Pozor na úroky z kauce při pronájmu bytu

Sjednali jste si s nájemníkem při pronájmu bytu kauci? Správně byste ji měli vracet i s úroky. A nemáte-li jejich výši výslovně sjednanou, můžete počítat s úroky obvykle požadovanými bankami v místě dlužníka. Při současném nárůstu úrokových sazeb se vyplatí vše ohlídat, neboť zdaleka nemusí jít o zanedbatelné částky.

stěhování a vracení kauce
5 minut čtení

Kapitoly článku

Kauce u nájemní smlouvy

Kauce, neboli jistota u nájemní smlouvy, představuje pro pronajímatele pojistku pro řadu nechtěných situací, jako jsou nedoplatky na službách či na nájemném, případně pro uhrazení náhrady škody, která mohla vzniknout na vybavení bytu.

Kauce není ze zákona povinná, a proto je možné sehnat i nájem bez kauce. Pokud ale kauce stanovena je, pak smí její výše činit maximálně trojnásobek měsíční platby nájemce. Ten zahrnuje pouze samotné nájemné. Náklady na služby se do tohoto výpočtu nezahrnují. Platí-li tedy nájemce se vším všudy 25 000 Kč měsíčně, pak mu můžete stanovit kauci až ve výši 75 000 Kč. Dříve povolený šestinásobek měsíční platby se již zdál zákonodárci za hranou, neboť řadě obyvatel neumožnil dosáhnout ani na započetí bydlení.

 

Řešíte problém související s vracením kaucem?

Napište nám svůj dotaz a do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů.

Také trojnásobek měsíční platby může představovat pro mnoho lidí částku, kterou nejsou schopni naráz uhradit, a proto se nevylučuje ani platba ve splátkách. Pronajímateli tento krok umožní získat kauci ve výši, kterou požaduje, a současně se docílí postupu přijatelného pro větší množství potenciálních nájemníků.

Vztah kauce a smluvní pokuty

Je-li kauce sjednaná v maximální možné výši, tedy v již zmíněném trojnásobku měsíční platby, měla by zahrnovat rovněž i případnou smluvní pokutu. Jinými slovy, smluvní pokutu již nelze stanovovat nad tuto částku. A to i v případě, že by byla ve smlouvě sjednaná zvlášť. Pokud by ovšem pronajímatel požadoval kauci pouze ve výši jedné měsíční platby, pak by ve výše uvedeném případu mohl navíc sjednat ještě smluvní pokutu ve výši 50 000 Kč.

Tip: Chcete neprůstřelnou smlouvu o pronájmu bytu? Pokuty v nájemní smlouvě jsou značně omezeny. Stále ale existují způsoby, jak se efektivně chránit. Jak? To se dozvíte v našem dalším článku.

Úroky z jistoty

Zajímavou otázkou je možnost požadovat po pronajímateli při vracení kauce úroky. Ač to v praxi mnoho nájemců neuplatňuje, ze zákona na to mají plné právo. Sporná bývá pouze výše úroků v případě, že není výslovně sjednaná. Zákon k tomu říká, že pokud mají být placeny úroky a není známa jejich výše, pak se použijí „obvyklé úroky požadované za úvěry, které poskytují banky v místě bydliště nebo sídla dlužníka v době uzavření smlouvy“.

Taková definice ovšem poskytuje vodítko pouze částečně. Naopak vyvolává otázky další, tedy, které jsou to ty banky, jejichž úvěrová politika se posuzuje, a které úvěry se budou brát v potaz.

Obecně lze říci, že půjde o rozpětí přibližně 4 – 16 % ročně. Pokud bychom počítali tedy například s výší úroku 10 % a kaucí 75 000 Kč, pak by roční výše úroků činila 7500 Kč. Při tříleté době trvání nájmu by pak vracel pronajímatel na úrocích 23 500 Kč, a to už není malá částka. Reálný výpočet by byl o něco složitější, protože výše úroků se v čase mění. Vzhledem k poměrně prudkému nárůstu úrokových sazeb v posledních měsících, je více než vhodné myslet na tento aspekt smlouvy předem.

Tip: Vždy tu je také možnost hledat pronájem bytu nebo rodinného domu bez kauce. Na toto téma si můžete přečíst článek, ve kterém rozebíráme, k čemu vlastně kauce slouží, jaké má podmínky, a kde hledat nabídku pronájmů bez kauce.

