Příprava a pokus trestného činu: Kdy se jí dopouštíte a jak se trestá?

Mnohé z nás už někdy napadlo, že bychom nejraději uškrtili našeho otravného kolegu nebo vyloupili banku, abychom už nikdy nemuseli pracovat. Jedná se však pouze o nevinné myšlenky, které obvykle nevedou k reálnému jednání. V případě přípravy a pokusu trestného činu se však již jedná o reálné a právem postihnutelné jednání. V tomto článku se podíváme na jednotlivá vývojová stádia trestného činu a prozradíme vám, jak se zbavit trestní odpovědnosti za jejich spáchání.

6 minut čtení

Kapitoly článku

Vývojová stádia trestného činu

Trestní zákoník zná celkem tři stádia trestného činu: přípravu, úmysl a dokonání trestného činu. V praxi ale můžeme trestný čin rozdělit do více stádií:

Myšlenka na trestný čin

Pojetí myšlenky je první stádium, kdy osoba začne zvažovat možnost spáchání trestného činu. Jedná se o vnitřní myšlenkový proces, který může být motivován různými pohnutkami (např. pomsta, zisk, strach). Samotné pojetí myšlenky není trestné, protože trestní právo logicky nemůže postihovat myšlenky. Trestné je až v případě, že se tato myšlenka překloní v konkrétní jednání směřující k trestnému činu.

Příklad: Pan Novák je velice naštvaný na svého souseda, pana Dvořáka, kvůli neustálým sporům o hranice pozemku. Začne přemýšlet o tom, že by mohl pana Dvořáka zabít, aby se těchto problémů zbavil. Tato myšlenka se mu honí hlavou, ale zatím zůstává pouze v jeho mysli.

Tip: Zabíjení sousedů se nevyplácí. Přečtěte si raději náš článek, který vám poradí, jak na problémové sousedy.

Úmysl spáchat trestný čin

Úmysl je dalším vývojem myšlenky. Jedná se o rozhodnutí spáchat trestný čin. Úmysl může být obecný (záměr způsobit obecně nějaký následek) nebo konkrétní (záměr způsobit konkrétní následek). Ani úmysl není sám o sobě trestný, pokud zůstává pouze vnitřním rozhodnutím a neprojeví se v žádném vnějším jednání.

Příklad: Pan Novák se rozhodne, že pana Dvořáka skutečně zabije. Plánuje, že to udělá jednou v noci, kdy bude pan Dvořák sám na zahradě. Toto rozhodnutí má pevně v hlavě, ale zatím nepodnikl žádné konkrétní kroky k jeho realizaci.

Byli jste obviněni z trestného činu?

Pak u soudu uspějete jen tehdy, když je vaše obhajoba neprůstřelná. Provedeme pečlivou analýzu případu a navrhneme postup obhajoby v rámci trestního řízení, v němž budeme tvrdě vymáhat vaše práva.

Projevení úmyslu spáchat trestný čin

Projevení úmyslu navenek nastává, když osoba začne svůj úmysl spáchat trestný čin ventilovat směrem ven. I v tomto případě se nejedná o trestný čin.

Příklad: Pan Novák jde večer do hospody, kde se svěří svým kamarádům se svým úmyslem zavraždit svého souseda.

Příprava trestného činu

Příprava trestného činu znamená, že někdo záměrně vytváří podmínky pro spáchání zvlášť závažného zločinu, tedy úmyslného zločinu za jehož spáchání stanoví zákon trest odnětí svobody s horní hranicí sazby minimálně 10 let. Mezi ty se řadí např. vražda, obchodování s lidmi apod.

Tip: Co je trestný čin a jak trestné činy dělíme? To se dozvíte v našem článku.

Příprava je trestná podle trestní sazby dle zločinu, k němuž směřovala (jestliže trestní zákon nestanoví něco jiného). Příprava trestného činu je však trestná jen tehdy, pokud to zákon u daného zločinu výslovně uvádí, a pokud nedošlo k samotnému pokusu nebo dokonání tohoto zločinu.

Přípravou trestného činu se myslí:

  • Organizování činu: Organizování činu znamená plánování a řízení kroků, které povedou k spáchání trestného činu. To zahrnuje např. rozdělování úkolů mezi spolupachatele, určení časového plánu a koordinaci akcí.
  • Shromažďování nebo přizpůsobování potřebných nástrojů: Jedná se o získávání, upravování nebo připravování věcí a materiálů, které jsou potřebné pro spáchání trestného činu.
  • Spolčování či srocování se s dalšími lidmi: Spolčování znamená, že se pachatel spojí s dalšími osobami s cílem spáchat trestný čin. To může zahrnovat dohody, setkání a komunikaci zaměřenou na přípravu činu.
  • Poskytování pomoci při přípravě: Poskytování pomoci při přípravě trestného činu znamená jakoukoliv podporu, kterou jedna osoba poskytne druhé osobě nebo skupině osob při přípravě trestného činu. Může se jednat o rady, finanční podporu nebo fyzickou pomoc.

