Přivýdělek v důchodu – co se vyplatí nejvíce?

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
4. října 2024
5 minut čtení
5 minut čtení
Pracovní právo

Senioři v důchodu si často hledají různé méně náročné brigády, ať už na vrátnicích, jako uvaděči v divadlech či hlídači v galeriích. Možnostem výdělku se meze takřka nekladou. Pozor si ovšem musí dávat důchodci v předčasném důchodu, jejichž možnost výdělku je omezena. Jaký typ smlouvy se vyplatí a co si ohlídat?

pracující důchodkyně

Přivýdělek v předčasném starobním důchodu

Začněme těmi, kteří již v důchodu jsou, ačkoliv do této kategorie ještě z hlediska věku nezapadají. Lidé, kteří pobírají předčasný starobní důchod, jsou z hlediska přivýdělku nejpřísněji sledovaní. Nesmí totiž až do data dosažení důchodového věku vykonávat výdělečnou činnost, která zakládá účast na pojištění. V opačném případě jim může ČSSZ důchod zastavit a navíc stanovit přeplatek na důchodu po období práce.

Je ovšem možný takový přivýdělek, který nezakládá účast na důchodovém pojištění. Ten může mít následující podobu:

  • dohoda o provedení práce s max. příjmem do 10 000 korun za měsíc,
  • tzv. zaměstnání malého rozsahu s příjmem, který je nižší než rozhodný příjem 4 000 Kč za měsíc, tzn. příjem nejvýše 3 999 Kč za měsíc,
  • u živnostníků (OSVČ) nesmí příjem z této činnosti (po odpočtu výdajů) přesáhnout zákonem stanovenou hranici, která v roce 2024 činí 8 794 korun za každý měsíc výkonu samostatné výdělečné činnosti.

Pokud by předčasný důchodce zvažoval nastoupit znovu do klasického pracovního poměru s pracovní smlouvou a výdělkem například 25 000 korun hrubého, musel by pobírání důchodu přerušit.

Řešíte právní problémy spojené s vašim zaměstnáním?

Váš případ posoudíme a do 24 hodin vypracujeme návrh právních služeb vedoucích k jeho vyřešení. Pokud se pak rozhodnete svěřit jeho řešení do našich rukou, máte vypracování návrhu zdarma.

Práce v řádném důchodu

Senior, který má nárok na řádný důchod (tedy již dosáhl standardní důchodový věk), ovšem výše uvedená omezení nemá. Všichni, kteří již pobírají standardní starobní důchod, mohou bez omezení pracovat jako zaměstnanci nebo jako osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). Pokud z této práce odvádějí sociální pojištění, mohou po určité době získat nárok na zvýšení důchodu (lze jej ale uznat pouze na žádost, nikoliv automaticky).

Odvod sociálního pojištění

To, že je zaměstnancem senior v důchodu ovšem neznamená osvobození od povinností jako je odvod sociálního pojištění či platba daní. Sociální pojištění se odvádí v závislosti na výši ročního výdělku. Pokud překročí roční příjmy určitou – tzv. rozhodnou částku, tak účast na sociálním pojištění vzniká. Výše částky činí letošní rok 105 520 korun, loni to bylo 97 tisíc korun. Jinak řečeno: pokud důchodce vydělá za rok víc peněz, než je tato částka, musí platit zálohy na sociální pojištění za vedlejší činnost.

Daňové přiznání

Starobní důchodci, kteří mají více než jedno zaměstnání na dohodu a odvádějí zálohovou daň z příjmů, museji rovněž podávat daňové přiznání. Pokud pracujete na DPP a váš příjem je do 10 000 Kč měsíčně, bude vám sražena srážková daň, kterou nemusíte zahrnout do daňového přiznání​​. V daňovém přiznání je možné a doporučené zohlednit další zvýhodnění a slevy na dani, které zákon umožňuje.

Dohoda o provedení práce (DPP)

Dohoda o provedení práce je flexibilní a umožňuje zaměstnání na práci nepřesahující 300 hodin ročně u jednoho zaměstnavatele. Pro důchodce může být DPP atraktivní, protože do příjmu 10 000 Kč měsíčně se neplatí zdravotní ani sociální pojištění, což znamená vyšší čistý příjem. Daň z příjmu se sráží ve výši 15 %, ale senioři mohou využít základní slevu na dani a dalších možných úlev, což může daňové zatížení minimalizovat nebo dokonce eliminovat. DPP je tedy ideální pro krátkodobé a méně pravidelné práce, které umožňují flexibilní pracovní dobu přizpůsobenou potřebám seniorů.

