Práce na zkrácený úvazek: Kdy na ní máte ze zákona nárok?

Zkrácené úvazky získávají stále více na popularitě. Přesto se jim někteří zaměstnavatelé vyhýbají jako čert kříži. Věděli jste ale, že za určitých situacích máte na částečný úvazek nárok a zaměstnavatel jej nemůže bezdůvodně odmítnout? Přečtěte si, kdy vám nárok vzniká a jak zkrácený úvazek upravuje naše legislativa.

6 minut čtení

Kapitoly článku

Co je to práce na zkrácený úvazek

Práce na zkrácený nebo také částečný úvazek je forma zaměstnání, při které zaměstnanec pracuje méně hodin než standardní pracovní týden, který je standardně nastaven na 40 hodin (s výjimkou směnných provozů, prací pod zemí apod. kdy je týdenní pracovní doba zkrácená na 37.5 nebo 38,75 hodin). Zkrácený úvazek je tedy pracovní doba kratší než 40 hodin týdně. Nejčastěji se ale v praxi setkáme s prací na půl úvazku, tedy 20 hodinami týdně a tříčtvrtečním pracovním úvazkem, tedy prací na 30 hodin týdně.

Tip: Úprava pracovní doby je velmi různorodá: úvazky kratší či delší, pracovní doba pevná, nerovnoměrná. Přečtěte si, na co máte při jednotlivých variantách právo a co zvolit, máte-li na výběr.

Výhody a nevýhody práce na částečný úvazek

Práce na částečný úvazek s sebou nese řadu výhod i nevýhod. Pojďme se na ně podívat blíž:

Výhody

  • Flexibilita: Kratší pracovní doba vám umožní lépe sladit váš pracovní a osobní život. Častou praxí zkrácených úvazků je také možnost nastavit si pracovní dobu tak, jak vám to vyhovuje. Můžete si například vybrat, jestli budete pracovat osm hodin tři dny v týdnu nebo pět hodin pět dní v týdnu.
  • Možnost dalšího výdělku: Práci na částečný úvazek můžete kombinovat s dalšími pracovními příležitostmi. Díky tomu tak můžete rozšiřovat vaše pracovní schopnosti a diverzifikovat příjmy pro případ, že byste o některý z nich měli přijít.
  • Vstupní brána na trh práce: Pro studenty, rodiče na rodičovské dovolené nebo seniory je zkrácený úvazek dobrým způsobem, jak se zapojit do pracovního procesu, ale zároveň ponechat dostatek prostoru na další aktivity.

Nevýhody

  • Nižší příjem: Méně odpracovaných hodin znamená nižší výdělek než u plného úvazku.
  • Omezené benefity: Jako zaměstnanec na částečný úvazek můžete mít omezený přístup k pracovním benefitům, jako jsou penzijní příspěvky, stravenky apod.
  • Kratší dovolená: Při plném úvazku máte ze zákona nárok na čtyři týdny placené dovolené ročně. Ta se se zkráceným úvazkem poměrně snižuje. Například v případě půl úvazku tak dostanete jen dva týdny dovolené.
  • Méně kariérních příležitostí: Vaše možnosti kariérního růstu budou pravděpodobně omezenější ve srovnání s vašimi kolegy, kteří pracují na plný úvazek.
  • Pracovní jistota: Pokud pracujete takzvaně na dohodu, znamená to pro vás nižší stabilitu. DPP či DPČ lze totiž vypovědět snadněji než klasickou pracovní smlouvu.

Tip: Specifika dohody o provedení práce a dohody o pracovní činnosti jsme rozebrali v samostatných článcích.

Kdo má nárok na zkrácený pracovní úvazek

Nárok na částečný úvazek mají dle zákoníku práce celkem tři skupiny osob:

  1. těhotné ženy,
  2. osoby pečující o dítě do věku 15 let a
  3. osoby pečující o jinou osobu se závislostí na cizí pomoci ve druhém až čtvrtém stupni.

Pokud patříte do jedné z těchto skupin, pak vám zaměstnavatel musí vyhovět a zkrácený úvazek nabídnout. Odmítnou může pouze v případě, že by tímto krokem došlo k výraznému narušení pracovního provozu. Přesně důvody zákon nestanovuje, zaměstnavatel je ale musí doložit a musí být relevantní. Za relevantní se bere například důvod, že vykonáváte velmi specifickou, kvalifikovanou práci, u které by bylo velmi těžké najít náhradu. Relevantním důvodem naopak nebude prostý důvod, že by musel váš zaměstnavatel přijat dalšího zaměstnance na poloviční úvazek, aby zastal polovinu vaší práce.

Máte problém?

