Mezonetový byt

Je vám váš současný byt těsný a toužíte po větším a vzdušnějším prostoru? Přesně to nabízí mezonetový byt. Mezonety jsou ale vzácné a narazit na jejich prodej není jen tak. Naštěstí si ale mezonetový byt můžete postavit, a to buď spojením dvou sousedících bytů nebo spojením bytu s půdní vestavbou. Jak tuto změnu upravuje zákon? To se dozvíte v našem článku.

7 minut čtení

Kapitoly článku

Co je to mezonetový byt

Mezonet je typ bytu, který zabírá dvě nebo více pater v budově. Ve dvoupatrovém mezonetovém bytě se ve spodním patře obvykle nachází společné obytné prostory, jako je obývací pokoj a kuchyň zatímco v horním patře bývají ložnice, pracovna apod., čímž dochází k oddělení společných obytných prostorů od soukromých. V našich podmínkách vznikají mezonetové byty obvykle spojením dvou bytů nad sebou, připojením půdního prostoru k vrchnímu bytu nebo nadstavbou na ploché střeše bytového domu.

Výhody a nevýhody mezonetového bytu

Mezonetové byty mohou lákat svojí neobvyklostí a velkým prostorem. Předtím než se však pro takovýto typ bytu rozhodnete, měli byste zvážit určité faktory. Proto vám přinášíme hlavní výhody a nevýhody mezonetového bytu.

Výhody

  • Využití prostoru: Mezonetové byty efektivně využívají omezený prostor na zemi (zejména v hustě zalidněných městech). Obyvatelé tak mohou získat větší prostor na stejné ploše.
  • Oddělení obytných prostor: Rozdělení společných a soukromých prostor do dvou podlaží poskytuje více soukromí.
  • Vzdušnost: Mezonety bývají vzdušnější a prosluněnější než klasické jednopatrové byty.

Nevýhody

  • Dostupnost: Mezonetové byty nejsou vhodné pro osoby s fyzickým omezením nebo pro ty, kterým by rozdělení bytu schody mohlo komplikovat jejich každodenní fungování. Proto tyto typy bytů nejsou obvykle vhodné pro starší osoby nebo rodiny s malými dětmi.
  • Teplotní nevyrovnanost: U mezonetových bytů může dojít k problému nevyváženého tepla. Například v situaci, kdy horní patro představuje podkroví bytového domu a dochází zde proto k hromadění tepla ze střechy, zatímco dole setrvává studený vzduch.
  • Náklady: Obecně bývá pořízení, stavba a údržba mezonetových bytů dražší ve srovnání s jednopodlažními byty.
  • Problémy při dalším prodeji: U mezonetového bytu může nastat problém s prodejem. Jedná se totiž o specifický typ bytu, který není pro každého, a proto můžete mít při jeho prodeji méně zájemců než u klasického bytu.

Tip: Zajímá vás, jak na koupi bytu financovaného hypotékou? Pak vám nesmí ujít náš další článek, ve kterém se dozvíte podmínky pro získání hypotéky. Také vám poradíme , jak správně vybrat a na co se připravit.

Prodej mezonetového bytu

Mezonetové byty se prodávají stejným způsobem jako klasické jednopatrové byty. Pokud tedy toužíte po mezonetu, budete muset hledat. Některé online portály s nabídkou pronájmů či prodejů bytů, jako je například Sreality.cz, vám toto hledání mohou ulehčit díky systému filtrování. Právě na zmiňovaných Srealitách se dají filtrovat atypické byty. Díky této možnosti tak můžete hledat nejen mezonetové byty, ale třeba i suterénní nebo podkrovní byty. Kromě koupě hotového mezonetového bytu existuje ale ještě možnost si takovýto typ bytu postavit. Existují přitom dva hlavní způsoby – spojení dvou bytů dohromady a spojení bytu s půdou.

Chystáte se na koupi či stavbu mezonetu?

Zajistíme pro vás kompletní smluvní a právní servis. Zvládneme to do 48 hodin, bezchybně a profesionálně.

Spojení dvou bytů dohromady

Jednou z možností, jak si pořídit mezonet je koupě dvou bytů nad sebou, které spojíte pomocí schodiště. Toto ale není jen tak a pokud se k tomuto kroku skutečně rozhodnete, čeká vás spousta vyřizování:

Družstvo nebo SVJ?

Pokud jste členy bytového družstva, budete k rekonstrukci potřebovat jeho schválení. Pokud máte byt v osobním vlastnictví, souhlas SVJ nepotřebujete. Výjimku ale představuje situace, kdy byste zasahovali do společných částí domu, tedy do rozvodů apod. V každém případě je ale slušnost oznámit vaším sousedům, že se na rekonstrukci chystáte a poprosit je o toleranci ke zvýšené hladině hluku. Kromě toho je také dobré jim poskytnou odhadovaný čas, který na rekonstrukci strávíte.

Pokud jste součástí Společenství vlastníků jednotek, nevyhnete se změny prohlášení vlastníka. To je dokument, který rozděluje vlastnické právo k bytovému domu do jednotlivých částí (bytů). Při stavbě mezonetového bytu dochází ke spojení dvou takových jednotek dohromady a vzniká z nich jednotka jedna. Proto je potřeba tuto změnu zanést i do prohlášení vlastníka. Díky této změně získáváte i vyšší vlastnický podíl na společných částech domu. Stejně tak ale budete muset odvádět i větší příspěvky do fondu oprav.

