Falešné seznamky: místo lidí zde narazíte na placené moderátory

Seznamek je internet plný, nejsou si ale všechny rovny. Některé seznamky totiž mají jako hlavní cíl obrat vás o peníze, které musíte platit za členství nebo odeslané zprávy. Takovéto seznamky jsou totiž plné falešných profilů nebo profilů spravovaných moderátory. Ti jsou za to placeni a spravují jich desítky. My vám proto v tomto článku poradíme, jak podobné falešné seznamky odhalit a jak se bránit.

6 minut čtení

Kapitoly článku

Jak to funguje

Tyto seznamky nejčastěji fungují na principu placeného členství. V tomto případě je nutné vyplnit přihlašovací formulář a vytvořit si profil na dané seznamce. První dojem z této stránky je obvykle velmi profesionální, včetně profilů ostatních uživatelů, které vypadají reálně. S vytvořením vašeho profilu vám bude zároveň nabídnuta možnost členství, obvykle za akční nebo zkušební cenu. Jakmile členství zaplatíte, dostanete na samotnou seznamku. Bohužel zde ale nenaleznete potenciální cíle k seznámení, ale pouze neaktivní falešné profily.

Tip: Přečtěte si také náš článek o podvodu práce na doma s kompletací propisek a plnění obálek.

Často se můžete setkat také s placenými moderátory. V tomto případě se ale jedná už o velmi nemorální praktiky a částky, které na seznamce necháte, budou podstatně vyšší. Tento podvod funguje tak, že navážete kontakt se zajímavým protějškem. Ve skutečnosti se ale nejedná o reálnou osobu, nýbrž placeného moderátora, který takto spravuje několik profilů. Vy pak obvykle musíte platit nejen za členství na seznamce, ale například i za odeslané zprávy.

Nabídky práce moderátora podobných seznamek přitom naleznete celou řadu i u nás. Lidé, kteří mají s touto prací zkušenost popisují, že jejich hlavní úkol spočívá ve snaze obalamutit muže, aby se do nich zamilovali. Tyto muže se pak snaží udržet co nejdéle na chatu, aby z nich vytáhli co nejvíce peněz (obvykle za kredity, které se platí za odesílání zpráv). Zároveň mužům často slibují osobní setkání, které ale stále odkládají a přesun na jiný (neplacený) chat odmítají. Špatně placení pracovníci a pracovnice jsou tak nuceni lhát, předstírat a zahrávat si s city mnoha osob. Na jednom chatu se přitom takových moderátorů vystřídá několik, klidně během jednoho dne.

Máte problém?

Setkali jste se s podobnou falešnou seznamkou a dlužíte peníze na nezaplaceném členství? Rádi vám pomůžeme situaci vyřešit.

AI práci ulehčí

V dnešní době rychlého rozvoje umělé inteligence nikoho nepřekvapí, že se rozšiřuje do všech možných oblastí. Výjimkou nejsou právě ani falešné seznamky, které díky AI zlepšují svojí funkci a dokáží tak vytáhnout peníze z čím dál tím většího počtu lidí. Umělá inteligence totiž dokáže automatizovat podvodné praktiky několika sofistikovanými způsoby:

  • Generování profilů: Algoritmy umělé inteligence dokáží generovat přesvědčivě vypadající falešné profily doplněné věrohodnými fotografiemi a osobními údaji. Tyto profily lze navíc upravit tak, aby odpovídaly preferencím jejich zamýšlených cílů, díky čemuž je podvod ještě efektivnější.
  • Automatické zasílání zpráv: Boti pohánění umělou inteligencí mohou zahájit a udržovat konverzace s uživateli. S tím, jak se zlepšuje technologie zpracování přirozeného jazyka (NLP), se navíc stávají zběhlejšími v napodobování lidské konverzace, takže je čím dál obtížnější si uvědomit, že nekomunikujeme se skutečnými lidmi.
  • Analýza chování: Umělá inteligence dokáže analyzovat chování uživatelů a určit nejefektivnější časy a metody k zapojení do konverzace. Díky tomu mohou podvodníci optimalizovat své strategie, aby zvýšili zapojení a následně i své šance na zpeněžení interakce.

Tip: AI se dá použít i k tomu, aby pomáhala lidem. Rozhodli jsme se ji využít i my, a proto jsme vytvořili AIDA neboli AI Dostupného advokáta. Více si o ní můžete přečíst v našem článku.

  • Analýza sentimentu: Pomocí tzv. analýzy sentimentu dokáže umělá inteligence posoudit emocionální stav uživatelů na základě obsahu a tónu jejich zpráv. Tyto informace umožňují robotům nebo lidským operátorům přizpůsobit jejich interakce a využívat emocionální zranitelnost uživatelů k vyvolání sympatie, zájmu nebo jakýchkoliv jiných emocí, které povedou k ochotě uživatele investovat do konverzace.
  • Škálovatelnost: Umělá inteligence umožňuje automatizaci podvodů v rozsahu, kterého by nebylo možné dosáhnout pouhou lidskou prací. S umělou inteligencí lze totiž současně spravovat tisíce falešných profilů.

