Zákon o zvláštních řízeních soudních: Kdo bude opatrovníkem a komu připadne majetek?

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
31. srpna 2024
6 minut čtení
6 minut čtení
Ostatní právní témata

Zákon o zvláštních soudních řízeních se zaměřuje na nesporná řízení, která zahrnují například řízení o pozůstalosti, řízení o osvojení a další specifické procesy, u nichž nedochází mezi dvěma stranami ke sporu. Zákon platný od ledna roku 2014 měl za cíl oddělit nesporná řízení od těch sporných a vytvořit jasný rámec pro nesporná řízení. Přečtěte si, čeho všeho se zákon o zvláštních řízeních týká a jakým způsobem ovlivňuje dosavadní praxi.

Zákon o zvláštních řízeních soudních

Zákon o zvláštních řízeních soudních tvoří jeden z pilířů českého práva. Při jeho navrhování si kladli odborníci za cíl zjednodušit, sjednotit a zpřehlednit pravidla pro specifická soudní řízení, která mají jinou povahu než klasická řízení sporná. V těch se totiž na rozdíl od nesporných řeší konflikt mezi dvěma či více stranami. Zákon o zvláštních řízeních soudních byl přijatý z toho důvodu, aby se zefektivnilo rozhodování soudů a zároveň měli účastníci řízení odpovídající ochranu svých práv v situacích, které často vyžadují rychlé a citlivé řešení. Ačkoliv soud je na straně „slabších“ osob, ani jedna ze zúčastněných stran by se neměla pouštět do soudního jednání bez právního zastoupení.

Zákon o zvláštních řízeních soudních upravuje dědictví i svéprávnost

Zákon o zvláštních řízeních soudních pokrývá coby komplexní právní norma široké spektrum soudních řízení. Většinou jde o taková, která mají zvláštní povahu a vyžadují specifický procesní postup oproti klasickým sporům, které se u soudů projednávají.

Mezi hlavní oblasti, které tento zákon upravuje, patří:

  1. Dědické řízení: Dřív či později se tento proces bude týkat téměř každého z nás. Jakmile zemře nějaký člen rodiny, je potřeba vyřešit, kdo má po smrti právo na jeho majetek. Aby nedocházelo k dohadům a různým interpretacím, stanovuje zákon jasný postup, jakým se určuje okruh dědiců, jak se vypořádávají případné spory o dědické právo a jakým způsobem se majetek rozděluje. Dědické řízení je typickým příkladem nesporného řízení, kde soud často musí rozhodnout, aniž by mezi stranami došlo ke konfliktu. Přesto je jeho role bez přítomnosti zásadní pro zajištění právní jistoty dědiců a dalších zúčastněných osob.
  2. Řízení o svéprávnosti: Zdravotní stav někdy dojde do takového stavu, že je u dané osoby potřeby zajistit, aby nepodepsala důležité dokumenty a podobně. O tom, zda je někdo schopný právně jednat samostatně, však může opět rozhodnout jen soud. Ten nařizuje omezení svéprávnosti, pokud je osoba z důvodu duševní poruchy nebo jiného trvalého stavu neschopna pečovat o své záležitosti. Tato rozhodnutí mají pro dotčeného dalekosáhlé dopady na každodenní život, proto je důležité, aby soud přistoupil ke každému případu s maximální péčí a odpovědností.
  3. Řízení o opatrovnictví: Děti i osoby s omezenou svéprávností – především těchto skupin se týkají určené k ochraně osob, které nejsou schopné samostatně jednat. Soud v těchto případech rozhoduje o ustanovení opatrovníka, jeho povinnostech a pravomocích. Opatrovnictví může být nezbytné v situacích, kdy rodiče nejsou schopni nebo nechtějí vykonávat svou rodičovskou odpovědnost, nebo v případech, kdy je třeba chránit zájmy zranitelných dospělých.
  4. Řízení o osvojení: Osvojení je proces, při kterém se právní vztah mezi dítětem a osvojitelem nahrazuje vztahem mezi biologickým rodičem a dítětem. Zjednodušeně řečeno se určený člověk právně stane rodičem dítěte, které biologicky není jeho. Toto řízení má zásadní význam pro zajištění právní jistoty jak dítěte, tak osvojitelů. Soud v těchto případech musí důkladně prozkoumat všechny okolnosti případu, aby zajistil, že osvojení bude v nejlepším zájmu dítěte.
  5. Řízení o nezvěstnosti a smrti: Tato řízení se zabývají situacemi, kdy je někdo dlouhou dobu nezvěstný nebo je potřeba rozhodnout o jeho prohlášení za mrtvého. Vzhledem k výrazným dopadům na pozůstalé a také k právním následkům týkajícím se majetku nezvěstného či prohlášeného za mrtvého je potřeba v těchto nesporných řízeních opět postupovat velice opatrně a specificky.
  6. Řízení o povolení sňatku: I když se na první pohled může zdát, že otázka sňatku nepatří mezi složité právní problémy, existují situace, kdy musí rozhodnout soud. Například když povoluje či zamítá sňatek nezletilé osobě a v dalších podobně specifických případech. Toto řízení zajišťuje, že jsou splněny všechny zákonné podmínky pro uzavření manželství.

Zákon také pokrývá další specifická řízení, jako jsou například řízení o určení nebo popření rodičovství nebo řízení o zrušení spoluvlastnictví.

Chcete svěřit dítě do své péče nebo omezit někomu svéprávnost?

