Kalkulačka daně z nabytí nemovitosti

Jak název napovídá, daň z nabytí nemovitosti se platí při koupi či směně nemovitosti. Od roku 2016 ji však doznala zásadní změna. Daň vždy platí kupující namísto prodávajících. Bude to tedy skutečně daň z „nabytí“. A jak je vlastně daň vysoká?

muž držící kalkulačku ukazuje druhé osobě jak počítat
5 minut čtení

Kapitoly článku

Upozornění: došlo ke zrušení daně z nabytí nemovitých věcí a rozhodným dnem se v tomto ohledu stává 31. březen 2020. Více informací najdete v článku Zrušení daně z nabytí nemovitosti.

Kdo je poplatníkem daně

Mnoho lidí má stále v paměti dřívější stav. Daň zpravidla hradil prodávající a kupující byl jen v pozici ručitele, na kterého povinnost přešla pouze, když prodávající daň neuhradil. Podle zákonného opatření Senátu, které dnes daň z nabytí nemovité věci upravuje, je ale poplatníkem při úplatném převodu nemovitosti právě kupující.

Prodávající dnes není ani ručitelem a zaplacení daně ho vlastně nemusí zajímat. Daň je od listopadu 2016 uvalena jen na kupující, kteří v nejhorším disponují alespoň nemovitostí, kterou jim stát při nezaplacení daně může sebrat. Jiná volba přitom dle zákona není možná.

Tip: Ne nadarmo se říká, že co je psáno, to je dáno. V právu to platí dvojnásob. Ať už nemovitost kupujete, nebo prodáváte, ve smlouvě by mělo být sepsáno vše podstatné. V našem dalším článku vám proto přinášíme seznam toho, co by měla obsahovat kupní smlouva na nemovitost.

Kdo daň neplatí

Dani podléhají pouze úplatné převody nemovitostí – nejtypičtějším příkladem je koupě nemovitosti. Může se ale jednat také například o směnu pozemků. Dani naopak nikdy nepodléhají bezúplatné převody nemovitostí, nejčastěji v případě darování nemovitosti. Zákon rovněž stanoví určité výjimky, kdy není daň nutné platit, ačkoliv se jedná o úplatný převod. Jedná se především o prodej nových domů či bytů při jejich prvním prodeji.

Plánujete koupi nebo prodej nemovitosti?

Zajistíme pro vás kompletní smluvní a právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti. Zvládneme to do 48 hodin, bezchybně a profesionálně.

Jak je vlastně daň vysoká?

Výše daně se přes změnu poplatníka nijak nezměnila, i když i to bylo původně v plánu. U nejběžnějších úplatných převodů bytů, rodinných domků, chalup, chat či garáží se tak daň z nabytí nemovitosti vypočte jako 4 % ze sjednané kupní ceny. Kupní cena však musí být vyšší než 75 % ceny v daném místě obvyklé. To ověří pracovník finančního úřadu z cenových map a dalších podkladů, které jeho úřad nashromáždil. Pokud vyplňujete daňové přiznání, musíte tak často uvést pro finanční úřad detailní informace o vámi nabývané nemovitosti, od stáří budovy až po počet toalet.

Tip: Jste-li majitelem nemovitosti, týká se vás povinnost přihlásit se k platbě daně. Učinit tak můžete daňovým přiznáním k dani z nemovitých věcí. To ale nemusíte podávat každý rok, v zásadě je stačí podat jednou. Kdy a za jakých podmínek se vás tedy podání daňového přiznání týká?

Pokud je však nemovitost, kterou prodáváte z nějakého důvodu výjimečná (např. v extrémně špatném stavu s nutností rozsáhlé rekonstrukce), může být tento způsob nevýhodný. Kupní cena je malá, ale okolní nemovitosti drahé a tak i vysoká daň.

Proto zákonodárce umožnil i alternativní určení daně. Můžete si nechat udělat znalecký posudek (navíc si náklady na něj můžete ze základu daně odečíst). Porovná se výše sjednané ceny ve smlouvě se 75 % ceny ve znaleckém posudku. Daň se opět hradí z vyšší částky.

Kdy podat daňové přiznání

Daňové přiznání lze podat elektronicky i v tištěné podobě. Odevzdává se správci daně, kterým je finanční úřad, v jehož obvodu se příslušný pozemek nebo stavba nachází. Přiznání se narozdíl od přiznání daně z příjmů podává do 31. ledna a zahrnují se do něj všechny stavby nabyté nebo změněné v předchozím roce.

Za jakých podmínek musíte daňové přiznání podat?

  • V předchozím roce jste úplatně či bezúplatně nabyli nemovitost (povinnost se vztahuje nejen na koupené, ale také zděděné nebo darované nemovitosti) a jste jejím aktuálním majitelem. Povinnost se ovšem nevztahuje na družstevní byty, kde fakticky nejste jejich vlastníky, nýbrž vlastníkem dle zákona je bytové družstvo.
  • Nemovitost vlastníte již delší dobu, ale v předchozím roce došlo k významné změně, která ovlivnila vyměřenou daň – např. došlo k dostavbě nemovitosti, změně jejího užívání, změně výměry a podobně.
  • Stali jste se spoluvlastníky nemovitosti – zákon umožňuje, aby daňové přiznání podal jeden ze spoluvlastníků za celou nemovitost, případně aby každý ze spoluvlastníků odevzdal přiznání za svůj podíl.
  • Prodali (případně darovali) jste část nemovitosti, ale stále vlastníte zbývající část, případně jinou nemovitost ve stejném kraji.

Tip: Plánujete darovat svoji nemovitost? Darovat nebo přijmout nemovitost je velký životní krok. Pomůžeme vám ho zrealizovat tak, abyste nešlápli vedle. Připravíme pro vás kompletní smluvní a právní servis, včetně darovací smlouvy, vkladu do katastru i daněmi.  Zvládneme to do 48 hodin, bezchybně a profesionálně.

Jak na podání daňového přiznání

Jak jsme výše uvedli, daňové přiznání k dani z nemovitých věcí lze podat i elektronicky. Pro elektronické podání daňového přiznání doporučujeme využít aplikaci Elektronická podání pro Finanční správu (tzv. EPO) nebo aplikaci Online finanční úřad. Touto cestou lze ale podat pouze řádné daňové přiznání, nikoliv dílčí.

Pokud má jedna osoba více nemovitostí v rámci celé České republiky, nemůže podat jedno souhrnné daňové přiznání, ale je třeba podat jednotlivá přiznání u jednotlivých finančních úřadů, v jehož obvodu územní působnosti se předmětné nemovité věci nacházejí. Na území ČR je jich zřízeno celkem 14 finančních úřadů. Jejich územní působnost kopíruje hranice krajů. K jednomu úřadu lze ovšem podat souhrnné daňové přiznání pro několik nemovitostí, které se nacházejí na území jeho působnosti.

Tip: Při koupi nemovitosti nesmí kupující zapomínat také na povinnost zaplatit daň z nabytí nemovitých věcí, často stále označovanou svým dřívějším názvem jako daň z převodu nemovitosti. Přečtěte si, kdo hradí daň z nabytí nemovitosti.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

MUDr. Pavla Kramolišová, Nový Jičín

před 3 roky

Oceňuji, jak rychle a pro mě jako laika srozumitelně pracujete. Ušetřilo mi to čas, nervy a obavy z neznámého. Už nikdy do bezplatné právní poradny.

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 7 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Luboš Ryčl

před 6 měsíců

Super, pomohli mi s koupí bytu na jedničku. Doporučuji

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024