Dluh na zdravotním a sociálním pojištění

Dluh na sociálním či zdravotním pojištění může vzniknout rychle – stačí zapomenout jednu platbu nebo neposlat celou částku a je vymalováno. K tomu se navíc připojí ještě penále a ve finále tak můžete být nemile překvapeni. Jak to tedy přesně funguje v případě neplacení pojištění u OSVČ a co když pojištění neplatí váš zaměstnavatel?

Kapitoly článku

Zdravotní pojištění

Veřejné zdravotní pojištění slouží k hrazení zdravotní péče pojištěnců. Je přitom povinné pro všechny občany ČR od narození až do smrti. To ale neznamená, že ho všichni hradí ze svého. Za velkou část obyvatel totiž zdravotní pojištění hradí stát. Výše zdravotního pojištění se určuje na základě minimálního vyměřovacího základu (minimální mzdy) nebo z průměrné mzdy národního hospodářství. Různé skupiny obyvatel proto platí různé částky. Záleží na tom, zda jste osoba zaměstnanec, OSVČ nebo osoba bez zdanitelných příjmů.

Sociální pojištění

Pojistné na sociální zabezpečení tvoří celkem tři složky: nemocenské pojištění, důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti. Jeho hlavním účelem je podpora v nepříznivých sociálních situacích a výplata starobních důchodů, které tvoří jeho podstatnou část. Výše, kterou musíte za sociální pojištění platit se určuje jako násobek procentní sazby a vyměřovacího základu. Ty se liší podle toho, jestli jste zaměstnanec, zaměstnavatel, samoplátce nebo osoba samostatně výdělečně činná.

Tip: Činnost osob samostatně výdělečně činných je spojena s jistou mírou administrativní zátěže ve formě odvodů, plateb a daňových přiznání. Co to vše obnáší a kdy se namísto toho vyplatí paušální daň? Na to jsme se zaměřili v našem dalším článku.

Kdo musí platit sociální a zdravotní pojištění

Zdravotní pojištění

Jak už jsme řekli, zdravotní pojištění musí platit každý. Ne každý ho však hradí přímo. Za některé skupiny obyvatel totiž platí pojištění stát. Jedná se o nezaopatřené děti, důchodce, ženy na mateřské dovolené, osoby na rodičovské dovolené, příjemce rodičovského příspěvku, osoby registrované na úřadu práce jako uchazeči o zaměstnání, osoby pobírající dávku pomoci v hmotné nouzi, osoby závislé na péči jiné osoby od II. stupně závislosti a osoby o ně pečující, osoby důchodového věku bez starobního důchodu a osoby celodenně pečující o děti.

Tito lidé tedy nemusí zdravotní pojištění řešit. Stejně tak jej nemusí řešit ani zaměstnanci, za které platí zdravotní pojištění jejich zaměstnavatel. Kdo pak platí zdravotní pojištění sám za sebe jsou OSVČ a lidé bez zaměstnání, kteří nejsou registrovaní na úřadu práce. Ti si proto musí zdravotní pojištění řešit sami a hlídat si, jestli zdravotní pojištění zaplatili.

Tip: Plánujete přijmout zaměstnance? Zaměstnat někoho není jen tak. Pracovněprávní předpisy bývají složité a někdy i malá odchylka od nich může později způsobit velké problémy. Pomůžeme vám se v nich zorientovat a nastavit pracovněprávní dokumenty v souladu se zákony.

Sociální pojištění

Sociální pojištění neplatí všichni. Ten kdo jej ale platit musí jsou zaměstnavatelé, zaměstnanci, osoby samostatně výdělečně činné, zahraniční zaměstnanci a osoby dobrovolně účastné důchodového pojištění.

Opět i v tomto případě platí, že zaměstnanci nemusí platby sociálního pojištění řešit, jelikož je za ně odvádí jejich zaměstnavatel. Kdo však sociální pojištění řešit musí jsou opět osoby samostatně výdělečně činné.

Neplacení sociální či zdravotního pojištění

Neplacení zdravotního pojištění

Platit si zdravotní pojištění je ze zákona povinné. V případě, kdy by OSVČ nebo nezaměstnaná osoba pojištění neplatila, vzniká ji dluh. S každým dnem navíc přibývá také penále, které je stanoveno na 0,0403 % z dlužné částky. Zdravotní pojišťovna je přitom ze zákona povinna tento dluh i penále na dlužníkovi vymáhat. Výjimku v tomto případě představuje pojistné do výše 200 korun a penále do výše 100 korun za jeden kalendářní rok.

V případě vzniku dluhu je potřeba jednat. Co nejdříve proto kontaktujte svoji zdravotní pojišťovnu, kde zjistíte výši dluhu a penále. Pokud na to máte, dluh co nejdříve v plné výši zaplaťte. Častou praxí po zaplacení dluhu bývá odpuštění penále. Je ale třeba splnit několik podmínek. V první řadě nesmíte být v likvidaci, nesmí na vás být podán insolvenční návrh a musíte mít zaplacené celé pojistné.

Jestliže, vám chybí finance, je možné požádat o splátkový kalendář. Pojišťovna vám ho není povinna poskytnou, ale obvykle je lidem, kteří mají opravdový zájem dluh splatit, poskytuje. Pokud byste však dluh ignorovali, dojde k zahájení exekučního řízení a vymáhání dluhu.

