Nezvládáte vymáhat své plnění? Postoupení pohledávky vám může pomoct

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
8. října 2024
6 minut čtení
6 minut čtení
Ostatní právní témata

V dalším článku o pohledávkách se tentokrát podíváme na to, co znamená postoupení pohledávky, jak funguje přistoupení k dluhu anebo jak připravit smlouvu o postoupení pohledávky. Tyto informace se vám budou hodit, pokud vám někdo nezaplatil fakturu nebo vám jiným způsobem dluží, ale vy byste vymáhání svých peněz raději přenechali někomu jinému.

Pohledávky můžeme definovat jako práva věřitelů na plnění určitého závazku ze strany dlužníků. Tento závazek může mít formu finančního plnění, dodání zboží nebo služby. Čím více pohledávek někdo má, tím složitější pro něj může být jejich správa, zejména pokud dlužníci neplatí a je potřeba přistoupit k jejich vymáhání. Často se to týká například velkých firem a korporací, které potom raději své pohledávky postoupí někomu jinému.

Co znamená postoupení pohledávky?

Postoupení pohledávky se někdy nazývá také cese. Jedná se o právní institut, díky kterému mohou věřitelé čili postupitelé převést právo na pohledávku na třetí osobu čili postupníka. Tímto aktem dochází k převodu všech práv spojených s pohledávkou na postupníka. Nejčastěji se jedná o postoupení za úplatu. Pohledávky se postupují ve chvíli, kdy věřitel nechce nebo nemůže z různých důvodů svou pohledávku vymáhat sám.

Abyste se hned na začátku neztratili v pojmech, uvedeme vám to opět na příkladu. Kateřina (věřitel, postupitel) prodá kabát (zboží) Heleně (dlužník), která jí však za zboží nezaplatí fakturu. Tak vzniká Kateřině pohledávka. Kateřina se však nechce zabývat jejím vymáháním a dalšími průtahy, proto se rozhodne postoupit tuto pohledávku Honzovi (postupník). Zjednodušeně řečeno mu tuto pohledávku prodá, většinou za cenu, kterou má kabát nebo o trochu nižší. Tím získala své peníze a dál se nemusí pohledávkou zabývat. Honza vlastní firmu na vymáhání dluhů, takže si s pohledávkou poradí snáz. Od této chvíle má tedy veškerá práva k pohledávce, může ji po Heleně vymáhat, určit jí úroky z prodlení a provádět další související úkony.

Potřebujete postoupit svou pohledávku?

Pokud už nechcete ztrácet čas nebo nervy vymáháním své pohledávky a rozhodli jste se ji postoupit třetí osobě, rádi vám připravíme smlouvu o postoupení pohledávky. Díky kvalitně sepsané smlouvě budete mít jistotu, že pohledávku skutečně převezme postupník se všemi povinnostmi, aniž byste na tom vy nějak tratili.

Kdy dochází k postoupení pohledávky?

Věřitelé se rozhodnou svou pohledávku postoupit nejčastěji ve chvíli, kdy už z nejrůznějších důvodů nechtějí nebo nemohou pohledávku vymáhat sami. Často k tomu dochází ve dvou hlavních situacích:

Finanční tíseň věřitele

Věřitel potřebuje rychle získat peníze, které mu někdo dluží, a proto se rozhodne postoupit pohledávku postupníkovi. Ten ji sice odkoupí často za nižší cenu, než je její nominální hodnota (výše původního dluhu), ale získané finance alespoň v určité výši jsou pro věřitele v danou chvíli důležitější. Tento postup využívají například faktoringové společnosti, které se specializují na odkup pohledávek.

Efektivní správa pohledávek

Z důvodu zjednodušení vlastních procesů využívají postoupení pohledávek i velké korporace nebo banky, které spravují velké množství pohledávek. Pokud se rozhodnou postoupit je specializovanému subjektu, který se na vymáhání pohledávek specializuje, mohou se soustředit na další své činnosti.

Postoupit se dá víceméně jakákoliv pohledávka, která je právně vymahatelná. Nejčastěji se však jedná o pohledávky, které vznikají z obchodních jednání nebo občanských vztahů, jako jsou dodávky zboží nebo poskytnutí služeb a úvěrů.

Existují takové druhy pohledávek, které nelze postoupit. Jedná se o ty osobního charakteru, jako jsou nároky na výživné, nároky vyplývající z pracovního poměru a podobně.

Kdo je to postupník?

Postupník je osoba nebo subjekt, na kterého je postoupena pohledávka. Často se jedná o takzvané faktoringové společnosti, které odkupují krátkodobé pohledávky za určitou provizi a samy se poté zabývají jeho vymáháním, ale klidně může jít i o fyzickou osobu. Hlavním právem a povinnosti postupníka je vymáhat pohledávku od dlužníka podle podmínek smlouvy mezi původním věřitelem a dlužníkem.

Souhlas dlužníka není důležitý

Ještě je potřeba upozornit na to, že postoupení pohledávky žádným způsobem neovlivňuje samotného dlužníka. Z hlediska práva je nadále povinný svůj dluh splnit, avšak už ne původnímu věřiteli, ale postupníkovi.