Odmítá vám váš zaměstnavatel umožnit práci na zkrácený úvazek, i přesto že na ni máte nárok a neexistují žádné relevantní důvody pro odmítnutí? Nenechte si to líbit a obraťte se na nás. Váš případ posoudíme a do 24 hodin vypracujeme návrh právních služeb vedoucích k jeho vyřešení. Pokud se pak rozhodnete svěřit jeho řešení do našich rukou, máte vypracování návrhu zdarma.

Co dalšího o zkráceném úvazku říkají české zákony

Smlouva

Práci na částečný úvazek můžete vykonávat na základě klasické pracovní smlouvy nebo také na základě dohody o provedení práce či dohody o pracovní činnosti. U dohod je ale třeba brát v potaz, že mají oproti pracovní smlouvě značná omezení a také vám zajišťují menší ochranu. Od roku 2023 ale platí řada nových pravidel, které tyto rozdíly alespoň částečně stírají.

Na co je však třeba pamatovat je, že DPP i DPČ omezují délku pracovní doby. DPP na 300 hodin ročně a DPČ na 20 hodin týdně. U DPP a DPČ platí také kratší výpovědní lhůta a celková ochrana zaměstnance je nižší. Obecně se tedy dá říct, že se vám více vyplatí podepsat pracovní smlouvu.

Tip: Dostali jste výpověď v práci? Zajistíme, že obdržíte vše, na co máte nárok. Pomůžeme vám bránit se proti zaměstnavateli. Řešení nabídneme už do dvou dnů, v rámci celého Česka.

Mzda

Mzdové podmínky jsou stejné jako u plného úvazku. Pokud tedy např. dojde ke zkrácení vašeho úvazku na polovinu, měla by vaše nová mzda odpovídat polovině minulé mzdy. Podobně to funguje i u minimální mzdy, která musí odpovídat plnému úvazku. V roce 2024 je minimální mzda stanovena na 18 900 korun za odpracování 160 hodin měsíčně. Pokud tedy pracujete na půl úvazku, činí minimální mzda 9 450 korun měsíčně.

Příplatky za práci

Příplatky za práci na částečný úvazek se od plného úvazku liší. Týká se to zejména příplatku za práci přesčas, které u částečného úvazku jen tak nedostanete. Za práci přesčas se totiž považuje práce delší než 40 hodin týdně. Zároveň u zkráceného úvazku platí, že vám zaměstnavatel nemůže nařídit přesčas. Vždy jej musíte odsouhlasit.

Sociální a zdravotní pojištění

U práce na zkrácený úvazek se vám z hrubé mzdy strhává 6,5 % na sociální pojištění a 4,5 % na zdravotní pojištění. Zaměstnavatel za vás dále odvádí 24,8 % na sociální pojištění a 9 % na zdravotní pojištění. Pokud ale váš hrubý příjem nedosáhne hranice minimálního vyměřovacího základu (pro rok 2024 se jedná o částku 24 983,50 korun), musíte zbytek doplatit z vlastní kapsy. Pojistné odpovídá 13,5 % z rozdílu vašeho hrubého příjmu a minimálního vyměřovacího základu a platí se prostřednictvím vašeho zaměstnavatele.

Pokud máte částečných úvazků víc, pak se počítá s celkovým součtem vašich příjmů. Pokud ale i přesto nedosáhnete minimálního vyměřovacího základu, musíte i v tomto případě doplácet. Doplácíte opět skrz některého z vašich zaměstnavatelů, kterého si sami zvolíte.

Shrnutí

Práce na zkrácený úvazek nabízí flexibilitu, která usnadňuje sladění pracovního a osobního života, což je výhodné zejména pro studenty, rodiče na rodičovské dovolené a seniory. Přináší však i nevýhody, jako nižší příjem a omezené benefity. Nárok na zkrácený úvazek ze zákona mají těhotné ženy a pečující osoby, ale pouze pokud nedojde k nenarušení pracovního provozu. Tento typ práce lze vykonávat na základě pracovní smlouvy nebo dohod (DPP, DPČ), které ale mají značná omezení.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 4
hodnoceno: 1 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Hrdlička, Nové Strašecí

před 4 roky

Jít osobně za advokátem mně přišlo dost nepříjemné. S Dostupným advokátem jsem ale všechno vyřídil bez toho, abych se s kýmkoli vůbec musel setkat. Koupil jsem u něj konzultaci, protože mě zaměstnavatel vyslal na dlouhodobou pracovní cestu do dost exotické země, aniž by mi cokoli vysvětlil a já jsem ani nevěděl, na co mám nárok. (zobrazit více) Advokát přes skype příjemný, služba rychlá, můžu jen doporučit.

Recenze služby

Michal D.

před 9 měsíců

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

před 12 měsíců

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady (zobrazit více) Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023 a 2024
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024