Někdy se člověk dostane do situace, v níž si neví rady. Potřebuje vyřešit problémy, které přináší každodenní záležitosti, ale nejde to jinak než právní cestou. I pro tyto případy jsme tu pro vás. Ať už chcete zažádat o osvojení, nebo potřebujete z důvodu nemoci omezit svéprávnost u svých příbuzných. Naši právní odborníci s vámi důkladně proberou celou záležitost a sdělí vám, jaké máte možnosti a jak dále postupovat.

Co vedlo k přijetí zákona o zvláštních řízeních soudních?

Hned několik klíčových faktorů. Před přijetím tohoto zákona upravovaly výše zmíněná řízení různé právní předpisy. To však vedlo k nejasnostem a komplikacím při jejich aplikaci. Právní úprava těchto situací nebyla jednotná a soudci i účastníci řízení se tak potýkali s různými problémy. Jedním z hlavních cílů tohoto zákona tak bylo sjednocení a zpřehlednění pravidel pro zvláštní řízení, aby se zajistila větší právní jistota a transparentnost.

Vláda při diskuzích o přijetí tohoto zákona zároveň chtěla zefektivnit soudní procesy. Tato specifická řízení totiž často vyžadují rychlé rozhodnutí, zejména pokud jde o ochranu práv a zájmů zranitelných osob, jako jsou děti nebo osoby s omezenou svéprávností. Díky sjednocení pravidel pro tato řízení tak mohou soudy rozhodovat rychleji a efektivněji.

Zákon rovněž přinesl větší ochranu práv účastníků zvláštních řízení soudcích. Například v řízení o svéprávnosti nebo opatrovnictví mají nyní osoby, které své zájmy nemohou hájit samy, vyšší ochranu práv. Soudy mají povinnost zohlednit jejich nejlepší zájmy a přibližují se tak modernímu pojetí lidských práv a sociální spravedlnosti.

Pro občany tento zákon znamená, že se v situacích, kdy potřebují soudní ochranu, dočkají spravedlivého a transparentního řízení. Například dědicové mají jistotu, že jejich práva budou respektována a že proces dědického řízení proběhne podle jasně stanovených pravidel.

Soudní řízení nesporná a sporná: Co kam patří?

Rozdíl mezi spornými a nespornými soudními řízeními patří ke klíčovým aspektům, kterými se zákon o zvláštních řízeních soudních zabývá. Zatímco u sporných existuje konflikt mezi dvěma nebo více stranami, nesporná řízení jsou typicky spíše formální a nezahrnují přímý spor.

Jak již bylo řečeno, u nesporných řízení neexistuje mezi účastníky přímý spor, který by bylo potřeba rozsoudit. Avšak je potřeba účast soudu, který má rozhodnout o určité právní skutečnosti nebo upravit právní vztahy mezi účastníky řízení. Soud rozhoduje o tom, kdo zdědí jaký majetek po zůstaviteli, zda u navržené osoby opravdu musí dojít k omezení svéprávnosti či kdo si osvojí nezletilé děti. Vzhledem k tomu, že tato řízení bývají méně konfliktní, má soud především roli ochránce práv účastníků.

Na druhé straně sporná řízení soudní přinášejí do soudní síně přímý konflikt, který musí soud rozhodnout. Tato řízení se vyskytují běžně v civilním právu, kdy se řeší například spory o majetek, smlouvy a jiné právní nároky. Zákon o zvláštních řízeních soudních se primárně zaměřuje na nesporná řízení, ale v některých případech může dojít i k tomu, že původně nesporné řízení se změní na sporné. Typicky ve chvíli, kdy mezi účastníky vznikne konflikt, který je třeba rozhodnout soudem.

Zákon o zvláštních řízeních soudních tak poskytuje jasná pravidla pro oba typy řízení. V těch nesporných funguje soud více jako ochránce, kdy aktivně chrání práva slabších účastníků. U sporných řízení naopak vystupuje jako nestranný arbitr, který rozhoduje na základě předložených důkazů a právních argumentů.

Shrnutí

Zákon o zvláštních řízeních soudních zajišťuje spravedlnost a efektivní proces v případě dědického řízení, při řešení, kdo se stane opatrovníkem nebo osvojitelem dítěte, či při omezení svéprávnosti nebo povolení sňatku nezletilým. Tento zákon přispěl k lepší ochraně práv zranitelných osob, které potřebují zvláštní soudní ochranu. Soudy, právníci i občané díky němu mají k dispozici jasná pravidla, což přispívá k celkové spravedlnosti a efektivitě českého soudnictví.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Sdílejte článek


Související služba

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Chci pomoct

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Dastych

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Adam Špinka

Poplatek za posouzení 390 Kč mi přijde naprosto přívětivý a akceptovatelný pro čas, který prostudováním případu někdo musí trávit. Výsledné resumé též velmi oceňuji, jelikož jsme se shodli, že v tomto případě nebudeme postupovat předžalobní výzvou či dalšími kroky – hodnotím kladně váš přístup posoudit situaci relevantně všem okolnostem, přestože to pro vás neznamenalo zisk Poplatek za posouzení 390 Kč mi přijde naprosto přívětivý a akceptovatelný pro čas, který prostudováním případu někdo musí trávit. Výsledné resumé též velmi oceňuji, jelikož jsme se shodli, že v tomto případě nebudeme postupovat předžalobní výzvou či dalšími kroky – hodnotím kladně váš přístup posoudit situaci relevantně všem okolnostem, přestože to pro vás neznamenalo zisk obchodní příležitosti.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)