Kauce u soudu: lze se vykoupit z trestu?

Soudce stanovil kauci ve výši sto tisíc dolarů…něco podobného slýcháme u většiny trestních řízení v zemích anglosaského práva. Kauci zná ale i náš právní řád. Lze ji použít při jakémkoliv trestním řízení? Jaká je výše kauce a čím je její uložení podmíněno?

složení kauce u soudu
5 minut čtení

Kapitoly článku

Historie institutu kauce

Institut kauce se objevuje již v našich nejstarších právních předpisech, upravujících trestní řízení. Vyňat z právní úpravy byl pouze po většinu předlistopadového období a těsně po sametové revoluci 1989 se opět do našeho právního řádu vrátil. Nazýván byl sice různě (např. majetková či peněžní záruka), ale to na jeho podstatě vůbec nic nezměnilo.

Jak jsme zmínili v úvodu, s kaucí se setkáváme spíše v amerických filmech, než v českých soudních síních. Je totiž typická pro angloamerický systém práva common law. Vzpomeňme třeba na slavnou scénu z filmu Hair, kdy se partička hippies po výtržnostech na hostině místní smetánky ocitne ve vězení. Padesát dolarů, které mezi sebou posbírají, stačí ovšem na kauci pouze pro jednoho z nich. Peněz se ujme vůdce party Berger, jemuž pobyt na svobodě poslouží k sehnání dostatku financí pro všechny.

S kaucí se ale v USA setkáváme i ve většině reálných kauz. Například v případě vraždy afroameričana George Floyda, která dala za vznik hnutí “Black lives matters,” jsme mohli zaznamenat stanovení kauce pro obviněné policisty ve výši 1 milion dolarů.

Význam kauce

Hlavním účelem kauce je její zajišťovací funkce. Slouží tedy jako jakási pojistka proti tomu, aby se obviněný nechtěl vyhýbat trestnímu stíhání či následně trestu. To se dá zajistit různými způsoby, primárně vazbou, s níž uložení kauce do značné míry souvisí. Kauce totiž přichází v úvahu pouze ve chvíli, kdy existuje některý z důvodů pro uložení vazby, tedy pokud existuje důvodná obava, že obviněný:

  • uprchne nebo se bude skrývat, aby se vyhnul trestnímu stíhání nebo trestu,
  • bude opakovat trestnou činnost, pro niž je stíhán, dokoná trestný čin, o který se pokusil, nebo vykoná trestný čin, který připravoval nebo kterým hrozil.

Existuje-li třetí zákonný důvod vazby, tedy obava, že obviněný bude působit na dosud nevyslechnuté svědky, pak peněžitou záruku stanovit nelze.

Procházíte trestním řízením?

Provedeme pečlivou analýzu vašeho případu a postaráme se o přípravu zastupování u soudu, kde budeme tvrdě vymáhat vaše práva.

Je ale zjevné, že soud nebude posílat obviněného na dlouhé měsíce do vazby, pokud ukradl v prodejně mobilní telefon za jedenáct tisíc korun. Zákon tedy současně stanovuje podmínku určitého stupně závažnosti trestného činu, po jehož spáchání (resp. podezření na něj) může vazba (a tedy potenciálně peněžitá záruka) následovat.

Do vazby nelze vzít obviněného, který je stíhán pro úmyslný trestný čin, pro který je stanoven trest odnětí svobody s horní hranicí nepřevyšující dvě léta, případně pro trestný čin spáchaný z nedbalosti, na který zákon stanoví trest odnětí svobody s maximální horní hranicí tři léta.

Výjimku lze i v těchto případech učinit, pokud by se obviněný:

  • uprchl nebo se skrýval,
  • opakovaně se nedostavil na předvolání,
  • není známa jeho totožnost a nepodařilo se ji zjistit,
  • již na svědky nebo spoluobviněné působil, nebo
  • pokračoval v trestné činnosti, pro niž je stíhán.

Tip: Existují různé formy zavinění. Pro některé trestné činy se předpokládá úmyslné jednání, pro jiné nedbalost. Jak se od sebe v praxi liší a jaké jsou příklady úmyslu a nedbalosti? Tomu jsme se věnovali v našem článku na blogu.

Stanovení a výše kauce

Z výše uvedeného vyplývá, že existují-li výše uvedené podmínky pro vazbu, může rovněž orgán, který o ní rozhoduje, ponechat obviněného na svobodě nebo ho propustit na svobodu tehdy, jestliže přijme složenou peněžitou záruku, jejíž výši určil.