Abyste neplatili příliš vysoké částky na úrocích a především se vyhnuli nejasnostem a případným soudním sporům, nabízí se několik řešení: Nejlepší je takový problém, který vůbec nenastane. Proto se poraďte s právníkem již při sepisování nájemní smlouvy, jak nejlépe a nejvýhodněji smlouvu nastavit. Variantou může být sjednat nízkou kauci a byt mít dobře pojištěný, sjednat předem úroky ve výši, která je pro vás přijatelná, případně kauci započítat již v průběhu nájmu. Zkušený advokát vám podle typu nemovitosti a smluvního vztahu vše správně nastaví.

Jste-li již ve fázi řešení platby úroků a nemůžete se dohodnout na její výši, snažte se v prvé řadě o dohodu. Navýšit platbu o soudní poplatky jistě nechcete. I v této fázi řešení vám rada právníka přijde jistě vhod.

Tip: Pokud dohoda nezabere, vždy je tu možnost soudního řešení. U soudu ale uspějete jen tehdy, když podání žaloby bude neprůstřelné. Provedeme pečlivou analýzu případu a postaráme se o přípravu předžalobní výzvy, žaloby, odvolání nebo rovnou o zastupování u soudu, kde budeme tvrdě vymáhat vaše práva.

Započtení jistoty

Započtení pohledávek je jeden ze způsobů jejich uhrazení, jehož podstata spočívá v tom, že mají-li strany vůči sobě vzájemné pohledávky s plněním stejného druhu, může každá z nich projevit vůli vůči té druhé směřující právě k započtení. Pakliže má po skončení nájmu pronajímatel po nájemci nějaké zbývající pohledávky, slouží tedy kauce pro jejich uhrazení.

V případě nedoplatků na nájemném či službách je výše nedoplatků zpravidla zřejmá a obejde se bez vzájemného zpochybňování. V případě náhrady škody by pak měl škodu vyčíslit pronajímatel a následně jí na kauci započíst. Nepotřebuje přitom k zápočtu písemné uznání dluhu nájemcem či nějaký typ rozhodnutí. Nicméně pokud výši škody nájemce zpochybňuje, nezbývá než vést o existenci a výši škody soudní spor. Jako prevence může sloužit detailní popis vybavení bytu, včetně hodnoty vybavení, která je součástí předávacího protokolu při započetí nájmu.

Tip: Vše o bezpečném pronajímání nemovitosti si můžete prostudovat v našem článku.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Konzultace s advokátem

Hledáte odpověď na konkrétní právní otázku? Napište nám ji a do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů. Máme specialisty na všechny oblasti práva a garantujeme tak vysokou odbornost našich advokátů.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 3.4
hodnoceno: 15 krát

…nebo jej sdílejte

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Lucia Tóthová, Praha

před 3 roky

V životě každého z nás nastane chvíle, kdy potřebujeme využít služeb právníků nebo advokátů. Pro všechny, kteří hledají právní radu (je jedno, jestli kupují nemovitost, soudí se se zaměstnavatelem anebo potřebují jakoukoli jinou pomoc od profesionála na legislativu) a zároveň chtějí řešit věci digitálně, vzdáleně, bez nutnosti osobních návštěv, je Dostupný advokát jednoznačně zajímavou alternativou.

Recenze služby

MUDr. Pavla Kramolišová, Nový Jičín

před 3 roky

Oceňuji, jak rychle a pro mě jako laika srozumitelně pracujete. Ušetřilo mi to čas, nervy a obavy z neznámého. Už nikdy do bezplatné právní poradny.

Recenze služby

Jan Kresteš

před 3 roky

Dostupného advokáta mohu jedině doporučit! Nabízel jsem místnost k podnájmu a potřeboval jsem dobře vypracovanou podnájemní smlouvu. Nejdříve jsem si stáhl z nejmenovaných webových stránek vzor podnájemní smlouvy. Vzor podnájemní smlouvy vypadal dobře, mně tam nic nechybělo. Ovšem nejsem právník a vždy se může objevit nějaký důležitý detail, který by tam mohl chybět. Obrátil jsem (zobrazit více) se tedy na Dostupného advokáta, aby mi poradil a pomohl v této věci. Stačil jeden telefonát a reakce byla rychlá. Vše za rozumnou cenu vyřízeno do tří dnů. Neměl jsem s tím tedy práci a podnájemní smlouva od dostupného advokáta byla více detailnější. Pokud tedy potřebujete právní pomoc, právní služby a nemáte tolik peněz, abyste si mohli dovolit platit drahého advokáta, Dostupný advokát je nejlepší volbou pro vás. Vřele doporučuji!

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024