Novinka roku 2022: všechny rozsudky najdete online

Téměř revoluční změna nás čeká letos v české justici. Již několik let plánované uveřejňování veškerých rozsudků nastane s konečnou platností od letošního července. Některé soudy už přitom databázi rozsudků plní již nyní.

Soudní spisy a rozsudky připravené ke zveřejnění
2 minuty čtení

Cílem nové právní úpravy, o kterou se dlouhodobě zasazovali pirátští poslanci, je učinit soudní rozhodování více předvídatelnějším. Nemělo by se nadále stávat, že soudy stejné instance rozhodnou v obdobných případech zcela jiným způsobem. Pokud by se tak přece jen dělo, je na účastnících a advokátech, aby na odchylky poukazovali a na nadřízených soudech, aby v případě potřeby zasáhly.

Kdy začne novinka v justici platit?

Řada soudů už značnou část svých rozsudků zveřejňuje nyní na webu https://rozhodnuti.justice.cz/ na základě dřívější instrukce Ministerstva spravedlnosti. Zákonná povinnost pro všechny soudy ale vznikne až novelou zákona o soudech a soudcích, která nabude účinnosti od 1. července 2022. Přesnou podobu zveřejňování přitom stanoví vyhláška, kterou nyní Ministerstvo připravuje.

Řešíte problém spojený se soudním řízením?

Napište nám svůj dotaz, my jej necháme posoudit odborníkem, který vám do 24 hodin vám navrhne řešení na míru. Pokud se pak rozhodnete svěřit jeho řešení do našich rukou, máte vypracování návrhu zdarma.

Parametry pro vyhledávání

Dosavadní databáze umožňuje vyhledávání na základě řady parametrů podle toho, jaké výsledky chcete získat. Vyhledávat můžete například podle data vydání rozhodnutí, soudu, konkrétní agendy (např. trestní, občanskoprávní) nebo i právního předpisu, který je v rozsudku zmiňován. Znáte-li spisovou značku, pak se dostanete ke konkrétnímu rozsudku doslova na pár kliků. Můžete ale také zjistit, jaké rozsudky byly vydány ve vztahu k určitému právnímu předpisu, jak se rozhoduje v podobných typech případů či jakým způsobem rozhoduje konkrétní soudce. Zveřejňování se bude týkat pouze pravomocných rozsudků.

Anonymizace údajů

Nikdo se nemusí bát, že si podle jeho osobních údajů jiní dohledají třeba detaily jeho rozvodu. Všechna rozhodnutí totiž budou anonymizovaná. Ministerstvo spravedlnosti pro tyto účely pořídilo speciální program, který umí všechny osobní údaje vyhledat a následně je vymaže. Dobrat se ke konkrétní kauze, aniž byste znali například spisovou značku či unikátní detaily sporu, tak sice nebude nemožné, ale bude to poměrně obtížné.

Stejné rozhodování ve stejných kauzách

Cílem úpravy není zavést něco jako systém precedentů, podle kterých by se pak obdobné případy rozhodovaly. To by ani neodpovídalo systému českého práva. Nicméně pro širokou veřejnost i pro advokáty může zajímavé získat jakousi “škálu”, na jaké se obdobné kauzy rozhodují. Pokud by se účastníkům stalo, že jejich soudce rozhodl výrazně jinak než jiní soudci v podobných případech, může tím jednoduše argumentovat u nadřízeného soudu. Inspirací může být celý systém nepochybně i pro samotné soudce. Ostatně na Slovensku, kde již obdobný systém několik let funguje, je prý soudci hojně využíván.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 5
hodnoceno: 3 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Из KZ в CZ ЧЕХИЯ.МИГРАЦИЯ.

před 9 měsíců

Díky za pomoc v řešení problému. Skupina profesionálních advokátů.

Recenze služby

Tomáš Václavík

před 8 měsíců

Všem vřele doporučuji. Profesionalita, ochota.

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 7 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024