Příklad: Pan Novák plánuje vraždu pana Dvořáka a rozdělí úkoly mezi své komplice, pana Svobodu a pana Kováře. Pan Svoboda má sledovat pana Dvořáka a hlásit jeho pohyby, zatímco pan Kovář se postará o odstranění těla. Akce je naplánována na pátek večer, kdy je pan Dvořák obvykle sám doma.

Pan Novák koupí nůž, rukavice, plastové plachty a čisticí prostředky, které budou použity při činu a k odstranění stop. Setkává se s panem Svobodou a panem Kovářem, aby společně naplánovali detaily vraždy a rozdělili si konkrétní role.

Pan Novotný poskytne panu Novákovi rady ohledně provedení vraždy a zbavení se těla. Paní Krejčí mu finančně pomůže s nákupem potřebných nástrojů a pan Marek nabídne svůj dům jako bezpečné místo pro plánování vraždy.

Pokus o trestný čin

Jedná se o jednání, které bezprostředně směřuje k dokonání trestného činu a které pachatel provedl s úmyslem tento čin spáchat. Pokus trestného činu je trestný podle trestní sazby stanovené za dokonaný trestný čin.

Příklad: Pan Novák se vkrade na zahradu pana Dvořáka, kde ví, že soused tráví páteční večery. Když se pan Dvořák objeví, pan Novák na něj zaútočí s nožem v ruce. Pan Dvořák však v poslední chvíli zahlédne pana Nováka a podaří se mu utéct.

Dokonání trestného činu

Dokonání trestného činu nastává, když pachatel úspěšně naplní všechny zákonné znaky skutkové podstaty trestného činu, což znamená, že trestný čin byl skutečně spáchán a dokončen.

Příklad: Pan Novák pobodá svého souseda pana Dvořáka. Ten následkem útoku zemře na místě. Dokonání trestného činu nastává ve chvíli prvního bodnutí nožem.

Dokončení trestného činu

Jedná se o situaci, kdy je trestný čin plně realizován a již platí následky tohoto trestného činu.

Příklad: Dokončení trestného činu nastává v situaci, kdy pan Novák naposledy bodne pana Dvořáka, který umírá.

Jak se zbavit trestní odpovědnosti u přípravy a pokusu trestného činu

Trestní odpovědnost za přípravu k zvlášť závažnému zločinu zaniká, pokud pachatel dobrovolně upustí od dalšího jednání směřující k trestnému činu a zároveň:

  • odstraní nebezpečí, které jeho příprava způsobila, nebo
  • včas oznámí svou přípravu státnímu zástupci nebo policii, a to v době, kdy je ještě možné nebezpečí odstranit (voják může místo toho oznámit přípravu svému nadřízenému).

Tip: Stali jste se obětí či svědkem trestného činu, zvažujete podání trestního oznámení? Poradíme vám, jak postupovat. Ochráníme vaše práva rychle, efektivně a výhodně.

Platí také, že pokud se na činu podílelo více osob, pachatel, který se přestal účastnit a oznámil svou přípravu, nenese trestní odpovědnost, i když ostatní pachatelé čin dokončí bez jeho přispění nebo navzdory jeho oznámení.

Příklad: Pan Novák a jeho dva přátelé, pan Svoboda a pan Kovář, plánují vraždu pana Dvořáka. Po několika schůzkách a rozdělení úkolů si pan Novák uvědomí, že nechce pokračovat. Oznámí svůj úmysl policii a přestane se na plánu podílet. Policie může ještě zasáhnout, ale pan Svoboda a pan Kovář pokračují bez pana Nováka a čin dokonají. Pan Novák nenese trestní odpovědnost, protože přestal jednat a oznámil přípravu včas.

Shrnutí

Příprava a pokus trestného činu představují důležité fáze v trestním právu, které zahrnují konkrétní jednání směřující k realizaci zvlášť závažných zločinů. Zatímco samotné úvahy a rozhodnutí o spáchání činu nejsou trestné, příprava a pokus již mohou být, pokud to zákon výslovně stanoví.

Příprava zahrnuje organizování, shromažďování nástrojů, spolčování s dalšími osobami a poskytování pomoci při plánování činu. Pokus o trestný čin nastává, když pachatel začne své úmysly realizovat, ale nedosáhne jejich dokonání.

Důležité je, že pachatelé mohou být zbaveni trestní odpovědnosti, pokud včas upustí od svého jednání a učiní kroky k odstranění nebezpečí nebo informování úřadů. Tento přístup poskytuje možnost nápravy a prevenci dokonání závažných trestných činů.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Zastupování obviněného v trestním řízení

Byl jste obviněn a bylo proti vám zahájeno trestní stíhání? V sázce je opravdu mnoho a nevyplatí se absolvovat trestní řízení bez porady s advokátem.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Dastych

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Jakub Jedlinský

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Jarka BL

Potřebovala jsem podat co nejrychleji trestní oznámení a společnost „Dostupný advokát“ jsem našla náhodou na webových stránkách. Komunikace proběhla v pořádku. Trvalo asi týden a oznámení jsme odeslali. Mohu doporučit, byla jsem spokojená.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023 a 2024
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024