Chcete si půjčit? Účelový spotřebitelský úvěr má drobný háček

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
23. září 2024
6 minut čtení
6 minut čtení
Ostatní právní témata

Účelový spotřebitelský rozdíl se od toho neúčelového neliší pouze svým názvem. Oba spotřebitelské úvěry představují běžný finanční nástroj, který mnoho lidí používá na pokrytí svých potřeb, když nemají dostatek financí. Jak se liší účelový spotřebitelský úvěr od neúčelového, co musí obsahovat smlouva o úvěru a na co máte v případě půjčky právo?

Jedním ze způsobů, jak můžeme rozdělit spotřebitelské úvěry, jsou účelové a neúčelové. Ačkoliv se vám možná zdají podobné, právní aspekty a podmínky se mezi oběma typy úvěrů vcelku liší.

Co je to (ne)účelový spotřebitelský úvěr?

Účelový spotřebitelský úvěr je takový druh úvěru, který vám banka nebo jí podobná instituce poskytne za konkrétním účelem. Nejčastějším důvodem, proč lidé sahají po účelovém spotřebitelském úvěru, je rekonstrukce bydlení, nákup auta, pořízení pračky, ledničky nebo jiných domácích spotřebičů a dalšího specifického zboží. Když si chcete půjčit formou spotřebitelského úvěru, musíte jasně definovat, na co peníze použijete, a následně doložit, že se tak skutečně stalo.

Neúčelový spotřebitelský úvěr oproti tomu není vázaný na nějaký konkrétní cíl. Získané finance tedy můžete použít na cokoliv, co si zamanete. Třeba za ně procestovat svět, splatit jiné dluhy nebo rozjet svou kariéru.

Nevíte si rady s insolvencí nebo exekucí?

Každý se může dostat do situace, kterou již nadále nezvládne řešit, až nakonec skončí s exekutorem za dveřmi nebo v konkurzu kvůli insolvenci. U nás nesoudíme, ale hledáme cestu, jak vám v již tak těžké životní situaci můžeme maximálně pomoct. Neváhejte se na nás obrátit a poradit se o tom, jaké jsou vaše práva nebo možnosti v případě zadlužení, exekuce či insolvence.

Účelový spotřebitelský úvěr vás vyjde levněji, ale čeká vás papírování

Oba typy úvěrů se neliší pouze tím, k čemu je můžete využít, ale především v tom, jakou částku zaplatíte při splácení navíc k té půjčené. Úroková sazba je bezesporu jednou z hlavních výhod spotřebitelského úvěru. Ptáte se proč? Poskytovatelé úvěrů díky účelu mají větší jistotu, že peníze použijete na konkrétní účel, a riziko toho, že nebudete splácet, se tak značně snižuje. Proto vám mohou nabídnout výhodnější podmínky.

Typičtí dlužníci totiž vytloukají klín klínem a jeden dluh se snaží splatit tím druhým, právě neúčelovým, až nakonec skončí v exekuci nebo insolvenci. V nedávné soudní kauze se jednalo například o tom, zda lze spotřebitelský úvěr zajistit podílem v bytovém družstvu.

Na druhou stranu má účelový úvěr tu nevýhodu, že při jeho využití budete muset bance jasně doložit, že jste peníze opravdu využili, jak jste definovali ve smlouvě. Tím se může celý proces sjednání půjčky prodloužit a zkomplikovat.

Flexibilitu, méně administrativy, rychlejší vyřízení a to, že nemusíte dokládat, co si za peníze pořídíte, si u neúčelového spotřebitelského úvěru koupíte vyšší úrokovou sazbou. Neúčelový spotřebitelský úvěr navíc často znamená celkově nižší poskytnutou částku.

Tip na článek

Tip: Půjčili jste si, nespláceli a teď máte takzvaně zmrazený účet? Přečtěte si, jak probíhá exekuce na účet, a jak můžete svůj účet opět odblokovat.

Zákon o spotřebitelském úvěru myslí hlavně na spotřebitele

Poskytování spotřebitelských úvěrů reguluje v Česku zákon o spotřebitelském úvěru. Ten je v souladu s Evropskou směrnicí o spotřebitelských úvěrech. Zákon o spotřebitelském úvěru stanuje základní pravidla pro to, jakým způsobem mohou být úvěry poskytované, jak (ne)smí vypadat jejich reklama a zároveň definuje ochranu spotřebitelů. Rovněž v něm najdete ale povinnosti poskytovatelů úvěrů, jelikož jeho cílem je zajistit, že každý, kdo si chce půjčit, dostane srozumitelné a dostatečné informace o všech podmínkách i rizikách, které se na úvěr vážou.

Zákon klade důraz právě na transparentnost a informovanost spotřebitelů. Poskytovatel úvěru musí například vždy jasně uvádět veškeré náklady spojené s úvěrem, včetně roční procentní sazby nákladů (RPSN), úrokové sazby a dalších poplatků.

Tip na článek

Tip: V případě účelového spotřebitelského úvěru se také podívejte na to, jakým způsobem je popsaný účel, abyste se ujistili, že budete schopní definovaný cíl doložit.

Na co máte v případě úvěru právo?

