Trestní příkaz: Kdy jej můžete dostat a jak se odvolat

Byl vám doručen trestní příkaz, ale vy s rozhodnutím soudu nesouhlasíte? Nemusíte se ničeho bát, můžete totiž do 8 dnů podat odpor a soud automaticky nařídí hlavní líčení. V tomto článku vám prozradíme, kdy vám může být trestní příkaz vydán a jak přesně podat odpor.

6 minut čtení

Kapitoly článku

Co je to trestní příkaz a podmínky

Trestní příkaz je jedním z odklonů trestního řízení a je typem rozhodnutí, který vydává samosoudce. Jedná se o zkrácené písemné řízení bez nutnosti hlavního líčení, a tedy i bez dokazování a součinnosti stran. Jeho účelem je rychle a efektivně vyřešit případy, které nejsou příliš složité a závažné. K tomu, aby k trestnímu příkazu mohlo dojít je však třeba splnit několik podmínek.

Byl jste obviněn a bylo proti vám zahájeno trestní stíhání?

V sázce je opravdu mnoho a nevyplatí se absolvovat trestní řízení bez porady s advokátem. Provedeme pečlivou analýzu případu a navrhneme postup obhajoby v rámci trestního řízení, v němž budeme tvrdě vymáhat vaše práva.

Trestní příkaz – podmínky

Podmínky pro vydání trestního příkazu upravuje trestní řád. Konkrétně se jedná o dvě podmínky:

I. Skutkový stav je spolehlivě prokázán opatřenými důkazy

To znamená, že všechny skutečnosti a detaily ohledně trestného činu, jsou jasně a přesvědčivě doloženy důkazy, které byly shromážděny. Jinými slovy, je naprosto jasné, že došlo k danému trestnému činu, protože pro to existují dostatečné a přesvědčivé důkazy.

II. Bude uložen jeden z následujících trestů:

  • Trest odnětí svobody do jednoho roku s podmíněným odkladem jeho výkonu;
  • Domácí vězení do jednoho roku;
  • Trest obecně prospěšných prací;
  • Trest zákazu činnosti do pěti let;
  • Trest zákazu držení a chovu zvířat;
  • Peněžitý trest;
  • Trest propadnutí věci;
  • Vyhoštění do pěti let;
  • Zákaz pobytu do pěti let;
  • Trest zákazu vstupu na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do pěti let.

Trest obecně prospěšných prací a domácího vězení může být uložen trestním příkazem jen tehdy, pokud si soud předem vyžádá zprávu od probačního úředníka. Tato zpráva musí obsahovat informace o tom, zda je možné tento trest vykonat a jaký je názor obviněného na tento druh trestu (u trestu obecně prospěšných prací musí obsahovat ještě informaci o zdravotního způsobilosti obviněného). Soud pak při rozhodování o uložení tohoto trestu přihlíží k informacím uvedeným v této zprávě.

Dále také platí, že pokud soud udělí peněžitý trest trestním příkazem, součet peněžitého trestu a jakéhokoliv jiného uloženého trestu, včetně vězení nebo náhradního vězení za domácí vězení, nesmí přesáhnout jeden rok.

Tip: V jaké škále trestů se reálně soudci pohybují a lze predikovat, jaký trest se bude ukládat? Kdy je možné uložit trest podmíněný a kdy se naopak sahá k nejvyšším trestům? To se dozvíte v dalším článku.

Trestním příkazem lze také:

  • Upustit od potrestání: Jedná se o situaci, kdy soud rozhodne, že neuloží obviněnému trest, přestože byl uznán vinným ze spáchání trestného činu. Používá se jen výjimečně např. v situaci, kdy obviněný spáchal pouze přečin a jeho snaha o nápravu i minulý život nasvědčují tomu, že samotné projednání před soudem bude dostatečným trestem. Soud se k tomuto kroku může uchýlit také v případě, že se jedná o obviněného, který svou spoluprací pomohl bojovat s organizovaným zločinem.
  • Podmíněně upustit od potrestání s dohledem: Jedná se o podobný institut jako výše, ale v tomto případě je obviněnému na určitou dobu (maximálně jeden rok) stanoven probační dohled. Můžou mu být také stanoveny různé podmínky (např. zákaz styku s určitými osobami, omluva poškozenému apod.).
  • Upustit od uložení souhrnného trestu: Soud může upustit od uložení souhrnného trestu, pokud vzhledem k okolnostem případu a k osobě pachatele má za to, že trest uložený dřívějším rozsudkem dostatečně naplní účel trestu.

Trestní příkaz naopak nelze vydat:

Tip: Přečtěte si více o tom, jak funguje ochranné opatření, tedy sankce, která nemá primárně trestat.

