Jak vybrat správného advokáta pro trestní právo

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
25. července 2024
5 minut čtení
5 minut čtení
Trestní právo

Ve světě trestního práva se střetáváme s vysokými sázkami, kde nejde jen o peníze, ale často o životy a osobní svobody. Proto je nezbytné vybrat si advokáta, který nejen rozumí trestnímu právu, ale také má prokazatelné zkušenosti a úspěchy v obhajobě nebo zastupování poškozených.

nejlepěí advokát pro trestní právo, obhájce

Co vše obnáší trestní právo?

Trestní právo je disciplína, která zahrnuje trestní právo hmotné a procesní. Základními dvěma zákony, které toto odvětví upravují, jsou trestní zákoník a trestní řád. Důkladná znalost trestního práva vyžaduje ale povědomí o mnohých dalších předpisech, jako je zákon o výkonu trestu odnětí svobody, zákon o trestní odpovědnosti právnických osob, zákon o výkonu vazby, zákon o soudnictví ve věcech mládeže a další.

Trestní právo procesní stanoví postupy orgánů činných v trestním řízení a popisuje jednotlivá stádia a průběh trestního řízení (přípravné řízení, předběžné projednání žaloby, hlavní líčení, odvolací líčení a vykonávací řízení). Jeho základním pramenem je trestní řád.

Tip na článek

Tip: Nemusíte být pachatelem trestného činu, ba dokonce jej ani plánovat, a přesto se vás může trestní řízení bezprostředně týkat. Stačí, když vám někdo ukradne kolo větší hodnoty, a již jste jeho součástí coby poškozený. Jakákoliv role v trestním procesu je sice nezáviděníhodná, ale všem zúčastněným se znalost jeho jednotlivých fází vyplatí.

Trestní právo hmotné je jednou z hlavních oblastí trestního práva, která se zabývá definováním trestných činů a stanovením trestů za jejich spáchání. Je tedy klíčovým nástrojem v ochraně společnosti před kriminalitou, stanovuje jasná pravidla toho, co je nezákonné a jaké následky za to hrozí, a tím přispívá k udržení právního pořádku a spravedlnosti. Je to právní odvětví, které určuje, jaké jednání je považováno za trestný čin, a stanoví sankce, které mohou být za takové jednání uloženy. Trestní právo hmotné se tedy zaměřuje na:

  • Definici trestných činů: určuje, co je považováno za trestný čin. Každý trestný čin musí být přesně definován v trestním zákoně, aby bylo jasné, jaké jednání je nezákonné.
  • Sankce a tresty: stanovuje, jaké tresty mohou být za spáchání trestného činu uloženy.
  • Právní zásady: je založeno na určitých zásadách, které zajišťují spravedlnost a zákonnost při aplikaci práva.

Základním pramenem trestního práva hmotného je trestní zákoník, která obsahuje katalog trestných činů.

Byl jste obviněn a bylo proti vám zahájeno trestní stíhání?

V sázce je opravdu mnoho a nevyplatí se absolvovat trestní řízení bez porady s advokátem. U soudu totiž uspějete jen tehdy, když je vaše obhajoba neprůstřelná.

Co řeší advokát na trestní právo?

Dobrý advokát se specializací na trestní právo by měl být schopen zastupovat svého klienta ve všech etapách trestního procesu. Měl by rovněž umět poskytnout rady obětem při podávání trestního oznámení nebo podporu osobám během podávání vysvětlení na policii.

Nejčastěji vám advokát pomůže v těchto situacích:

  • Pomoc či doprovod při podání vysvětlení na policii,
  • pomoc s podáním trestního oznámení,
  • zastoupení v rámci trestního řízení, včetně obhajoby v hlavním líčení,
  • účast na jednotlivých úkonech v trestním řízení (např. výslechy),
  • příprava odvolání proti rozsudku, event. dovolání či jiných mimořádných opravných prostředků,
  • zastupování a ochrana práv obětí a osob poškozených.

Jak volit advokáta na trestní právo?

Ať už jste pachatel trestného činu, oběť, nebo dokonce neprávem obviněná osoba, je zásadní zvolit právního zástupce, který má hluboké znalosti právních předpisů. Advokát by měl být dobře obeznámen s nejnovějšími změnami v trestních zákonech a praxí, mít zkušenosti s podobnými případy a výborně orientovat v lokálním právním prostředí. Vybrat si správného advokáta znamená najít někoho, kdo bude bojovat za vaše práva s takovou vervou, jako by bojoval za vlastní. Co dalšího hraje roli při jeho výběru?

