Jak zdanit smlouvu o dílo

Jak už z názvu vyplývá, smlouvou o dílo se zhotovitel zavazuje vytvořit určité dílo objednateli, který mu za něj musí zaplatit. Jak se ale následné příjmy daní?

truhlář pracuje na zakázce
3 minuty čtení

Kapitoly článku

Smlouva o dílo nemusí být ani písemná, pokud se však jedná o nějaké nákladnější nebo složitější dílo, je vhodné mít všechny podrobnosti černé na bílém. Zejména vlastnosti díla, dobu plnění, podmínky placení, zálohové faktury, možnost odstoupit od smlouvy nebo ji vypovědět (typickým důvodem pro odstoupení jsou neuhrazené faktury, nebo opožděné dílčí plnění). V následujících řádcích se však blíže podíváme jak se daní příjmy ze smlouvy o dílo.

Kdo je zhotovitel a kdy se příjmy danit nemusí

V první řadě je nutno říci, že zhotovitelem může být každý, podnikatel i nepodnikatel. Pokud půjde o příjmy tzv. „příležitostné“, které nepřesáhnou hodnotu 30 000 Kč za rok, zhotovitel je nemusí ani nijak danit. Zároveň z těchto příležitostných příjmů nemusí odvádět daň z ani podnikatel, pokud se nejedná o příjem z jeho podnikatelské činnosti, pro níž má zřízeno živnostenské oprávnění. Například řezník, který zároveň umí na housle, zahraje na oslavě narozenin za úplatu. Skutečně se musí ale jednat pouze o příležitostný příjem nikoliv o pravidelný a zaměřený mimo jeho běžné podnikání.

Pokud by ale onen řezník 11 měsíců marodil a v prosinci si vydělal na zabíjačkách 20 000 korun, pak své příjmy zdanit musí.

Konzultace s advokátem

Hledáte odpověď na konkrétní právní otázku? Napište nám ji a do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů. Máme specialisty na všechny oblasti práva a garantujeme tak vysokou odbornost našich advokátů.

Jak se smlouva o dílo daní

Zhotovitelem však bývá zpravidla podnikatel, který musí každý rok podávat daňové přiznání a odvést z těchto příjmů daň. Pokud uzavřete smlouvu o dílo bez faktury, pro účely účetnictví postačí jen smlouva, ve které bude uvedena odměna pro zhotovitele. Faktura je pouze doklad, který uvádí popis toho, za co se má zaplatit, kolik, kdy a jak.

Výše daně z příjmů ze smlouvy o dílo v roce 2023 je stanovena zákonem pro fyzické osoby 15 % a pro právnické osoby 19 % ze základu daně, tedy veškerý příjem mínus náklady. Tyto náklady mohou živnostníci uplatnit i paušálně, tedy vypočítají se procentem z příjmů.

Podnikatel a plátce DPH, musí vedle daně z příjmů odvádět státu právě daň z přidané hodnoty. Smlouva o dílo s neplátcem DPH bude obsahovat konečnou cenu, tito podnikatelé zkrátka DPH neřeší, nicméně ho také zaplatí, například při nákupu materiálu je pro ně vlastně náklad, protože nakupují za cenu včetně DPH.

Pokud budete objednávat služby nebo zhotovení věci smlouvou o dílo, nebo jste podnikatel, který takové služby nabízí, je vždy lepší se poradit s odborníky. Tím předejdete mnoha problémům, které mohou nastat při špatně sepsané smlouvě o dílo. Při odvodu daně z příjmů je vhodné také se poradit, nejlépe si nechat zpracovat daňové přiznání. Daňové předpisy jsou velmi složité a často se mění. Sankce za případné chyby mohou být vysoké.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Konzultace s advokátem

Hledáte odpověď na konkrétní právní otázku? Napište nám ji a do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů. Máme specialisty na všechny oblasti práva a garantujeme tak vysokou odbornost našich advokátů.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 3
hodnoceno: 2 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Michal D.

před 5 měsíců

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Jan Vrátný, Veselí nad Lužnicí

před 3 roky

Orientuji se v prostředí, ve kterém dlouhodobě podnikám. Před nedávnem jsem se ale dostal do nepředvídatelných problémů a potřeboval jsem právní pomoc. Nechtěl jsem obvolávat právní kanceláře a pokoušet se domlouvat v kdovíjakých odborných termínech. Proto jsem zvolil vyhledání i výběr právní služby pomocí internetu. A mohu s klidným svědomím říci: „dobře jsem sáhnul“. Lidé (zobrazit více) z Dostupnyadvokat.cz na můj dotaz ihned reagovali a po upřesnění mého požadavku mi vypracovali smlouvu šitou na míru dané situaci. S prací i cenou jsem byl moc spokojen. Celý příběh.

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 7 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024