Hledáte pronájem bytu? Pozor na podvody!

Trh s nabídkou pronájmů vykazuje závažné nedostatky. Zájemců o bydlení je totiž mnoho, ale bytů málo. A právě této situace využívají podvodníci, kteří nabízí pronájem snů – krásný byt, ve skvělé lokalitě, za bezkonkurenční cenu. V reálu vám ale zůstane akorát tak prázdná peněženka a nutnost pokračovat v hledání.

6 minut čtení

Kapitoly článku

Podvody s nájmy a jejich varianty

Podvody s pronájmy mají různé podoby, ale jejich cíl je vždy stejný: obrat “nájemníky” o peníze. Nejčastěji se setkáte s těmito variantami:

  • Falešné nabídky: V tomto případě zveřejní podvodníci falešný inzerát. Falešné je zde vše – od fotek přes popis bytu až po adresu. Tyto nabídky obsahují atraktivní fotografie a nabízejí nájemné za velmi dobré ceny, aby přilákaly co nejvíce obětí.
  • Ukradené inzeráty: V této variantě podvodníci vezmou existující legitimní inzerát, který znovu zveřejní se svými kontaktními údaji a často i za nižší cenu.
  • Nabídky reálných nemovitostí: V tomto případě nemovitost skutečně existuje, ale není k dispozici k pronájmu. Může se jednat o dům zabavený v exekuci nebo již pronajatý byt.
  • Nevýhodná výměna: Podvodník v tomto případě inzeruje určitý byt za dobrou cenu. Jakmile ale zaplatíte zálohu, přijde s tím, že byt už někdo vyfoukl. Nemusíte však zoufat, podvodník má pro vás totiž náhradu – o dost horší byt nebo byt v podobném stavu, ale za podstatně vyšší cenu. A pokud jej nevezmete, přijdete o svoji zálohu.

Plánujete si pronajmout byt?

Nechte si nájemní smlouvu zkontrolovat advokátem. Jen tak budete mít jistotu, že skutečně víte co podepisujete.

Peníze z vás vytáhnou několika způsoby

Jedna z nejrozšířenějších metod spočívá v tom, že po vás podvodník žádá zálohu na byt ještě předtím, než jste měli možnost si byt prohlédnout, nebo před podpisem nájemní smlouvy. Tato záloha může zahrnovat pouze jakýsi rezervační poplatek, ale i vratnou kauci či nájemné za první měsíc. V tomto případě nahrává podvodníkům nedostatek nemovitostí na trhu, kdy se zájemci často předhání v tom, kdo uloví byt jako první.

Podvodníci mohou také tvrdit, že před samotným podpisem nájemní smlouvy musí provést kontrolu vaší spolehlivosti (tedy vaší finanční minulosti a toho, zda nejste např. zadlužení nebo jste v minulosti neměli problém s placením nájmu). Tato kontrola ale něco stojí, a proto vás podvodník požádá o poplatek za tuto kontrolu. Ta se ale nikdy neuskuteční a vy přijdete jak o byt, tak i o peníze.

Někdy podvodníci zajdou tak daleko, že sepíšou nájemní smlouvu, která je ale vytvořena tak, aby nebyla vymahatelná a je tedy neplatná. Po podepsání takové dohody z vás mohou podvodníci vylákat kauci, první nájem i další poplatky.

Tip: Jaká práva a povinnosti má majitel bytu a nájemce? To si přečtěte v našem článku.

Narazíte na ně online i offline

S těmito podvody se můžete setkat prakticky kdekoliv, kde se podobné nabídky sdílejí. Může se jednat o webové stránky přímo určené k sdílení nabídek s pronájmy jako je iDnes Reality, Bezrealitky či Sreality. Obezřetní buďte také v případě, že hledáte pronájem na různých sociálních sítích, jako je Facebook Marketplace, Twitter nebo Instagram.

Na podobné nabídky ale nemusíte narazit jen online. Setkat se s nimi totiž můžete i v reálném světě, například na různých tabulích s inzercemi, které najdete v supermarketech, na univerzitních kampusech a podobně.

Tip: I realitky občas jednají nečestně. Přečtěte si, jaké triky realitní kanceláře používají a jak je odhalit.

Nízká cena jako hlavní znak

Jak tedy tyto podvodné nabídky poznat? Naštěstí to nemusí být až tak složité. Stačí jen vědět, co hledat:

  • Podezřele nízké nájemné: Pokud je nájemné výrazně nižší než u ostatních nabídek, postupujte opatrně. Podezřele nízká cena je totiž hlavní znak těchto podvodů.
  • Tlak na rychlou platbu: Podvodníci často vyvolávají pocit naléhavosti (například tvrzením, že mají spoustu dalších zájemců), aby urychlili proces platby.
  • Žádost o peníze před podpisem nájemní smlouvy: Buďte opatrní, pokud budete požádáni o zaplacení zálohy, nájemného nebo jiných poplatků před podpisem nájemní smlouvy.
  • Nemožnost osobní prohlídky: Pokud se pronajímatel vymlouvá, že vám nemůže nemovitost osobně ukázat, pravděpodobně se jedná o podvod. Osobní prohlídka je totiž u reálných nabídek naprostou samozřejmostí.

