Hypotéka – nejčastější otázky a odpovědi, část 1.

Hypotéka je stále velmi skloňovaným pojmem. Většina lidí totiž nemá dostatečné prostředky k tomu, aby si mohli koupit bydlení rovnou, a proto si často k tomuto účelu berou hypoteční úvěr. I z tohoto důvodu se kolem hypotéky množí spousta otázek. My jsme pro vás připravili sérii článků, která vám na tyto otázky poskytne odpověď. V první části se podíváme na to, jak prodat nemovitost zatíženou hypotékou, jak funguje hypotéka na rekonstrukci, a zda a proč potřebujete k získání hypotéky pojištění nemovitosti.

8 minut čtení

Kapitoly článku

Přečtěte si také druhý a třetí díl této série.

Ve druhém díle se dozvíte o možnostech nebankovní hypotéky a proč se vyplatí nebo naopak nevyplatí. Dále zde naleznete popis toho, jak funguje hypotéka na nemovitost v exekuci, kterou jste získali v dražbě. Zjistíte také, jestli je možné si vzít hypotéku na komerční nemovitost, a jaké jsou případné alternativy. Nakonec se pak můžete podívat na to, jak funguje předčasné splacení hypotéky.

Třetí díl se věnuje možnosti pořídit si dům na splátky bez hypotéky. Dále se dozvíte, jaké podmínky musíte splnit, abyste dostali hypotéku na pozemek. Zodpovíme také otázky týkající se hypotéky na družstevní byt a možnosti hypotéky bez zástavy nemovitosti či se zástavou jiné nemovitosti.

Jak prodat nemovitost zatíženou hypotékou?

Situací, kdy potřebujete prodat dům zatížený hypotékou je hned několik. Například nestačíte splácet, rozvádíte se a nechcete nadále společně splácet nebo jste třeba našli nový domov a starý chcete prodat. Často se také stává, že lidé potřebují prodat svůj malý byt s hypotékou, aby si místo něj mohli koupit dům. Jaký je tedy postup prodeje bytu, domu či pozemku s hypotékou?

Tip: V případě potřeby vás provedeme rozvodem od vyjednávání s partnerem přes podání žádosti o rozvod až po vynesení rozsudku. Jednáme s patřičným taktem, ale také potřebnou rázností s cílem dosáhnout pro vás, váš majetek a děti toho nejlepšího možného výsledku.

Hypotéku splaťte

První možností, jak tuto situaci vyřešit, je hypotéku předčasně splatit. To můžete udělat buď z vlastních úspor nebo si vzít nový úvěr, kterým hypotéku splatíte. Tím pádem pak prodáváte nemovitost nezatíženou hypotékou. Ne vždy je však tato metoda dostupná pro všechny.

Tip: V případě, že nezvládáte splácet hypotéku je jednou z možností je refinancování. O to je možné požádat, jakmile vám skončí doba fixace. Pokud by refinancování nevedlo ke snížení splátek a celkového úroku, můžete zkusit převést vaši hypotéku k jiné bance, kde můžete získat výhodnější podmínky.

Prodejte nemovitost i s hypotékou

Další možností je prodej nemovitosti včetně hypotéky. Hlavní překážkou tohoto postupu je ale to, že musíte najít takového kupce, který je ochoten si nemovitost koupit včetně hypotéky a zároveň ho musí schválit také banka, u které hypotéku máte. V případě že by banka kupce neschválila, stále existuje možnost refinancování hypotéky a její převod k jiné bance, která kupce schválí.

Další možností je sehnat kupce, který má dostatek vlastních prostředků na to, aby si koupil nemovitost a rovnou také splatil vaši hypotéku. Případně si může vzít hypotéku na splacení vaší hypotéky. Zde se ale může vynořit problém ve formě sankcí za předčasné splacení hypotečního úvěru. Sankce je však možné dostat pouze v případě, že máte na hypotéku fixaci, po jejím skončení už ne.

Tip: Jestliže kupujete nebo prodáváte nemovitost, vyplatí se vám využít služeb úschovy. Díky ní si budete moct být jisti, že jsou vaše peníze v bezpečí. V případě, že chcete založit úschovu, obraťte se na naše advokáty.

Převeďte hypotéku na jinou nemovitost

V neposlední řadě existuje také možnost převodu hypotéky na jinou nemovitost, jedná se ale o celkem náročný a zdlouhavý proces. V praxi to funguje tak, že přenesete hypotéku z vaší současné nemovitosti na nemovitost novou. Vy tím pádem pak můžete vaši současnou nemovitost prodat bez zatížení hypotékou.

