Přivýdělek při studiu – jakou smlouvu uzavřít?

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
21. července 2024
6 minut čtení
6 minut čtení
Pracovní právo

Zvažujete, že si při studiu přivyděláte? Váš status studenta vám s ohledem na pojištění, odvody či daně může přinášet jistou výhodu. V dnešním článku se podíváme na to, jaké jsou finanční a daňové výhody, odvody a další specifika každé z možností pracovněprávních vztahů, abyste mohli učinit informované rozhodnutí, které nejlépe odpovídá vaší situaci.

studentka na brigádě, přivýdělek, dpp, dpč

Práce a studium

Volba vhodné právní formy zaměstnání pro studenta závisí na mnoha faktorech. Typickou volbou je buď dohoda o provedení práce (DPP) nebo dohoda o pracovní činnosti (DPČ). Nabízí se ale i klasický pracovněprávní poměr. Každá z těchto forem má své výhody a nevýhody.

Pojďme si na úvod zrekapitulovat několik základních pojmů, které budeme v textu používat:

  • Hrubá mzda: Jde o částku, kterou vyděláte před odečtením daní a dalších odvodů.
  • Sociální pojištění: Zajišťuje vám podporu v případě nemoci, stáří nebo ztráty zaměstnání. Zaměstnavatel za vás odvádí částku, která je určena zákonem. Sociální pojištění si musejí odvádět i OSVČ.
  • Zdravotní pojištění: Tato částka jde na úhradu vaší zdravotní péče. Jako student máte určité výhody, například pokud váš příjem nepřesáhne určité limity (např. 10 000 Kč u DPP), neplatíte zdravotní pojištění sami, ale hradí ho za vás stát. Zdravotní pojištění ale znamená ošetření (zpravidla) zdarma v případě nemoci či úrazu, nikoli ovšem výplatu určité dávky po dobu nemoci. To zase spadá do kategorie nemocenského pojištění.
  • Daň z příjmu: Jedná se o platbu do veřejného rozpočtu, která se strhává z vašeho příjmu. Může mít dvě podoby.
  • Srážková daň: Pokud pracujete na dohodu o provedení práce (DPP) a váš měsíční příjem je do 10 000 Kč, zaměstnavatel vám strhne 15% daň z příjmu. Tuto daň už nemusíte nikde vykazovat.
  • Zálohová daň: Pokud váš příjem přesáhne určité limity nebo pokud máte více zaměstnání, může se vás týkat zálohová daň. Zaměstnanci odvádí zálohu na daň z příjmu každý měsíc ze své mzdy. Tuto zálohu strhává přímo zaměstnavatel z jejich hrubé mzdy a odvádí ji finančnímu úřadu. Na konci roku se provádí roční zúčtování daně. Zaměstnanec podává daňové přiznání nebo mu zaměstnavatel provede roční zúčtování daně. Při tomto zúčtování se zjistí, zda zálohy na daň, které byly během roku odvedeny, odpovídají skutečné výši daně z příjmu za celý rok. V tomto případě můžete uplatnit různé slevy na dani, které zákon připouští. Výsledek daňového přiznání může být nedoplatek či přeplatek.
  • Prohlášení k dani – také známé jako „růžové prohlášení,“ je dokument, který zaměstnanec předkládá svému zaměstnavateli za účelem uplatnění daňových slev a odpočtů při výpočtu měsíční zálohové daně z příjmů fyzických osob. Tento dokument slouží k tomu, aby zaměstnavatel mohl správně vypočítat a odvádět daň ze mzdy zaměstnance. Zaměstnanec může prostřednictvím prohlášení k dani uplatnit různé slevy na dani, jako je například základní sleva na poplatníka, sleva na manžela/manželku, sleva na děti, sleva na studenta, sleva na invaliditu atd. Prohlášení k dani se podepisuje vždy jen u jednoho zaměstnavatele, čímž se zamezí tomu, aby byl zaměstnanec zdaněn dvakrát.
  • Čistá mzda: Toto je částka, kterou obdržíte na svůj účet po odečtení všech daní a odvodů. Čistá mzda je tedy vaše skutečná odměna za práci.

Čelíte právnímu problému, který je nad vaše síly a nespadá do žádné z našich právních služeb?

Váš případ posoudíme a do 24 hodin vypracujeme návrh právních služeb vedoucích k jeho vyřešení. Pokud se pak rozhodnete svěřit jeho řešení do našich rukou, máte vypracování návrhu zdarma.

Příklad:

Pokud pracujete na DPP a vyděláte 8 000 Kč za měsíc:

  • Z této částky se vám strhne 15% srážková daň, tedy 1 200 Kč.
  • Pokud byste měli podepsané prohlášení k dani, mohla by být uplatněna sleva na poplatníka a vy byste dostali celou částku 8 000 Kč bez srážkové daně.

Pokud pracujete na DPČ a váš měsíční příjem je 4 000 Kč:

  • Z této částky se strhne sociální a zdravotní pojištění, pokud příjem přesáhne 3 499 Kč. Sociální pojištění činí 6,5 % a zdravotní pojištění 4,5 %.
  • Takže z 4 000 Kč by se strhlo 260 Kč na sociální pojištění a 180 Kč na zdravotní pojištění, celkem 440 Kč.

