Vyplatí se mít advokáta ex offo?

Chystáte se soudit nebo jste obžalováni v trestním řízení, ale nechce se vám vynakládat peníze za advokáta? Rádi byste požádali o ustanovení advokáta “ex offo”, ale nevíte, v jakých řízení je na něj nárok, a za jakých podmínek? Podíváme se, kdy tuto možnost český právní řád připouští a zda se vám vyplatí.

soud, advokát ex offo
7 minut čtení

Kapitoly článku

Co je to advokát ex offo?

Advokát ex offo je právní zástupce, který je povinně přidělen obviněnému v trestním řízení, pokud ten nemá vlastního advokáta a je vazebně stíhaný nebo obviněn z trestného činu, za který hrozí vysoký trest odnětí svobody (bližší vymezení zákonných podmínek viz dále). Termín „ex offo“ pochází z latiny a znamená „z povinnosti“, což značí, že advokát není ustanoven na základě výběru a dohody s klientem.

Advokát ex offo má stejnou kvalifikaci a možnosti jako jakýkoliv jiný advokát a může tedy poskytnout v rámci trestního řízení komplexní právní poradenství a obhajobu. Je povinně přidělen, aby byla naplněna myšlenka práva na spravedlivý proces a zaručila se obhajoba práv obviněného, zejména v případech, kdy hrozí vysoké tresty.

Hledáte spolehlivého advokáta, který se v civilním, trestním, exekučním nebo správním řízení postaví za vaše práva?

U soudu uspějete jen tehdy, když podání žaloby bude neprůstřelné. Provedeme pečlivou analýzu případu a postaráme se o přípravu předžalobní výzvy, žaloby, odvolání nebo rovnou o zastupování u soudu, kde budeme tvrdě vymáhat vaše práva. Součástí zpracování nabídky je i návrh ceny služby.

Chci se soudit se sousedem a nemám peníze na advokáta

Na běžné civilní spory, jako jsou spory s (bývalým) zaměstnavatelem či manželem, půtky se sousedem či pohledávky vůči obchodnímu partnerovi, se povinnost mít advokáta nevztahuje. Nicméně je to vždy výhodnější a předejdete tak případným chybám. Nemáte-li peníze na právní zastoupení, můžete si pochopitelně svou právní argumentaci nastudovat a sestavit sami. Bude-li mít ovšem protistrana k dispozici advokáta s pěti a více lety odborného studia a roky praxe u soudu a v advokátní kanceláři, bude ve značné výhodě.

To, co od volby advokáta mnohé klienty ve skutečnosti odrazuje, jsou obavy z narůstajících počtů hodin a nepřehledné účtování, kdy předem netušíte, zda případ bude vyžadovat pět či dvacet pět hodin práce právního zástupce. Ideálním řešením je tedy vyhledání takové služby, kde cenu předem znáte a nečekají vás nepříjemná překvapení. Takový postup jsme zvolili k oboustranné spokojenosti i v rámci služby Dostupný advokát. Klient si vybere z balíčku služeb, cenu předem zná a nic jej nepřekvapí.

Další možností je požádat soud o ustanovení zástupce současně s žádostí o osvobození od soudních poplatků. Je třeba ovšem prokázat, že vaše majetkové poměry nestačí na to, abyste si zástupce hradili sami. Tyto skutečnosti musíte přesně doložit a připojit je k žádosti.

Advokát ex offo v trestním řízení

Na rozdíl od civilního řízení existuje v řízení trestním řada situací, v nichž obviněný obhájce mít musí. Stanoví je trestní řád.
Již v přípravném řízení se to týká například obviněných, kteří jsou v danou chvíli ve vazbě či ve výkonu trestu odnětí svobody, mají omezenou svéprávnost, nebo jde-li o řízení proti uprchlému.

Další významnou situaci, která vyžaduje přítomnost obhájce, je řízení o trestném činu, na který zákon stanoví trest odnětí svobody, jehož horní hranice převyšuje pět let.

Pokud obviněný v těchto případech takzvané “nutné obhajoby” obhájce nemá, určí se mu nejprve lhůta k jeho zvolení. Neučiní-li tak ani poté, pak mu je obhájce ustanoven soudem.

Je advokát ex offo zdarma?

Základní dva mýty kolující mezi laickou veřejností jsou, že advokát ex offo pracuje zdarma (pro bono) a že obžalovaný za jeho služby nikdy neplatí. Realita je taková, že advokát ex offo je placen z veřejných prostředků a účtuje své úkony státu podle advokátního tarifu. Důležitý moment ale nastává, pokud je obviněný uznán soudem vinným. V takovém případě po něm stát bude požadovat náklady na obhajobu, včetně nákladů na advokáta ex offo. Nedaří-li se státu vymoci pohledávku na víceméně dobrovolné bázi, pak se přistupuje k exekučnímu řízení a problémy odsouzených tak exponenciálně narůstají.