Jak rozpoznat falešný profil

  1. Kontrola vyplněných údajů: Skutečné profily obvykle obsahují podrobné informace o osobě, včetně několika fotografií, vyplněného životopisu a dalších osobních údajů.
  2. Ověření fotografií: Pomocí nástrojů pro zpětné vyhledávání obrázků (např. Obrázky Google) zkontrolujte, zda nejsou profilové obrázky ukradeny odjinud. Pokud se stejný obrázek objeví na více webových stránkách nebo patří někomu jinému, pravděpodobně se jedná o falešný profil.
  3. Zapojte se do konverzace: Skuteční lidé reagují na zprávy personalizovanými odpověďmi a zapojují se do smysluplné konverzace. Buďte opatrní, pokud se vám odpovědi zdají příliš obecné nebo robotické.
  4. Žádost o videohovor: Návrh videohovoru vám pomůže potvrdit identitu osoby. Pokud odmítne nebo přijde s výmluvami, mohlo by to znamenat, že není tím, za koho se vydává.
  5. Pozor na varovné signály: Dávejte si pozor na obvyklé známky falešných profilů, jako je přílišné lichocení, neobvykle rychlá vyznání lásky, odmítání přejít na jinou platformu či odsouvání osobního setkání.

Tip: Na podobném principu funguje také podvod zvaný Pig butchering. Přečtěte si o něm více v našem článku.

Jak zrušit členství na falešné seznamce

Pokud zjistíte, že komunikujete s falešným profilem a seznamka je podobných profilů plná, jedná o podvod a členství budete chtít pravděpodobně co nejdříve zrušit. Problémem ale je, že falešné seznamky obvykle neposkytují jasná a přesně daná pravidla pro zrušení členství, proto budete muset hledat v obchodních podmínkách, kde musí být způsob zrušení uveden. Je ale třeba počítat s tím, že provozovatelé podvodných seznamovacích platforem často ztěžují proces odstoupení od smlouvy různými způsoby. Může být požadováno zaslání odstoupení prostřednictvím faxu nebo poštou na adresu poskytovatele, která může být umístěna kdekoli na světě. Někdy může být vyžadováno zrušení profilu přímo přes službu, ale samotné vymazání profilu není možné. Obecně je nejlepším postupem informovat provozovatele e-mailem o zrušení předplatného a nechat si potvrdit přijetí zprávy.

Tip: Nakupujete na internetu? Přečtěte si, jak na odstoupení od smlouvy.

Falešné seznamky navíc často fungují na principu automatického obnovování předplatného. Proto nezáleží na tom, že máte členství zaplacené pouze na měsíc. Částka se vám totiž bude strhávat i nadále a členství je proto opravdu potřeba co nejdříve zrušit. Dle české legislativy ale není automatické obnovování předplatného vždy přípustné. Nejvyšší soud České republiky uvádí, že legitimnost této praxe závisí na tom, jak jsou informace o automatickém prodlužování služeb uvedeny v obchodních podmínkách.

Mnoho klientů se tak setkává s tím, že i poté, co přestali využívat seznamku, dostávají e-maily od provozovatele webu nebo agentur na vymáhání pohledávek. Je proto důležité ujistit se, že jste službu skutečně zrušili. Někteří zákazníci se po obdržení takových upomínek rozhodnou zaplatit uvedenou částku, aby se vyhnuli problémům. Nicméně je také možné kontaktovat provozovatele nebo agenturu a odmítnout platbu s odůvodněním, že považujete jejich nárok za neoprávněný.

Zahraniční společnost pak musí získat rozsudek českého soudu, aby mohla vymáhat platbu za užívání seznamky. V mnoha případech se to pro seznamky finančně nevyplatí, a proto se často spoléhají na vystrašení svých zákazníků pouhou upomínkou. Tento postup však může být v rozporu s právem a nemusí být vymahatelný.

V naší praxi jsme úspěšně uplatnili metodu, kdy jsme jménem našeho klienta zaslali přípis provozovateli seznamky, ve kterém jsme vyjádřili pochybnosti o legitimnosti automatického obnovování předplatného a odmítli jsme nároky této společnosti se sídlem ve Švýcarsku. Poté už klienta ani seznamka, ani agentura pro vymáhání dále nekontaktovali.

Tip: Pokud chcete, abychom podobným způsobem pomohli i vám, neváhejte se ozvat.

Shrnutí

Falešné seznamky představují značné riziko pro uživatele internetu hledající romantické vztahy online. Tyto platformy zneužívají důvěru svých členů prostřednictvím placených členství, za která nabízejí interakce s falešnými profily nebo placenými moderátory, místo skutečných osob. V případě, že se ocitnete na takovéto falešné seznamce, je důležité zrušit členství a dávat pozor na automatické obnovování předplatného. V konečném důsledku je zásadní chránit svou osobní i finanční bezpečnost na internetu a být obezřetný co se týče platforem, které slibují romantické vztahy za peníze.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Adéla Bobková Humlová

před 2 roky

S Dostupným advokátem jsem řešila několik otázek. Zařídili mé firmě ochrannou známku, poradili mi v oblasti pracovního práva a v neposlední řadě jsem s nimi konzultovala otázky zakládání nové společnosti. Jsem maximálně spokojená, protože vždy jsem dostala rychlou a komplexní službu se skvělým poměrem cena/výkon.

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

před 9 měsíců

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady (zobrazit více) Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Michal D.

před 6 měsíců

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024