Hlavním kritériem v případě převodu hypotéky na novou nemovitost je to, aby vaše nová nemovitost (tedy nemovitost, kterou bude mít banka nově v zástavě) měla dostatečně vysokou hodnotu. Pokud by dostatečnou hodnotu neměla, můžete ručit ještě další nemovitostí (např. Bytem vašich rodičů).

Pokud se rozhodnete o převod hypotéky na jinou nemovitost, čeká vás stejné vyřizování jako u vaší původní nemovitosti. Musíte si tedy zajistit odhad ceny vaší nové nemovitosti, podat návrh na zápis zástavního práva do katastru nemovitostí a nemovitost si pojistit. Špatná zpráva pro vás je, že za tohle se platí, a navíc se možná nevyhnete ani poplatkům bance za převedení hypotéky. Celý proces je kvůli zahrnutí katastrálního úřadu navíc celkem časově náročný.

Můžu si vzít hypotéku na rekonstrukci domu?

Zdědili jste starší dům po rodičích nebo potřebuje váš stávající dům či dům, který se chystáte koupit, rozsáhlejší opravy, ale vy nemáte na rekonstrukci potřebné úspory? Nevadí, existuje totiž možnost vzít si na rekonstrukci domu hypotéku.

Hypotéka na rekonstrukci se od klasické hypotéky na nemovitost moc neliší. V případě hypotéky na rekonstrukci domu také ručíte nemovitostí – buď tou, kterou se chystáte rekonstruovat, případně i jinou (např. pokud hodnota rekonstruované nemovitosti nestačí). V čem se ale hypotéka na rekonstrukci domu liší je způsob čerpání. Konkrétně existují způsoby dva:

  1. Čerpání celé částky najednou na základě odhadu odborníka – k tomuto je pak často potřeba mít připraven položkový rozpočet a harmonogram stavby.
  2. Čerpání částky po částech s dokládáním faktur za odvedenou práci.

Tip: V případě najmutí profesionálu se vám vyplatí uzavřít smlouvu o dílo. Postaráme se o to, aby vytvoření a dodání díla proběhlo po právní stránce bez jakýchkoliv nejasností, nepřiměřených rizik a skrytých kliček. Neprůstřelnou smlouvu vám připravíme už do 3 dnů.

Určitě vás také bude zajímat, jak v případě hypotéky na rekonstrukci, u které je jasně daná cena, funguje navyšování rozpočtu a prodloužení stavebních prací. Nemusíte se bát, že byste z toho měli problémy. Jedná se totiž o běžnou věc, se kterou se počítá. Můžete čerpat vyšší částku, než odhadovanou a stejně tak obvykle i nižší částku, pokud rekonstrukce vyjde levněji. Kromě toho je součástí hypotéky na rekonstrukci domu obvykle také neúčelová část. Z té můžete peníze využít na cokoliv (např. koupi bazénu, nábytku či elektroniky).

Tip: Pokud se chystáte rekonstruovat váš dům, neměl by vám ujít dotační program Oprav dům po babičce od Nová zelená úsporám. Díky tomuto programu můžete získat dotace na zateplení, fotovoltaiku, výměnu zdroje tepla, ohřev vody či dobíjecí bod pro automobil a to až do výše 50 % způsobilých výdajů.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Musím mít pojištěnou nemovitost, když si beru hypotéku?

Jednoduše řečeno, ano. Pojištění nemovitosti je součástí podmínek k získání hypotéky. Pojištění nemovitosti pokrývá škody na stavbě a stavební součásti nemovitosti (jako např. radiátory či solární panely). Banka vyžaduje pojištění nemovitosti pro poskytnutí hypotéky z toho důvodu, že ji to chrání před případnou ztrátou. V době splácení hypotéky má totiž banka váš dům v zástavě a pokud by se s ním něco stalo, o část nebo celou hodnotu zástavy přijde. V případě škody pak pojišťovna vyplatí pojistné bance a ta ho převede vám. Vy ho pak musíte využít na opravu vzniklých škod.

Tip: Přečtěte si náš článek na téma pojištění bytů a bytového domu.