Jak vypadá trestní příkaz

Trestní příkaz se doručí obviněnému a státnímu zástupci. Obviněný ho dostane do vlastních rukou. Pokud má obviněný obhájce, dostane trestní příkaz také on. Poškozený, který v trestním řízení požádal o náhradu škody, bolestné nebo vrácení neprávem získaného majetku, dostane trestní příkaz také. To platí i tehdy, pokud byl uložen majetkový trest a poškozený není stát a je znám. Ve chvíli doručení obviněnému pak nabývá na účinnosti. Pojďme se podívat, co přesně v něm naleznete:

  • Označení soudu, který trestní příkaz vydal.
  • Den a místo vydání trestního příkazu.
  • Označení obviněného: Jméno, příjmení, datum a místo narození, zaměstnání, bydliště a případně i další údaje sloužící k identifikaci.
  • Výrok o vině a uloženém trestu: Tento výrok obsahuje přesný popis skutku, za který je obviněný uznán vinným, včetně právní kvalifikace tohoto skutku podle trestního zákoníku – musí jasně definovat trestný čin, místo a čas spáchání, zda se jedná o zločin nebo přečin a další skutečnosti, tedy důvody pro rozhodnutí soudu uvedené ve výroku. Výrok o trestu pak musí specifikovat konkrétní trest, který je obviněnému uložen, včetně jeho druhu, výše nebo délky.
  • Výrok o náhradě škody nebo nemajetkové újmy v penězích nebo o vydání bezdůvodného obohacení (získané např. krádeží), jestliže byl nárok na náhradu škody nebo nemajetkové újmy v penězích nebo na vydání bezdůvodného obohacení řádně uplatněn.
  • Poučení o právu podat odpor, včetně upozornění, že v případě, kdy obviněný odpor nepodá, vzdává se tím práva na projednání věci v hlavním líčení.
  • Poučení poškozeného o možnosti žádat o uspokojení nároku na náhradu škody nebo nemajetkové újmy způsobené trestným činem nebo na vydání bezdůvodného obohacení získaného trestným činem podle zákona o použití peněžních prostředků z majetkových trestních sankcí, je-li trestním příkazem ukládána majetková trestní sankce.

Tip: Pokud jste v postavení poškozeného v trestním řízení, pak disponujete speciálními procesními právy, které je dobré znát. My vám pomůžeme tato práva vymoci.

Jak se odvolat – odpor

Trestní příkaz nabývá účinnosti (právní moci), pokud proti němu nebyl podán odpor ve stanovené lhůtě. Podle trestního řádu je tato lhůta 8 dnů od doručení trestního příkazu obviněnému. Pokud tedy obviněný s trestním nařízením nesouhlasí, musí proti němu podat odpor. Kromě něj mohou podat odpor také oprávněné osoby v jeho prospěch a státní zástupce.

Odpor je třeba podat u soudu, který vydal trestní příkaz. Stačí jen stručné a jasné písemné vyjádření, které nemusí obsahovat podrobné odůvodnění – bohatě postačí prohlášení, že obviněný nesouhlasí s trestním příkazem. Zde je vzor, jak by takový odpor mohl vypadat, pokud jej posíláte elektronicky:


Předmět: Odpor proti trestnímu příkazu


Dobrý den,

Já, [vaše jméno a příjmení], narozený/narozená [datum narození], trvale bytem [adresa], tímto podávám odpor proti trestnímu příkazu vydanému dne [datum vydání trestního příkazu] Okresním soudem v [město], sp. zn. [spisová značka trestního příkazu].

S pozdravem,

[podpis]
[vaše jméno]


Pokud obviněný nebo státní zástupce nepodá odpor do 8 dnů, trestní příkaz nabývá právní moci a stává se účinným. To znamená, že rozhodnutí je definitivní a trest je vykonatelný. Pokud je podán odpor, trestní příkaz se automaticky zrušuje a soud nařídí hlavní líčení, kde bude případ projednán znovu.

Tip: Přestože, že je podat odpor jednoduché, v dalším trestním řízení se vám už vyplatí zastoupení advokátem. Advokát vám totiž dokáže pomoci se správnou argumentací, stejně jako se získáním důkazů.

Shrnutí

Trestní příkaz představuje efektivní nástroj pro rychlé řešení méně závažných trestních případů, umožňující zkrácené řízení bez hlavního líčení. K jeho vydání je ale nutné, aby skutkový stav byl spolehlivě prokázán a aby byl uložen jeden z daných trestů. Trestní příkaz se stává vykonatelným, pokud není podán odpor do 8 dnů od doručení obviněnému. V případě podání odporu se příkaz ruší a případ se projedná v hlavním líčení.

 

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Zastupování obviněného v trestním řízení

Byl jste obviněn a bylo proti vám zahájeno trestní stíhání? V sázce je opravdu mnoho a nevyplatí se absolvovat trestní řízení bez porady s advokátem.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Michal D.

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Ronald Vališ

Využil jsem služeb právnické kanceláře Dostupný advokát při řešení správní žaloby. JUDr. Chlebík žalobu vypracoval rychle a dobře, byl se mnou jako můj právní zástupce u krajského soudu a ve sporu s ČSSZ jsme byli úspěšní. Tímto ještě jednou děkuji za seriózní a kvalitní služby, rád se opět na tuto advokátní kancelář znovu obrátím, bude-li třeba. Mohu s důvěrou doporučit.

Recenze služby

Luboš Zeman

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023 a 2024
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024