen z určitých důvodů, třeba pokud existuje obava, že utečete nebo budete pokračovat v trestné činnosti. Celkem přitom ve vazbě můžete skončit až na čtyři roky. V našem článku jsme se podívali nejen na důvody a délku kauce, ale také na to, jak se proti ní bránit, jak se dostat co nejdříve ven a jak to chodí ve vazební věznici.

Výhody nutné obhajoby: proč je důležité mít obhájce?

Hlavní výhodou je odborná právní pomoc, kterou obhájce poskytuje. Obhájce se orientuje v právních předpisech, zná postupy trestního řízení a umí identifikovat nejlepší strategii pro obranu svého klienta. To je zvláště důležité v případech, kdy obviněný čelí složité právní situaci nebo závažnému obvinění.

Další výhodou je ochrana práv obviněného. Obhájce dohlíží na to, aby byly dodrženy všechny zákonné postupy, aby obviněný nebyl vystaven nátlaku nebo nespravedlivému zacházení. Například při výsleších obhájce kontroluje, zda jsou kladeny korektní otázky a zda je postup policie v souladu se zákonem.

Nutná obhajoba také pomáhá obviněnému lépe pochopit jeho situaci, možné důsledky a dostupné možnosti obrany. Díky tomu může obviněný činit informovaná rozhodnutí, což zvyšuje šance na dosažení spravedlivého výsledku.

Obhájce rovněž může v určitých situacích navrhnout alternativní postupy, jako je sjednání dohody o vině a trestu, což může vést k mírnějšímu trestu. Nutná obhajoba tak poskytuje nejen odbornou podporu, ale i zásadní ochranu práv a zájmů obviněného.

Pokud obviněný v případech nutné obhajoby nemá obhájce, může to mít závažné důsledky pro celý průběh trestního řízení i pro jeho vlastní postavení. Zákon stanovuje povinnost obhajoby právě proto, aby byla zajištěna ochrana práv obviněného a aby proces probíhal spravedlivě. Pokud by obviněný neměl obhájce, ačkoli ho mít musí, nemůže soud v řízení pokračovat, což může vést k odkladu projednávání případu a prodlužování řízení.

Absence obhájce v situacích, kdy je jeho přítomnost povinná, může také znamenat, že obviněný nebude schopen plně využít svá práva, například právo na kvalifikovanou obhajobu, právo na účinnou obranu a na ochranu před nesprávným postupem orgánů činných v trestním řízení. Bez odborné pomoci může obviněný udělat chyby, které by mohly vést k nepříznivému rozhodnutí, včetně uložení vyššího trestu.

V krajních případech, kdy obviněný nemá obhájce, ačkoli mu to zákon nařizuje, může soud rozhodnout o ustanovení obhájce z úřední moci. Tím se zajišťuje, že trestní řízení může pokračovat a že obviněný bude mít zastoupení, které mu pomůže hájit jeho práva.

Tip na článek

Tip: Chystáte se soudit nebo jste obžalováni v trestním řízení, ale nechce se vám vynakládat peníze za advokáta? Rádi byste požádali o ustanovení advokáta „ex offo“, ale nevíte, v jakých řízení je na něj nárok a za zda vás takový právník něco stojí? Podíváme se, kdy tuto možnost český právní řád připouští a zda se vám vyplatí.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Sdílejte článek


Související služba

Zastupování obviněného v trestním řízení

Byl jste obviněn a bylo proti vám zahájeno trestní stíhání? V sázce je opravdu mnoho a nevyplatí se absolvovat trestní řízení bez porady s advokátem.

Chci pomoct

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jakub Jedlinský

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Jarka BL

Potřebovala jsem podat co nejrychleji trestní oznámení a společnost „Dostupný advokát“ jsem našla náhodou na webových stránkách. Komunikace proběhla v pořádku. Trvalo asi týden a oznámení jsme odeslali. Mohu doporučit, byla jsem spokojená.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)