Zákon o spotřebitelském úvěru obsahuje několik důležitých opatření na ochranu vás jako spotřebitele. Mezi to patří například právo na odstoupení od smlouvy. To vám umožňuje danou půjčku zrušit, a to do 14 dnů, aniž byste museli udávat důvod a cokoliv vysvětlovat. Toto opatření poskytuje spotřebitelům čas na zvážení, zda si úvěr skutečně chtějí ponechat, nebo ho vrátit bez sankcí.

Naopak poskytovatelé úvěrů mají povinnost posoudit úvěruschopnost spotřebitele, tedy toho, kdo si půjčuje. Před samotným poskytnutím peněz tak musí sám poskytovatel vyhodnotit riziko, zda se mu půjčené finance vrátí. Pokud by tento krok vynechal, může se smlouva považovat za neplatnou.

Tento zákon také zahrnuje právní limity pro výši úrokových sazeb. Jinými slovy definuje, co už je lichva, aby jí zabránil. Spotřebitele, který si potřebuje půjčit, to chrání před extrémně vysokými úroky, aby se nezatížil neúměrnými splátkami.

Zákon myslí i na to, že můžete něco například zdědit nebo jiným způsobem přijít k penězům, díky kterým budete chtít využít právo předčasně splatit úvěr. Tuto možnost můžete využít u účelového i neúčelového úvěru. Nicméně počítejte s tím, že poskytovatel si může za předčasné splacení účtovat poplatek. Ten najdete opět ve své smlouvě o úvěru. Zákon stanovuje maximální výši tohoto poplatku.

Poskytovatel má právo na náhradu nutných a objektivně odůvodněných nákladů, které však nesmějí převyšovat 1 % z předčasně splacené části úvěru, pokud je doba mezi předčasným splacením a původně dohodnutým splacením úvěru delší než jeden rok. Pokud je doba kratší než jeden rok, nesmí náhrada nákladů přesáhnout 0,5 % z předčasně splacené části úvěru. Náhrada nákladů v žádném případě nesmí přesáhnout částku úroku, kterou by spotřebitel platil do konce sjednané doby.

Smlouva o spotřebitelském úvěru: Tohle musíte znát, než ji podepíšete

Smlouva o spotřebitelském úvěru je možná trochu složitější pojem pro dokumenty, které musíte podepsat, když chcete půjčit peníze. Dle výše zmíněného zákona musí obsahovat určité povinné informace. Pokud si nejste jistí, zda podmínky úvěru odpovídají vašim potřebám nebo pokud máte pochybnosti o smlouvě, doporučujeme konzultaci s odborníkem na obchodní právo. Před samotným podpisem smlouvy k půjčce byste si vždy měli zkontrolovat následující náležitosti.

  • Výše úvěru – částka, kterou si půjčujete, odpovídá té, jakou jste opravdu požadovali, a neobsahuje například nulu navíc.
  • Úroková sazba – zkontrolujte si procentní sazbu. Jedná se o částku, kterou budete muset zaplatit za půjčené peníze navíc. Skutečně to zvládnete?
  • RPSN – roční procentní sazba nákladů zahrnuje všechny náklady spojené s úvěrem. Musíte totiž počítat s úroky, poplatky a dalšími náklady za poskytnutí financí.
  • Poplatky a další náklady – všechny samostatné poplatky, které musíte zaplatit za poskytnutí a správu úvěru, musí být ve smlouvě také jasně uvedené, abyste se s nimi seznámili, než dokument podepíšete.

Shrnutí

Pokud si chcete udržet svou finanční stabilitu a nespadnout do dluhové pasti, vždy důkladně zvažte, zda danou půjčku opravdu potřebujete. Pokud ano, pak si ujasněte, zda pro vás bude výhodnější účelový, nebo neúčelový spotřebitelský úvěr. U toho účelového musíte doložit, že jste peníze opravdu použili na to, co jste uvedli ve smlouvě. Získáte však vyšší částku a nižší úrok. U toho neúčelového nemusíte nic definovat ani dokládat, ale připravte se na to, že kvůli úroku zaplatíte víc a také nezískáte tak vysokou částku. Smlouvu o poskytnutí úvěru si vždy důkladně pročtěte a v případě jakýchkoliv nejasností nebo pochybností se raději předem poraďte s právníkem.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Sdílejte článek


Související služba

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Chci pomoct

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Jakub Jedlinský

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Adam Špinka

Poplatek za posouzení 390 Kč mi přijde naprosto přívětivý a akceptovatelný pro čas, který prostudováním případu někdo musí trávit. Výsledné resumé též velmi oceňuji, jelikož jsme se shodli, že v tomto případě nebudeme postupovat předžalobní výzvou či dalšími kroky – hodnotím kladně váš přístup posoudit situaci relevantně všem okolnostem, přestože to pro vás neznamenalo zisk Poplatek za posouzení 390 Kč mi přijde naprosto přívětivý a akceptovatelný pro čas, který prostudováním případu někdo musí trávit. Výsledné resumé též velmi oceňuji, jelikož jsme se shodli, že v tomto případě nebudeme postupovat předžalobní výzvou či dalšími kroky – hodnotím kladně váš přístup posoudit situaci relevantně všem okolnostem, přestože to pro vás neznamenalo zisk obchodní příležitosti.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)