Tip: Jediným opravným prostředkem vůči usnesení v trestním řízení je stížnost. Klíčová bývá stížnost proti zahájení trestního stíhání, nicméně i v dalších situacích může mít její podání opodstatnění pro účinnou obhajobu. V jakých situacích je stížnost na místě? Tomu jsme se věnovali v našem samostatném článku.

Zvolit či nezvolit advokáta ex offo?

Otázka v titulku možná není zcela na místě, pokud obviněný nemá žádné prostředky, a tedy ani zmíněnou možnost volby. Často jde ale spíše o malou ochotu prostředky na obhajobu shánět či vynaložit. V takovém případě by bylo by dobré vzít do úvahy i následující argumenty.

Obhájce ex offo je ustanoven soudem dle pořadníků advokátů bez bližší specializace, což může znamenat problém pro obviněného. Jak jsme výše uvedli, takový advokát má sice stejnou kvalifikaci jakýkoliv jiný, ale nemusí se nutně zaměřovat na oblast trestných činů, z nichž je obviněný viněn či posléze obžalován.

Poskytnutá obhajoba tak nemusí být tolik precizní, jak by ji mohl poskytnout obhájce specializovaný na dané téma. Množství obhájců ex offo je navíc omezené.

Jak jsme také zmínili, neplatí ani mýtus o bezplatném obhájci. V případě obvinění prokázáno a obviněný je uznána vinným, bude povinen uhradit náklady spojené s trestním řízením, včetně nákladů na právní zastoupení.

Dalším faktorem, který je třeba vzít v úvahu, je motivace advokáta ex offo. Na rozdíl od běžného advokáta, který si musí získat klienty a udržet si jejich přízeň, advokát ex offo nemusí mít stejnou motivaci se na sto procent věnovat případu. To může v praxi někdy znamenat, že obhájci ex offo sice provedou veškeré nezbytné kroky obhajoby a naplní tak zákonnou podmínku na spravedlivý proces, nemusejí mít ale snahu vložit do případu maximum své energie. Na druhou stranu nelze takový přístup paušalizovat a jistě i zde známe řadu výjimek.

Tip: Práce advokáta ex offo je také mnohdy náročná a nezáviděníhodná. Třeba v situaci, kdy se ujímá případů, od nichž dávají ostatní kolegové ruce pryč. Své o tom věděl špičkový právník a renomovaný advokát JUDr. Ressler, na něhož připadla ex offo obhajoba “kata českého národa”, K. H. Franka. Přesto, že by asi nikdo nemohl podezírat Resslera z náklonnosti k nacistům, dokázal se oprostit od osobních pocitů a vést brilantní a precizní obhajobu, díky níž se podařilo část nepodložených obvinění vůči Frankovi vyvrátit. Maximum energie vložil do případu i v situaci, kdy bylo zřejmé, že hlavní body obžaloby spolehlivě stačí na vyslovení rozsudku smrti. V roce 1998 byl o tomto slavném soudním procesu natočený film s příznačným názvem Ex offo a Viktorem Preissem v hlavní roli.

Celkově lze říci, že volbou vlastního advokáta obviněný velmi často nevynaloží více peněz. Přitom ale zvolí obhájce, který má jeho důvěru a na danou oblast práva se specializuje. Je také dobré vědět, že tuto volbu má obviněný či obžalovaný kdykoliv, a to i když mu byl již advokát přidělen.

Můžu se práva na advokáta vzdát?

Trestní řád připouští ve většině případů takzvané nutné obhajoby i možnost obviněného vzdát se obhájce. V případě, kdy hrozí trest odnětí svobody v délce vyšší než pět let, tak lze učinit pouze v situaci, kdy nehrozí výjimečný trest. Nicméně nevyužít v rámci trestního řízení možnost obhajoby s pomocí advokáta je považováno za velkou lehkomyslnost.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Žaloba a zastupování u soudu

Potřebujete pomoci s podáním žaloby nebo zastoupením u soudu? Ať spor teprve začíná, nebo už je řízení dávno rozjeté, rádi vám se vším pomůžeme. Provedeme důkladnou analýzu, posoudíme vaše reálné šance a navrhneme další postup. To vše do 48 hodin od objednávky služeb.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Ronald Vališ

před 8 měsíců

Využil jsem služeb právnické kanceláře Dostupný advokát při řešení správní žaloby. JUDr. Chlebík žalobu vypracoval rychle a dobře, byl se mnou jako můj právní zástupce u krajského soudu a ve sporu s ČSSZ jsme byli úspěšní. Tímto ještě jednou děkuji za seriózní a kvalitní služby, rád se opět na tuto advokátní kancelář znovu obrátím, bude-li (zobrazit více) třeba. Mohu s důvěrou doporučit.

Recenze služby

Jarka BL

před 2 roky

Potřebovala jsem podat co nejrychleji trestní oznámení a společnost „Dostupný advokát“ jsem našla náhodou na webových stránkách. Komunikace proběhla v pořádku. Trvalo asi týden a oznámení jsme odeslali. Mohu doporučit, byla jsem spokojená.

Recenze služby

Michal D.

před 5 měsíců

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024