Tip: Exekuce na účet je pro exekutora jednou z poměrně snadných variant, jak se dostat k vymáhané částce. Dochází přitom ke zmrazení finančních prostředků v bance. Jak tento proces probíhá, do jaké míry je omezena vaše dispozice s účtem, jak jsou dotčeny bankovní účty členů rodiny a kdy je váš účet opět odblokován? Na to jsme se zaměřili v našem dalším článku.

Neplacení sociálního pojištění

Podobně to funguje i v případě sociálního pojištění. Pokud byste neplatili sociální pojištění, vzniká vám dluh a penále. Penále se stanoví na základě repo sazby České národní banky, které je stanovené pro první den kalendářního pololetí, ve kterém dluh vznikl, zvýšené o 8 %. V případě splácení dluhu ve splátkách je penále snížené a činí 0,025 z dlužné částky za každý den.

Na vzniklý dluh vás upozorní okresní správa sociálního zabezpečení a posléze vám zašle platební výměr nebo výkaz nedoplatků k uhrazení. V případě, že byste dluh včetně penále nezaplatili, hrozí vám i v tomto případě exekuce a vymáhání dluhu.

Tip: Dluží vám někdo peníze? Vymáhání pohledávky prostřednictvím naší služby vám zpravidla zaručí rychlejší, efektivnější a výrazně levnější řešení. Ušetříte si týdny či měsíce proseb a upomínek o zaplacení a zpravidla ušetříte i za nákladné soudní řešení.

Co když neplatí zaměstnavatel

Jako zaměstnanec se můžete setkat se situací, kdy za vás váš zaměstnavatel neplatí sociální či zdravotní pojištění. Naštěstí můžete být v klidu. Neznamená to, že vám někde narůstá dluh a, že se vám odpracovaná doba nepočítá do důchodu. Povinnost platit pojištění za zaměstnance je totiž čistě na zaměstnavateli, a proto následky ponese pouze on.

Pokud byste měli podezření, že za vás zaměstnavatel neplatí sociální a zdravotní pojištění, je dobré (ale ne povinné) tuto skutečnost co nejdříve oznámit. V případě sociálního pojištění na okresní správu sociálního zabezpečení a v případě zdravotního pojištění na vaši zdravotní pojišťovnu. V případě neplacení sociálního pojištění máte navíc možnost okamžitě vypovědět pracovní smlouvu a v práci skončit.

Tip: Pokud se chystáte dát výpověď v práci, ochráníme vaše práva. S námi máte jistotu, že vaše výpověď bude platná a vy nepřijdete o nic, na co máte dle pracovní smlouvy nárok. Vše vám pomůžeme vyřešit už do dvou dnů, pohodlně a on-line.

Bohužel se ale může stát, že zaměstnavatel nebude reagovat na výzvy OSSZ pro zpětné zaplacení sociálního pojištění. V tomto případě byste měli na OSSZ poslat vaši pracovní smlouvu a čestné prohlášení o vašem zaměstnání od dvou svědků (např. bývalých kolegů).

Kromě toho byste si taky měli pohlídat, zda váš zaměstnavatel odevzdává každý měsíc na OSSZ evidenční list důchodového pojištění se správně uvedenou výši mzdy. Ten je totiž klíčový k přiznání a určení výše vašeho budoucího důchodu.

Nenašli jste odpověď na vaši otázku?

Napište nám ji a do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů.

Pár rad na závěr

  • Pečlivě si uchovávejte všechny své pracovní smlouvy a výplatní pásky. Můžou se vám totiž hodit jako důkazní materiál k přiznání a určení výše důchodu.
  • Pokud jste OSVČ nebo nezaměstnaná osoba a pojištění platíte sami, nastavte si trvalý příkaz na každý měsíc. Jinak se totiž může stát, že jednou zapomenete a dluh je na světě.
  • Pokud zjistíte, že vám vznikl dluh, nedělejte mrtvého brouka a všechno hned řešte. Jen tak se vyhnete ještě větším problémům.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Konzultace s advokátem

Hledáte odpověď na konkrétní právní otázku? Napište nám ji a do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů. Máme specialisty na všechny oblasti práva a garantujeme tak vysokou odbornost našich advokátů.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Luboš Zeman

před 6 měsíců

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

Štěpán Mičunek, okres Vsetín

před 3 roky

Na Dostupného advokáta jsem se obrátil s prosbou o pomoc s neplatičem. Dostupný advokát mi poradil, jak dále postupovat. Náš spor se dostal až před soudy, kde mne Dostupný advokát zastupoval. Soudy jsem vyhrál, služby tohoto webu mohu vřele doporučit.

Recenze služby

Adéla Bobková Humlová

před 2 roky

S Dostupným advokátem jsem řešila několik otázek. Zařídili mé firmě ochrannou známku, poradili mi v oblasti pracovního práva a v neposlední řadě jsem s nimi konzultovala otázky zakládání nové společnosti. Jsem maximálně spokojená, protože vždy jsem dostala rychlou a komplexní službu se skvělým poměrem cena/výkon.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024