Darovací smlouva na pozemky

Možná si říkáte, že když není darování pozemku úplatné, tak při sepisování darovací smlouvy zase tak moc nejde. Pořád jde ale o hodnotu pozemku, která bývá nemalá. Správně vytvořenou darovací smlouvou na pozemky předejdete mnoha problémům. V tomto článku vám na praktických příkladech přiblížíme, jak takovou smlouvu sestavit.

Dům nově postavený po prodeji stavebního pozemku
4 minuty čtení

Kapitoly článku

Mnozí rodiče se snaží zajistit své děti do budoucna koupí nemovitosti. Vzácné nejsou ani případy, kdy rodiče myslí na své děti při koupi pozemků a pořídí, pro strýčka Příhodu, hned několik stavebních parcel vedle sebe. Jak ale všechno jednoduše a opravdu dobře právně ošetřit, když strýček Příhoda skutečně dorazí a je potřeba pozemek vyčlenit a začít na něm stavět? Když správně sepíšete darovací smlouvu na pozemky, předejdete do budoucna zbytečným konfliktům.

Darovací smlouva na pozemky s příjezdovou cestou

Mnozí lidé si to uvědomují a problémům se snaží předcházet už při řešení darovací smlouvy. Jako paní Martina, která nás před časem oslovila s tím, že potřebuje na sebe a bratra převést co možná nejrychleji a za nejlepších možných podmínek pozemky v jižních Čechách, které jim chtějí darovat rodiče. Bála se, aby neudělala nějakou chybu – k jedné z parcel totiž vedla cesta, která byla součástí druhé parcely. Což je potenciálně právně složitá situace.

Mezi sourozenci panoval soulad, rozuměli si a v dané chvíli to nevypadalo, že by jeden druhému chtěl nějak znepříjemňovat život. Člověk ale nikdy neví. A do budoucna by mohl nastat problém třeba se změnou majitele jednoho z pozemků. A tak jsme paní Martině doporučili vytvoření darovací smlouvy na pozemek se služebností cesty. Což bylo v dané situaci velmi elegantní a jednoduché řešení.

V praxi to znamená, že cesta zůstane v majetku bratra paní Martiny, ovšem ona – i případný nový vlastník jejího pozemku – si zachová právo se ke svému pozemku dostat právě touto cestou. Takto ošetřená darovací smlouva na pozemky může předejít mnoha budoucím problémům, například pokud by se jeden ze sourozenců odstěhoval a z nového majitele by se vyklubal problémový článek.

Darování nemovitosti

Poskytneme vám kompletní právní servis související s darováním nemovitosti včetně návrhu na vklad do katastru. Poradíme také, jak nejvýhodněji řešit daně. Vše zvládneme rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Tip: Darovanému koni na zuby nekoukej! Pokud ale místo koně budete chtít darovat pozemek nebo budete na straně obdarovaného, určitě si vše pečlivě pohlídejte. Písemná darovací smlouva, která je k bezúplatnému převodu vlastnického práva k pozemku nezbytná, totiž musí obsahovat všechny zákonné náležitosti, aby pak převod vlastnictví posvětil i katastrální úřad. Opomenout nějaký ten zoubek by vás v tomto případě mohlo zbytečně mrzet. Další právní detaily k darovací smlouvě jsme uvedli v našem článku.

Na co si dát u darovací smlouvy na pozemky pozor?

1. Zkontrolujte správnost všech údajů ve smlouvě, aby byla zaručena její vymahatelnost a obstála u katastru nemovitostí.

2. Na nic nezapomeňte. Ve smlouvě je třeba být precizní v označení nemovitých věcí – a to jak staveb, tak souvisejících pozemků nebo příjezdových komunikací. Rovněž musí smlouva obsahovat přesné informace o všech účastnících (dárce, obdarovaný).

3. Vše důkladně popište, a to dopodrobna. Smlouva by měla obsahovat všechno, co se převádí na nového majitele.

4. Neopomeňte smluvně ošetřit zřízení případného věcného břemene či služebnosti, ať už se bude týkat vás nebo druhé osoby. Služebnost je povinnost vlastníka věci, aby zůstal ve vymezených případech vůči oprávněnému ze služebnosti pasivní. Jinými slovy, aby strpěl nebo se zdržel určité činnosti, kterou by bez existence služebnosti tolerovat nemusel. Reálné břemeno je pak vlastně taková služebnost naruby. Obsah reálného břemene spočívá v tom, že vlastník určité věci musí něco aktivně dát nebo konat. Jako příklad reálného břemene se zpravidla uvádí tzv. výměnek, kdy povinná osoba poskytuje oprávněné osobě bydlení, ale také jí poskytne výživu nebo osobní péči

5. Přesvědčte se, zda je smlouva řádně podepsaná a podpisy všech účastníků jsou ověřeny (u notáře, advokáta nebo na Czech POINTu na úřadu nebo na poště).

Jaký je nejlepší postup?

Chcete-li mít jistotu, že všechno proběhne správně, svěřte celou záležitost převodu pozemku odborníkovi, který pro vás připraví dokumentaci a poradí, jak přesně postupovat. Vyhnete se tak veškerým rizikům, už proto, že advokáti jsou ze zákona pojištěni a ručí za správnost svých smluv a celé transakce.

Doporučujeme se vyhnout vzorům darovací smlouvy na pozemky bez uvedení autora, které běžně najdete na internetu. Rizikem využití takového textu smlouvy může být to, že narazíte na zastaralý nebo nesprávný vzor. Následkem toho může pak být i to, že vám bude smlouva zamítnuta katastrem nemovitostí. V extrémním případě to může znamenat i ztrátu daru, pokud se nepodaří vytvořit novou smlouvu dřív, než dárce zemře.

Potřebujete mít jistotu, že vaše darovací smlouva na pozemky je správně ošetřená a zahrnuje veškeré potřebné náležitosti? Rádi vám s tím pomůžeme. Prostudujte si také další texty a články, které věnujeme darování nemovitostí i věcí movitých, koupi nemovitostí a postupu na katastru nemovitostí. 

Tip: O koupi, prodeji či pronájmu nemovitostí už se popsaly tisíce stran a napsalo mnoho článků či knih. S nemovitostmi se dá ale nakládat také mnoha jinými způsoby, o kterých se píše méně. Možná jste se setkali s výpůjčkou nemovitosti, ale taková směna pozemků už je záležitostí spíše raritní. Obě smlouvy k pozemku si rozebereme detailněji a přidáme také dohodu o užívání pozemku a smlouvu o rozdělení pozemku.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Darování nemovitosti

Poskytneme vám kompletní právní servis související s darováním nemovitosti včetně návrhu na vklad do katastru. Poradíme také, jak nejvýhodněji řešit daně. Vše zvládneme rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Michal D.

před 5 měsíců

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Anna Marková

před 3 roky

Já osobně jsem člověk, který neví o smlouvách a „právnických“ věcech zhola nic. Naštěstí pro mě je tu služba Dostupný advokát! Potřebovala jsem vypracovat darovací a podnájemní smlouvu na družstevní byt. V DA vše vyřídili bezproblémově, rychle a k tomu si za práci řekli rozumnou cenu. Pokud jste neznalec jako já a chcete mít smlouvy (zobrazit více) v pořádku, doporučuji Vám se na Dostupného advokáta obrátit.

Recenze služby

Zdeněk Chalupa

před 8 měsíců

Využil jsem službu k sepsání darovací smlouvy na nemovitost a návrhu na vklad do katastru nemovitostí. Vyhotovení proběhlo rychle a dokumenty byly v pořádku.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024