Komunikace a dostupnost

Klíčovým prvkem při výběru advokáta je také jeho schopnost komunikovat s klienty a být jim k dispozici, kdykoli je to potřeba.

Transparentnost a fér jednání

Důležité je, aby byl váš advokát otevřený ohledně cenových podmínek a smluv. Tedy abyste znali rámec a cenu služeb předem. Samozřejmě, že každý případ je jinak složitý a někdy nelze objem služeb odhadnout při první návštěvě takříkajíc od stolu. Proto je třeba uzavřít jasnou a přehlednou smlouvu o zastupování, která zahrnuje všechny potřebné informace, aby klienti věděli, co mohou očekávat. Přístup „bez skrytých poplatků“ a možnost pružné platby až po poskytnutí služby jsou dalšími faktory, které mohou přispět k vašemu rozhodnutí.

Právní ochrana ve všech fázích řízení

Je třeba vědět, že váš advokát vám poskytne nejen obhajobu v soudních síních, ale také aktivní právní poradenství a zastupování při policejních výsleších a v dalších fázích vyšetřování a trestního řízení.

Individuální přístup

Právní kauzy se někdy v mnohých rysech opakují a některé právníky to může svádět k trochu šablonovitému jednání. Je třeba vědět, že pro vašeho advokáta je každý případ unikátní a klientovi se věnuje s maximální pozorností.

Jaký je přístup Dostupného advokáta?

  • Náš přístup zahrnuje komplexní právní služby, které pokrývají vše od strategického plánování obhajoby až po odvolací a dovolací řízení.
  • Připravujeme trestní oznámení a další právní kroky přesně na míru vaší situaci.
  • S klienty komunikujeme otevřeně a jasně, informujeme je o všech krocích a nákladech předem, což eliminuje jakékoli nečekané výdaje.
  • Máme široký tým advokátů, který se specializuje na různé oblasti práva, umožňující nám poskytnout expertní zastupování ve vašem konkrétním případě.
  • S využitím moderních technologií nabízíme možnost řešení případů efektivně, což šetří čas a zjednodušuje celý proces právního zastupování. Efektivnost, rychlost a možnost online komunikace je jednou z hlavních předností, kterou naši klienti oceňují.
  • Naším cílem je zajistit, že vaše práva jsou během celého trestního řízení chráněna. Věnujeme se důkladné přípravě na všechny aspekty vývoje případu, abychom maximalizovali šance na úspěch.
  • Naše klienty neohromujeme množstvím latinských výrazů a právnických floskulí. Vysvětlíme jim krok po kroku, jaké jsou jejich možnosti a jaké východisko z situace se nám jeví jako nejvhodnější a proč. Mnoho právních rad a informací poskytujeme navíc zdarma, prostřednictvím našeho blogu. Nevymýšlíme komplikované cesty, ale vedeme klienta k rychlému a efektivnímu řešení.
Tip na článek

Tip: Objevily se ve vašem případě nové důkazy, noví svědci nebo nové alibi? Využijte možnosti podat návrh na obnovu řízení. Pokud soud návrh schválí, znamená to zrušení původního rozhodnutí a nové trestní řízení. V našem dalším článku se podíváme na to, kdy přesně můžete návrh podat a jak. A také vám prozradíme, jak se bránit v případě, že vám soud návrh zamítne.

Pokud hledáte advokáta, který vám může nabídnout profesionální zastupování s osobním přístupem a moderním zpracováním vašeho případu, Dostupný Advokát může být správnou volbou.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Žaloba a zastupování u soudu

Potřebujete pomoci s podáním žaloby nebo zastoupením u soudu? Ať spor teprve začíná, nebo už je řízení dávno rozjeté, rádi vám se vším pomůžeme. Provedeme důkladnou analýzu, posoudíme vaše reálné šance a navrhneme další postup. To vše do 48 hodin od objednávky služeb.

Předem dané ceny
Při objednání služby přesně víte, co dostanete a kolik vás to bude stát.
On-line i osobně
Vše zvládneme on-line nebo osobně v jedné z našich 4 kanceláří.
Pracujeme rychle
8 z 10 požadavků vyřešíme do 2 pracovních dnů.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jarka BL

Potřebovala jsem podat co nejrychleji trestní oznámení a společnost „Dostupný advokát“ jsem našla náhodou na webových stránkách. Komunikace proběhla v pořádku. Trvalo asi týden a oznámení jsme odeslali. Mohu doporučit, byla jsem spokojená.

Recenze služby

Luboš Zeman

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)