Tip: Jste členem výboru SVJ či představenstva bytového družstva? Řešíte s majiteli či členy družstva spojení dvou bytů a nevíte rady? Nebo se domníváte, že někdo zvolil nesprávný právní postup vůči vám? Domluvte se s námi na zastupování na shromáždění vlastníků či členů bytového družstva.

Vyřízení stavebního povolení

Dále přichází na řadu stavební povolení. To budete potřebovat v případě, že se chystáte zasáhnout do nosných konstrukcí, úpravy negativně ovlivní bezpečnost budovy nebo plánujete používat neobvyklé materiály, které se hmotnostně liší od původních materiálů.

V těchto případech je na stavební úřadě potřeba předložit dokumentaci plánované rekonstrukce vypracovanou odborníkem. V případě, že máte družstevní byt, žádá o stavební povolení družstvo jako celek.

V ostatních případech bude při spojování dvou bytů dohromady vždy potřeba stavební ohlášení. To má oproti stavebnímu povolení velkou výhodu v tom, že je jeho vyřízení rychlejší. Nevýhoda ale spočívá v tom, že budete potřebovat souhlas všech dotčených osob. S rekonstrukcí tedy budou muset souhlasit vaši sousedé. V případě, že by pouze jediný ze sousedů nesouhlasil, mění se stavební povolení na stavební ohlášení a celý proces se tím zdrží.

Tip: Podání žádosti na stavbu může být noční můrou. Přečtěte si, co je třeba vyřídit a kde, a co vám hrozí, pokud patřičné povolení nezískáte a rozhodnete se stavět na černo.

Byty v památkové péči

V případě, že jsou vámi přestavované byty v památkové péči nebo přímo památkově chráněným objektem, bude celý proces ještě o něco složitější. Do procesu totiž vstupují ještě památkáři, kteří vám mohou nařídit, jaké materiály můžete a nemůžete použít, jak při rekonstrukci postupovat a podobně. Není také nemožné, že vám výstavbu mezonetu zakážou úplně. Proto se raději o těchto možnostech informujte dostatečně předem.

Tip: Vyřízení stavebního povolení a jednání s památkáři může být pro laika často složité. Nechte to raději na nás. Pracujeme rychle, online a spolehlivě.

Změna na katastru nemovitostí

Jednotlivé byty jsou v katastru nemovitostí vedeny zvlášť jakožto samostatné nemovitosti. Pokud tedy při stavbě mezonetového bytu dojde ke spojení dvou takovýchto oddělených nemovitostí dohromady, je možné tuto změnu do katastru zaznamenat. V tomto případě je třeba do katastru zanést nové prohlášení vlastníka. Tento postup je však v praxi velmi složitý, až téměř nemožný. Proto je lepším řešením ponechat byty v katastru jako dvě oddělené nemovitosti a tím si zdlouhavé vyřizování ušetřit. Je pak ale třeba počítat s tím, že veškeré poplatky týkající se vašeho bytu budete muset platit dvakrát za obě jednotky zvlášť.

Tip: Chystáte se podat návrh na vklad do katastru nemovitostí? Pomůžeme vám se sepsáním návrhu tak, aby vše bylo v pořádku hned napoprvé a vy jste nezmeškali důležité lhůty nebo nepřišli o peníze.

Spojení bytu s půdou

V případě, že vlastníte byt v nejvyšším patře a rádi byste jej spojili s půdou, bude postup podobný jako při spojování dvou bytů. Pár rozdílů zde ale bude. V první řadě je třeba si uvědomit, že půda obvykle patří do společných prostorů domu a vlastníkem jsou tedy všichni vlastníci bytů. Od nich proto musíte získat souhlas a pravděpodobně je budete muset i vyplatit (přesná pravidla by měly obsahovat stanovy).

Dále bude potřeba uzavřít smlouvu o výstavbě. V bytovém domě totiž přestavbou půdy vznikne další bytová jednotka. Tuto smlouvy přitom musí podepsat všichni vlastníci bytů a bohužel se bez ní neobejdete.

Při přestavbě půdy se také nevyhnete nutnosti získat stavební povolení. V tomto případě totiž dochází k zasahování do statiky domu. Proto budete muset předložit také potvrzení od statika. Navíc budete muset na stavebním úřadě nahlásit změnu užívání stavby, tedy změnu z půdy na obytný prostor. Po dokončení stavby pak budete muset nechat půdní prostory zkolaudovat.

Celý proces stavby mezonetového bytu může být náročný, ale s pečlivou přípravou a dodržováním všech právních a stavebních postupů je plně proveditelný. Nakonec vám tak může váš nový mezonetový byt poskytnout přesně to, co jste hledali – dostatek prostoru, vzdušnost a jedinečnost.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 5
hodnoceno: 1 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 8 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Monika Holcátová, Praha

před 3 roky

S darovací smlouvou od vás jsem neměla na katastru nejmenší problém. Pracovnice u okénka se podívala na logo a poznamenala, že vaše smlouvy jsou vždy v pořádku. Dostupný advokát mi navíc telefonicky vysvětlil věci kolem věcného břemene, které by mne jako laika vůbec nenapadly. Nevím, co na službě zlepšit, jsem naprosto spokojená.

Recenze služby

Luboš Ryčl

před 7 měsíců

Super, pomohli mi s koupí bytu na jedničku. Doporučuji

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024