Zároveň je potřeba vědět, že jedním z klíčových aspektů postoupení pohledávky je skutečnost, že dlužník nemusí s převodem souhlasit, stačí, aby byl o něm informován. Pokud se dlužník pokusí plnit závazek původnímu věřiteli, bude tento dluh nadále evidován jako nesplněný, dokud jej neuhradí postupníkovi.

Faktoringové společnosti jsou firmy, které se zabývají odkupem krátkodobých pohledávek. Jako provizi si berou většinou 0,8 až 3 % z pohledávky, aby pokryly své náklady a riziko nesplacení dluhu dlužníkem.

Co by měla obsahovat smlouva o postoupení pohledávky

Postoupení pohledávky může mít různé formy. Někdy bývá pohledávka postoupena zdarma, například v rámci interních převodů ve firmě nebo mezi spřízněnými osobami. Jindy zase věřitel svou pohledávku prodá, postupník mu tak musí zaplatit určitou částku za to, že převezme právo vymáhat od dlužníka danou pohledávku.

Pokud chcete mít všechno v pořádku, nechte právního zástupce, aby vám připravil kvalitní smlouvu o postoupení pohledávky. Vyhnete se tak nepříjemnostem způsobeným nesprávným procesem a zpracováním převodu.

Smlouva o postoupení pohledávky je totiž právním dokumentem, který formálně upravuje podmínky, za nichž dochází k převodu pohledávky z postupitele na postupníka. Tato smlouva je platná pouze v případě, že obsahuje několik zásadních záležitostí.

  • Specifikace stran: Ve smlouvě musí být jasně určeno, kdo je postupitelem a kdo postupníkem.
  • Předmět smlouvy: Tím je postoupená pohledávka. I ta musí mít jednoznačnou specifikaci, včetně její hodnoty, podmínek splatnosti a případných úroků, penále a podobně.
  • Podmínky postoupení: Ve smlouvě je potřeba také detailně a přesně určit, za jakých podmínek dochází k postoupení pohledávky. Tento bod je o to důležitější, pokud je pohledávka postoupena za úplatu.
Tip na článek

Tip: Nechcete postoupit svoji pohledávku, ale zajímá vás, jak ji můžete sami vymáhat? O tom, jak probíhá vymáhání pohledávky, si můžete přečíst v našem článku.

Přistoupení k dluhu: Jak se liší od postoupení pohledávky?

Z právního hlediska je přistoupení k dluhu zcela jiný institut. Zatímco při postoupení přebírá postupník veškerá práva od postupitele na sebe, při přistoupení k dluhu přebírá třetí osoba odpovědnost za splnění dluhu. Když se vrátíme k našemu příkladu ze začátku, tak v případě přistoupení k dluhu si Helena vezme na pomoc se splácením třeba Kamila. To znamená, že vedle původního dlužníka (Heleny) vzniká nová osoba (Kamil), která má také povinnost plnit závazek (splácet).

Přistoupení k dluhu se nejčastěji odehrává ve chvíli, kdy se původní dlužník dostane do platební neschopnosti a věřitel chce mít jistotu, že jeho pohledávka bude splacená. V praxi se to kromě fyzických osob děje například ve firemním prostředí, kdy matka společnosti přistoupí k dluhům své dceřiné společnosti.

Na rozdíl od postoupení pohledávky se přistoupení k dluhu děje za aktivní účasti dlužníka a věřitele. Věřitel uzavře s třetí osobou (Kamil) smlouvu, na jejímž základě se tato osoba stane spoludlužníkem. Výhodou pro věřitele tak je, že má více subjektů, po nichž může požadovat zaplacení.

Shrnutí

Proces postoupení pohledávky se často používá, když věřitel nechce nebo nemůže pohledávku sám vymáhat. Postoupení pohledávky je běžné v podnikatelském prostředí, kde se často využívají faktoringové společnosti k efektivní správě pohledávek. Při sepsání smlouvy o postoupení pohledávky nepodceňujte pomoc advokáta. Právník zajistí, že ve smlouvě budou správně specifikovány strany, přesně popsán předmět smlouvy (pohledávka) a jasně definovány podmínky postoupení. Správně sepsaná smlouva vás jako věřitele ochrání před případnými riziky spojenými s nesprávným procesem převodu pohledávky.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Sdílejte článek


Související služba

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Chci pomoct

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Luboš Zeman

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

Adam Špinka

Poplatek za posouzení 390 Kč mi přijde naprosto přívětivý a akceptovatelný pro čas, který prostudováním případu někdo musí trávit. Výsledné resumé též velmi oceňuji, jelikož jsme se shodli, že v tomto případě nebudeme postupovat předžalobní výzvou či dalšími kroky – hodnotím kladně váš přístup posoudit situaci relevantně všem okolnostem, přestože to pro vás neznamenalo zisk Poplatek za posouzení 390 Kč mi přijde naprosto přívětivý a akceptovatelný pro čas, který prostudováním případu někdo musí trávit. Výsledné resumé též velmi oceňuji, jelikož jsme se shodli, že v tomto případě nebudeme postupovat předžalobní výzvou či dalšími kroky – hodnotím kladně váš přístup posoudit situaci relevantně všem okolnostem, přestože to pro vás neznamenalo zisk obchodní příležitosti.

Recenze služby

Michal D.

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Zobrazit všechny reference

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)