Kauce se stanoví pouze na návrh obviněného, případně i jiné osoby, která nabízí složení záruky. Soud k ní tedy nepřistupuje sám o své vůli. Její výši ale pochopitelně nestanovuje sám obviněný (i když ji může navrhnout). Orgán, který o peněžité záruce rozhoduje, nejprve určí, zda je v daném případě přípustná, či ne a pokud ano, pak stanoví její výši. V této fází se vyplatí využít služeb advokáta, který návrh připraví tak, aby měl šanci na úspěch.

Zákon stanovuje pouze spodní hranici peněžité záruky, a to deset tisíc korun. Horní hranice stanovena není a mnohdy se pohybuje v řádu statisíců i milionů. Výše by měla být stanovena s ohledem na závažnost trestného činu, okolnosti jeho spáchání a rovněž k majetkovým poměrům obviněného. Zatímco pro miliardáře neznamená milionová kauce, že si sáhne hluboko do kapsy, pro řadu běžných lidí jde o zcela likvidační částku, na níž nemohou nikdy dosáhnout.

K zaplacení peněžité záruky není stanovena žádná lhůta.

Tip: Složení kauce provázelo také trestní stíhání exhejtmana a poslance Davida Ratha. Soudce stanovil dvoumilionovou kauci, kterou Rathova rodina zaplatila a on tak mohl být stíhán na svobodě.

Kdy se kauce vrací?

Peněžitá záruka zůstává složena až do konce trestního řízení a její lhůta pro její vrácení pak závisí především na jeho délce a výsledku:

  • V případě trestu odnětí svobody se vrací až po nástupu výkonu trestu.
  • Při uložení peněžitého trestu ji lze použít na jeho zaplacení (případně se vrací až po jeho zaplacení).
  • Je-li obžalovaný zproštěn obžaloby, nebo byl-li uložen jiný trest, vrátí se peněžitá záruka po pravomocném skončení trestního stíhání.

Tip: I české soudy umí nastavit laťku kaucí proklatě vysoko. Krajský soud v Brně stanovil rekordní kauci 100 miliónů korun za propuštění Íránce s českým občanstvím, který byl považován za hlavního organizátora téměř 2,5miliardového daňového podvodu při dovozu pohonných hmot ze Slovinska a Německa.

Kdy kauce propadá?

Z povahy peněžité záruky vyplývá, že propadá v případě, kdy se zamýšlené zajištění nepodařilo, tedy když obviněný

  • uprchne nebo se skrývá,
  • zaviněně se nedostaví na předvolání k úkonu trestního řízení, jehož provedení je bez jeho přítomnosti vyloučeno,
  • opakuje trestnou činnost nebo se pokusí dokonat trestný čin,
  • se vyhýbá výkonu uloženého trestu odnětí svobody nebo peněžitého trestu.

Další zajišťovací instituty

Vedle složení kauce zná náš právní řád i další způsoby zajištění, při jejichž využití lze obviněného ponechat na svobodě.

Je tomu v případě, kdy

  • se za něj zaručí důvěryhodná osoba, případně zájmové sdružení občanů,
  • obviněný dá písemný slib, že povede řádný život, zejména že se nedopustí trestné činnosti,
  • s ohledem na osobu obviněného a povahu projednávaného případu lze účelu vazby dosáhnout dohledem probačního úředníka nad obviněným.

Zároveň rozhodne o uložení některého z předběžných opatření. Zákon tyto situace dále specifikuje.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Žaloba a zastupování u soudu

Potřebujete pomoci s podáním žaloby nebo zastoupením u soudu? Ať spor teprve začíná, nebo už je řízení dávno rozjeté, rádi vám se vším pomůžeme. Provedeme důkladnou analýzu, posoudíme vaše reálné šance a navrhneme další postup. To vše do 48 hodin od objednávky služeb.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 4
hodnoceno: 2 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

před 9 měsíců

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady (zobrazit více) Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Jarka BL

před 2 roky

Potřebovala jsem podat co nejrychleji trestní oznámení a společnost „Dostupný advokát“ jsem našla náhodou na webových stránkách. Komunikace proběhla v pořádku. Trvalo asi týden a oznámení jsme odeslali. Mohu doporučit, byla jsem spokojená.

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 7 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024