Povodně a právo: na co máte nárok a kdy je zákon přísnější?

Když se rozvodní řeky a přijde příkaz k evakuaci, jde často o život. Co ale vlastně znamená, jestliže vás úřady vyzvou k odchodu z domova? Je evakuace povinná, a co vám hrozí, pokud se přesto rozhodnete zůstat? Jaké jsou důsledky pro ty, kteří ignorují varování i zdravý rozum a sportují na rozvodněných řekách? A co hrozí těm, kteří okrádají oběti povodní? V našem textu přiblížíme, čím se řídit a jak se chovat v době povodní či jiných živelných katastrof. Shrneme i to, na co máte nárok, jste-li jejich obětí.

povodně v České republice, Lužnice
6 minut čtení

Kapitoly článku

Je evakuace povinná? A co vám hrozí, pokud neuposlechnete?

V případě hrozících povodní či jiných živelných událostí je třeba zůstat celou dobu informován. Vyplatí se sledovat nejenom hromadná média, jako je televize či rozhlas, ale také webové stránky obecního úřadu či městské části a další komunikační kanál, kterým vaše obec sděluje důležité informace. Může se jednat také o sms zprávy či jinou podobnou formu.

Je-li v oblasti vašeho bydliště doporučená evakuace, měli byste pokyn respektovat, jakkoliv je emočně náročné opustit svůj domov. Možná si říkáte, že se povodeň netýká bezprostředně vašeho obyváku, když bydlíte ve čtvrtém patře bytelného domu. Zvažte ale situaci, kdy jste několik dnů bez pitné vody, elektřiny a přísunu čerstvých potravin. Ta totiž v zaplavených oblastech reálně hrozí.

Je také třeba rozlišit, kdy je evakuace doporučená a kdy skutečně nařízená. Pokud občané neuposlechnou pokyny k nařízené evakuaci, považuje se to za přestupek. Největším trestem za něj ovšem zdaleka nemusí být pokuta, ale to, že se k vám složky integrovaného záchranného systému nedostanou v případě, kdy se dostanete opravdu do úzkých. Nemusí mít totiž v danou chvíli kapacitu situaci řešit, případně ji vyhodnotí jako příliš riskantní k zásahu.

Řešíte složitou právní situaci v kontextu aktuálních povodní?

Popište svůj problém a pošlete nám podklady. Advokát, který je odborník na danou právní oblast, si problém nastuduje a do 24 hodin vám zavolá s návrhem postupu.

Práva a povinnosti osob během povodní a dalších mimořádných událostí se řídí zákonem č. 239/2000 Sb., o integrovaném záchranném systému. Zde se ukládají fyzickým i právnickým osobám různé povinnosti v souvislosti se záchrannými či likvidačními pracemi. Mimo jiné jde také o povinnost strpět omezení vyplývající z opatření stanovených při mimořádné události a omezení nařízená velitelem zásahu při provádění záchranných a likvidačních prací. Sem by spadala i nařízená evakuace.

V případě neuposlechnutí příkazu pak lze zahájit správní řízení a uložit pokutu až ve výši 100 000 korun. V praxi ale zpravidla k obětem povodní takto správní orgány nepřistupují, resp. spíše rozlišují, zda měla daná osoba pouze obavy o své obydlí a chtěla ho chránit, nebo se jednalo o záměrné obstrukční jednání, které například ohrozilo další životy.

Tip: Cena pojištění nemovitosti je stanovena na základě řady faktorů, které odrážejí rizika spojená s konkrétní nemovitostí. Do hry vstupuje nejenom vzhled a konstrukce konkrétního domu, ale také jeho umístění a řada dalších faktorů. V našem článku si je přiblížíme jednotlivě.

Co dělat v případě nařízené evakuace?

Pokud jste vyzváni k evakuaci, je důležité jednat rychle a připravit si základní věci v podobě takzvaného evakuačního zavazadla. To by mělo podle informací Policie ČR obsahovat nejnutnější věci, zejména:

  • Základní trvanlivé potraviny, nejlépe v konzervách, dobře zabalený chléb a hlavně pitnou vodu.
  • Předměty denní potřeby, jídelní misku a příbor.
  • Osobní doklady, peníze, pojistné smlouvy a cennosti.
  • Přenosné rádio s rezervními bateriemi.
  • Toaletní a hygienické potřeby.
  • Léky, svítilnu.
  • Náhradní prádlo, oděv, obuv, pláštěnku, spací pytel nebo přikrývku.
  • Kapesní nůž, zápalky, šití a další drobnosti.

Před odchodem zabezpečte svůj domov – vypněte elektřinu, zavřete plyn a zamkněte dveře.

Co hrozí surfařům na rozvodněných řekách?