Tip: Plánujete předčasně vypovědět nájemní smlouvu? Přečtete si, jak bez neshod a komplikací s pronajímatelem ukončit nájem.

Pozor na placení předem

Pokud plánujete v souvislosti s pronájmem cokoliv platit, nejdříve se ujistěte, že se jedná o legitimní nabídku a o své peníze nepřijdete. V první řadě si ověřte nemovitost i osobu, se kterou jednáte. Vždy zkontrolujte veřejné záznamy, abyste si potvrdili, že nemovitost skutečně existuje – můžete třeba nahlédnout do katastru nemovitostí, kde si zjistěte také vlastníka nemovitosti. Pokud někdo tvrdí, že je např. realitní makléř zastupující vlastníka, vyžádejte si důkaz. Rovněž také trvejte na osobní prohlídce nemovitosti, abyste se ujistili, že realita odpovídá tomu, co je na fotkách a v popisu inzerátu.

V praxi se nám dokonce stalo, že se podvodník vydával za vlastníka nemovitosti. Do bytu se však jen pod záminkou vloudil a při té příležitosti ho prezentoval k nájmu. Vylákal tak první splátku nájmu a kauci v řádu desítek tisíc korun. Klientovi jsme nicméně pomohli škodu uplatnit.

Vyhněte se tedy placení jakýchkoliv poplatků předtím než budete mít v rukou nájemní smlouvu. Veškeré platby proveďte až po podpisu této smlouvy. Zároveň si také nechte nájemní smlouvu zkontrolovat advokátem. Vyhnete se tak nejen tomu, že by byla neplatná, ale i různým právním kličkám, které by pro vás mohly být značně nevýhodné. V neposlední řadě také pečlivě chraňte vaše osobní údaje a nesdílejte je, pokud to není nezbytně nutné. Pokud narazíte na něco podezřelého, nahlaste záznam na platformě, kde jste inzerát našli.

Tip: Vždy dávejte pozor na krádež internetových účtů. Pokud už ale ke škodě došlo, přečtěte si, co se dá v tomto případě dělat.

Pozdě bycha honiti zde neplatí

Pokud se stanete obětí tohoto podvodu, je důležité jednat rychle, abyste co nejvíce zmírnili celkový dopad. Okamžitě kontaktujte vaši banku a podvod nahlaste. V některých případech je totiž možné transakci zastavit. Dále nahlaste podvod také na policii. Poskytněte jim veškeré informace, které máte. Může se jednat o záznamy komunikace s podvodníkem, potvrzení o platbě a samotný inzerát (pokud máte např. screenshot nebo pokud je stále vystaven).

Dále informujte platformu, kde jste na podvodný inzerát narazili. Tento krok zabrání tomu, aby na stejný inzerát naletěli další lidé a možná vám také pomůže podvodníka vystopovat, zejména pokud má na platformě zveřejněno více podvodných inzerátů. Měli byste také podat stížnost na Českou obchodní inspekci, která podobné případy monitoruje.

Tip: Znáte totožnost podvodníka? Podejte na něj trestní oznámení. S naší pomocí budete mít jistotu, že jste učinili vše správně a minimalizujete tím riziko odložení trestního oznámení.

Pokud jste s podvodníkem sdíleli vaše osobní údaje, nezapomínejte ani na ně. Pozorně sledujte vaše bankovní výpisy, zda nevykazují podezřelé aktivity. Zvažte také celkové zmrazení účtu a nastavení limitů pro platby.

Shrnutí

Závěrem je třeba zdůraznit, že při hledání pronájmu bytu je nezbytná obezřetnost. Trh je plný podvodných nabídek, a proto je důležité si nemovitost a nájemní smlouvu řádně ověřit, ideálně s pomocí advokáta. Pokud se navzdory všem opatřením stane, že se stanete obětí podvodu, okamžitě kontaktujte vaši banku, nahlaste podvod na policii a informujte platformu, na které byl inzerát zveřejněn.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Ing. Jan Sekanina, Praha

před 3 roky

Když mi prarodiče chtěli darovat byt, nechtěl jsem se z důvodu vysokého pracovního vytížení zabývat tím, co všechno musím zařídit a jak docílit přepisu vlastnictví v katastru nemovitostí. Dostupný advokát vše zařídil za mě, žádný problém na katastru nebyl a vše bylo celkem rychle zapsáno a vyřízeno. Díky a palec nahoru!

Recenze služby

Monika Holcátová, Praha

před 3 roky

S darovací smlouvou od vás jsem neměla na katastru nejmenší problém. Pracovnice u okénka se podívala na logo a poznamenala, že vaše smlouvy jsou vždy v pořádku. Dostupný advokát mi navíc telefonicky vysvětlil věci kolem věcného břemene, které by mne jako laika vůbec nenapadly. Nevím, co na službě zlepšit, jsem naprosto spokojená.

Recenze služby

Jiří Vlach

před 1 rokem

Potřebovali jsme poradit a sepsat smlouvu na výměnu bytů. Smlouva, po dodání potřebných podkladů byla to třech dnů napsána, a pak kancelář zařídila i podání dokumentů na katastrálním úřadu. Všech proběhlo rychle a bez problémů. Vynikající přístup a mohu jen chválit. Děkujeme.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024