Klasický pracovněprávní poměr

Klasický pracovněprávní poměr je nejběžnější formou zaměstnání. Přináší stabilitu a ochranu zaměstnance, včetně nároku na dovolenou, nemocenské pojištění a další sociální výhody. Pro studenta však tento typ zaměstnání nemusí být vždy ideální. Zaměstnanec musí platit zdravotní a sociální pojištění, čemuž se lze do určité míry u jiných typů smluv vyhnout a získat tak více peněz. Vztahují se na vás ovšem stejná pravidla jako na všechny ostatní zaměstnance, včetně veškerých odvodů na zdravotní a sociální pojištění a také platby daň z příjmu. Z tohoto důvodu volí studenti klasický pracovní poměr spíše méně často. Do roku 2023 měli studenti navíc výhodu v podobě slevy na studenta až 4020 korun, která však byla v letošním roce zrušena. Podle ministerstva financí neplnila svůj cíl, protože ji nevyužívali lidé s nízkými příjmy, na které byla zaměřena.

Dohoda o provedení práce (DPP)

Dohoda o provedení práce je často volena studenty pro svou flexibilitu. DPP lze uzavřít na práci nepřekračující 300 hodin ročně u jednoho zaměstnavatele. Hlavní výhodou je, že do příjmu 10 000 Kč měsíčně se neplatí sociální ani zdravotní pojištění, což znamená vyšší čistý příjem pro studenta. Pokud nepodepíšete prohlášení k dani, je vám sražena srážková daň ve výši 15 % z hrubé odměny, kterou není třeba zahrnovat do daňového přiznání​ , ale pokud si student uplatní slevu na dani (např. základní slevu na poplatníka), může být daňové zatížení minimální nebo nulové. DPP je tedy ideální pro krátkodobé a méně pravidelné práce.

Tip na článek

Tip: Hledáte flexibilní krátkodobou práci a přemýšlíte jaká právní forma je pro ni vhodná? Snadnou cestou, jak takovou krátkodobou práci zprostředkovat, je uzavřít některou ze dvou typů pracovněprávních dohod. Tedy například dohodu o provedení práce. V nedávné době ovšem prošly právní předpisy v této oblasti podstatnými změnami, které zaměstnavatelům přinesly mnoho nové administrativy. Vše podstatné přibližujeme v našem samostatném článku.

Dohoda o pracovní činnosti (DPČ)

Dohoda o pracovní činnosti je vhodná pro delší a pravidelnější zaměstnání, které nepřesahuje polovinu běžné týdenní pracovní doby (tedy maximálně 20 hodin týdně). Při příjmu do 4 000 Kč měsíčně se neplatí zdravotní ani sociální pojištění, což je výhodné pro studenty s menšími příjmy. Při vyšších příjmech je nutné platit pojistné, což snižuje čistý příjem, ale student získává nárok na nemocenské dávky a další sociální výhody. DPČ je tedy vhodná pro studenty, kteří hledají stabilnější a pravidelnější práci, ale nechtějí být zatíženi plnými odvody.

Podnikání (OSVČ)

Podnikání jako OSVČ je vhodné pro studenty, kteří chtějí pracovat na volné noze nebo mít vlastní podnikání. Pokud je podnikání vedlejší činností (což je u studentů běžné) platíte nižší minimální zálohy na zdravotní a sociální pojištění. Navíc máte možnost využít paušální výdaje a další daňové úlevy​. Nevýhodou může být větší administrativa spojená se zřízením živnosti, nutnost hlídat si příjmy (případně i výdaje) a hlídat si termíny pro podávání daňového přiznání a přehledů o příjmech a výdajích pro zdravotní a sociální pojištění.

Tip na článek

Tip: Chcete se osamostatnit v práci a přizpůsobit si pracovní tempo svým potřebám? Plánujete práci v oboru, v níž zaměstnanecký poměr takřka není možný? Poohlížíte se po nějakém přivýdělku? Ve všech těchto případech se vám může hodit živnostenské oprávnění. A v našem manuálu zjistíte postup, jak si založit živnost snadno a v pěti krocích.

Příležitostný přivýdělek bez smlouvy

Pro studenty je poměrně elegantní možností takzvaná příležitostná práce. Takto si můžete “beztrestně” vydělat až 50 tisíc korun ročně. To v praxi znamená, že pokud tuto částku nepřekročíte, není nutné tento výdělek danit ani vykazovat. Je však důležité, aby šlo skutečně o příležitostnou činnost.

Práce při studiu poskytuje studentům nejen finanční příjem, ale také cenné zkušenosti a dovednosti. Důležité je zvolit správnou formu zaměstnání, která bude nejvíce vyhovovat vašim potřebám a umožní využít dostupné finanční výhody.

 

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Při objednání služby přesně víte, co dostanete a kolik vás to bude stát.
On-line i osobně
Vše zvládneme on-line nebo osobně v jedné z našich 4 kanceláří.
Pracujeme rychle
8 z 10 požadavků vyřešíme do 2 pracovních dnů.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Michal D.

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Martin Bartoš

Ověřil jsem si, jak postupovat při ukončení pracovního poměru uzavřeného na dobu určitou.

Zobrazit všechny reference

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)