Vstupování do rozvodněných řek během povodní, ať už jde o plavce, surfaře nebo paddleboardisty, představuje extrémní riziko nejen pro jejich aktéry, ale i pro záchranáře. V médiích jsme byli v posledních dnech již několikrát svědky záběrů na hazardéry, kteří pokynům i zdravému rozumu navzdory si vyrazili zaskákat, zaplavat či sjet řeku na paddleboardu. Některé mediálně známé osobnosti k tomu téměř nabádají.

Jak již bylo řečeno, když tito „sportovci“ ignorují zákazy, ohrožují životy nejen své, ale také záchranářů, kteří jsou nuceni zasahovat v extrémně nebezpečných podmínkách. Navíc tak zabraňují v pomoci těm skutečně potřebným. Také toto jednání by bylo možné v kontextu výše zmíněného zákona chápat jako neuposlechnutí příkazu či omezení a v těchto případech by již pokuta při své horní hranici 100 000 korun byla plně na místě. Záleží ovšem vždy na tom, zda takový příkaz skutečně zazněl, v jaké podobě a kdo byl jeho autorem.

V obecné podobě stanoví zákaz plavby jakýchkoliv vodních vozidel na řece během vyhlášení druhého či třetího stupně povodňové aktivity také vyhláška č. 46/2015 Sb.V ní je řečeno, že “Povrchové vody na území, kde je vyhlášen druhý nebo třetí stupeň povodňové aktivity, nelze užívat k plutí plavidel. Obdobně může být omezeno užití povrchových vod k plutí plavidel na území, kde byl orgánem krizového řízení vyhlášen krizový stav z důvodu povodně.”

Rabování během povodní: Co říká zákon?

Nemovitosti opuštěné ve chvatu, často nedostatečně zabezpečené nebo poškozené vodním živlem. To je potenciální ráj pro zloděje. Krádež v takové situace je ovšem považována za rabování, k němuž se přihlíží jako k přitěžující okolnosti a je trestáno přísněji, protože pachatelé využívají zranitelnosti obětí. Hrozí trest odnětí svobody až na osm let, což je více než za běžnou krádež. Tento čin je vnímán jako hyenismus a porušení základních morálních principů, což vede k tvrdším postihům dle trestního zákoníku. Vyšší tresty zde slouží nejen k ochraně majetku, ale i k odstrašení potenciálních pachatelů před zneužíváním krizových situací.

Na jakou podporu máte nárok a kde ji získat?

Hlavní finanční podporou pro osoby zasažené povodněmi je dávka okamžité pomoci, kterou poskytuje stát. Maximální výše této dávky může dosáhnout až 72 900 Kč, což odpovídá patnáctinásobku životního minima. Žádosti lze podávat na Úřadech práce v místě trvalého bydliště, online prostřednictvím formulářů dostupných na webu Úřadu práce, nebo u mobilních týmů úředníků v zasažených oblastech​. Tyto týmy budou dokonce schopny vyplatit lidem částku i na místě v hotovosti. Zasažení lidé v takové situaci podepíší čestné prohlášení, že nemají k řešení tíživé situace jiné finanční prostředky.

Některé obce a neziskové organizace poskytují materiální podporu, jako je dočasné ubytování, potraviny, hygienické potřeby a další. V řadě obcí rozdávají pytle s pískem pro ochranu obydlí, zatímco potravinové banky zajišťují trvanlivé potraviny a drogistické zboží. Do terénu vyjíždějí i neziskové organizace jako Člověk v tísni, které poskytují materiální i dlouhodobější finanční podporu​.

Zaměstnanci, kteří potřebují pomoci s likvidací škod nebo se starají o blízké, mohou žádat o neplacené volno nebo ošetřovné. Ošetřovné je dostupné pro pečující osoby, pokud musí pečovat o člena rodiny kvůli záplavám​. Jde-li o odklízení škod po povodních, je třeba překážku v práci i délku jejího trvání prokázat. zaměstnavateli.

Kromě finanční pomoci je důležitá i podpora psychického zdraví. Lidé mohou využít krizové linky a služby psychosociální pomoci, které poskytují neziskové organizace a stát. Je také důležité dávat si pozor na podvodníky, kteří se v podobných krizích často objevují a snaží se situace zneužít.

V případě, že si nejste jistí, na co přesně máte ve své situaci nárok, obraťte se pro radu na odborníky z Dostupného advokáta.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Při objednání služby přesně víte, co dostanete a kolik vás to bude stát.
On-line i osobně
Vše zvládneme on-line nebo osobně v jedné z našich 4 kanceláří.
Pracujeme rychle
8 z 10 požadavků vyřešíme do 2 pracovních dnů.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Adéla Bobková Humlová

S Dostupným advokátem jsem řešila několik otázek. Zařídili mé firmě ochrannou známku, poradili mi v oblasti pracovního práva a v neposlední řadě jsem s nimi konzultovala otázky zakládání nové společnosti. Jsem maximálně spokojená, protože vždy jsem dostala rychlou a komplexní službu se skvělým poměrem cena/výkon.

Recenze služby

Tomáš Dastych

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Luboš Zeman

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)