Pokud je v této variantě překročena hranice výdělku 10 000 korun, je třeba platit sociální (6,5 %) a zdravotní pojištění (4,5 %). Také při výdělku nad tento limit je vždy stržena srážková daň ve výši 15 %​ .

Tip na článek

Tip: Hledáte flexibilní krátkodobou práci a přemýšlíte jaká právní forma je pro ni vhodná? Snadnou cestou, jak takovou krátkodobou práci zprostředkovat, je uzavřít některou ze dvou typů pracovněprávních dohod. Tedy například dohodu o provedení práce. Co si při uzavírání ohlídat a v čem jsou její výhody? Tomu jsme se věnovali v našem samostatném článku.

Dohoda o pracovní činnosti (DPČ)

Dohoda o pracovní činnosti je vhodná pro delší a pravidelnější zaměstnání, které nepřesahuje polovinu běžné týdenní pracovní doby (tedy maximálně 20 hodin týdně). Při příjmu do 4 000 korun měsíčně se neplatí zdravotní ani sociální pojištění, což je výhodné pro seniory s menšími příjmy. Při vyšších příjmech je nutné platit pojistné, což snižuje čistý příjem, ale na druhou může zajistit přístup k nemocenským dávkám a dalším sociálním výhodám. DPČ je vhodná pro seniory, kteří hledají pravidelnější práci s určitou mírou flexibility.

Při překročení limitu 4000 korun je třeba platit sociální a zdravotní pojištění stejně jako zaměstnavatel. DPČ se tedy stává méně výhodnou ve srovnání s DPP, pokud plánujete vydělávat vyšší částky​.

Samostatná výdělečná činnost (OSVČ)

V důchodu si můžete klidně založit živnost, případně pokračovat v té stávající. Jako OSVČ máte možnost fakturovat své služby. Výhodou je, že vaše živnost v důchodu se považuje za živnost vedlejší, což přináší různé výhody. Platí pro vás, že pokud váš hrubý roční zisk nepřesáhne limit (105 520 Kč za rok 2024), neplatíte sociální pojištění. Zdravotní pojištění sice je povinné, ale v prvním roce je neplatíte vůbec a ve druhém pouze na základě příjmů z předchozího roku pouze z minimálního vyměřovacího základu​ – na rozdíl od běžných OSVČ tedy nemusíte platit povinné zálohy v zákonné výši​.

Musíte si sami podávat daňové přiznání a přehledy o příjmech a výdajích pro zdravotní a sociální pojištění.

Pracovní poměr / zkrácený pracovní úvazek

Klasický pracovněprávní poměr poskytuje nejvyšší stabilitu a ochranu zaměstnance. Pro seniory v důchodu může být tento typ zaměstnání výhodný, pokud hledají dlouhodobé a stabilní pracovní zapojení. Stabilní zaměstnání může mít také pozitivní vliv na výši důchodu díky pravidelným odvodům na sociální pojištění​. I při zkráceném úvazku se odvádí sociální a zdravotní pojištění vždy, bez ohledu na výši výdělku​​.

Shrnutí

Pro seniory v důchodu, kteří hledají krátkodobé a nepravidelné zaměstnání s co nejvyšším čistým příjmem, je ideální volbou dohoda o provedení práce (DPP). Pokud hledají pravidelnější a delší práci, ale stále chtějí zachovat určitou míru flexibility, může být výhodná dohoda o pracovní činnosti (DPČ). Klasický pracovněprávní poměr poskytuje nejvyšší míru stability a ochrany, ale přináší s sebou vyšší daňové a odvodové zatížení, což nemusí být pro seniory v důchodu vždy ideální. Při volbě vhodné formy zaměstnání je důležité zvážit konkrétní potřeby, finanční situaci a pracovní možnosti, aby byla vybrána ta nejvýhodnější varianta.

 

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Sdílejte článek


Související služba

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Chci pomoct

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Hrdlička, Nové Strašecí

Jít osobně za advokátem mně přišlo dost nepříjemné. S Dostupným advokátem jsem ale všechno vyřídil bez toho, abych se s kýmkoli vůbec musel setkat. Koupil jsem u něj konzultaci, protože mě zaměstnavatel vyslal na dlouhodobou pracovní cestu do dost exotické země, aniž by mi cokoli vysvětlil a já jsem ani nevěděl, na co mám nárok. Advokát přes skype příjemný, služba rychlá, můžu jen doporučit.

Recenze služby

Luboš Zeman

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)