Podle čeho volit pojištění nemovitosti

Pojištění nemovitosti vám nejčastěji určuje samotná banka, pokud si ale pojištění nemovitosti zařizujete sami, pak se vám budou hodit tyto tipy:

  1. Ujasněte si své potřeby: Určete typ a hodnotu vaší nemovitosti, identifikujte potenciální rizika a slabá místa specifická pro umístění a typ vaší nemovitosti (pokud se například váš dům nachází v záplavové oblasti, vyplatí se vám na tuto událost pojistit).
  2. Udělejte si průzkum: Udělejte si pečlivý průzkum toho, co trh s pojištěním nabízí. Hlavním faktorem určujícím kvalitu pojištění je výše pojistné částky – tedy to, co vám pojišťovna zaplatí v případě vzniklé škody. Ujistěte se také, že se pojištění vztahuje na všechny pojistné události, které se vás potenciálně týkají.
  3. Určete si rozpočet na pojistné: Zvažte, kolik si můžete dovolit do pojištění nemovitosti investovat,
  4. Využijte slevy a balíčky: Zeptejte se na slevy za sloučení více pojistných smluv (např. pojištění auta a domácnosti).
  5. Požádejte o odbornou radu: Zvažte konzultaci s pojišťovacím agentem nebo makléřem, který vám poskytne personalizované poradenství.

Tip: Potřebujete pomoc s výběrem pojištění, financováním nemovitosti nebo jakýmkoliv jiným problémem týkajícím se vašich financí? Pak se obraťte na našeho partnera Corona Lecta. Proberou s vámi vaše finanční, majetkové i životní cíle a navrhnou promyšlený strategický plán, jak cílů dosáhnout.

Když budete uvažovat o tom, zda si vzít hypotéku, nezapomínejte na to, že je potřeba se nejdříve o všem pořádně informovat. Pečlivé plánování, finanční předvídavost a důkladné pochopení dostupných možností vám totiž umožní orientovat se ve složitém prostředí nemovitostí a zajistit si to nejlepší možné řešení.

Přečtěte si také druhý a třetí díl této série.

Ve druhém díle se dozvíte o možnostech nebankovní hypotéky a proč se vyplatí nebo naopak nevyplatí. Dále zde naleznete popis toho, jak funguje hypotéka na nemovitost v exekuci, kterou jste získali v dražbě. Zjistíte také, jestli je možné si vzít hypotéku na komerční nemovitost, a jaké jsou případné alternativy. Nakonec se pak můžete podívat na to, jak funguje předčasné splacení hypotéky.

Třetí díl se věnuje možnosti pořídit si dům na splátky bez hypotéky. Dále se dozvíte, jaké podmínky musíte splnit, abyste dostali hypotéku na pozemek. Zodpovíme také otázky týkající se hypotéky na družstevní byt a možnosti hypotéky bez zástavy nemovitosti či se zástavou jiné nemovitosti.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 5
hodnoceno: 1 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Michaela P.

před 3 roky

Vzhledem k tomu, že pro nás bylo rozhodnutí koupit nemovitost krokem do neznáma, obrátili jsme se na Dostupného advokáta. Byla to ta naprosto nejlepší volba. Provedl nás celým procesem, od rezervace nemovitosti až po poskytnutí úschovy finančních prostředků. Všechny dokumenty ke koupi byly překontrolány, přepracovány a doplněny tak, že jsme je mohli bez obav podepsat. (zobrazit více) Právník Mgr. Svobodný, který se nás ujal, byl vždy připraven obratem zodpovědět všechny naše dotazy, poskytnout rady jak dále postupovat a hlavně vnesl do celé záležitosti pocit jistoty, že bojuje za nás. Až se opět dostaneme do situace, ve které budeme potřebovat právní radu, tak pro nás není jiná volba než Dostupný advokát. Děkujeme.

Recenze služby

Tereza Skříčilová

před 3 roky

Služeb Dostupného advokáta jsem využila dvakrát, a to vždy v souvislosti s nájemní smlouvou. Poprvé z pohledu nájemce – chtěla jsem znát názor právníka na danou smlouvu, zdali není potřeba nějakou formulaci vyjmout/dodat, apod. Podruhé z pohledu pronajímatele – chtěla jsem sestavit nájemní smlouvu na míru. V obou případech byla komunikace velmi příjemná, rychlá, s (zobrazit více) dostatečným prostorem na dotazy a ve výsledku opravdu splňující veškeré mé představy. V neposlední řadě oceňuji, že jsme vše vyřešili bez problémů on-line a nemusela jsem nikam docházet. Nenapadá mě nic, co bych vytkla. V případě dalších právních otázek se na ně určitě opět obrátím.

Recenze služby

Veronika Jízdná

před 2 roky

Služeb Dostupného advokáta jsme využili při koupi bytu. Vše proběhlo v pořádku, kontrola smluv, návrh na katastr, který prošel na první pokus. I když jsem si až za půl roku vzpomněla, že vlastně ještě potřebuji vypsat daňové přiznání, nebyl to problém a do 2 dnů bylo hotové. Dobrá komunikace, rychlá reakce, nic nebylo problém. Doporučuji.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024