Časté chyby v návrhu na vklad do katastru nemovitostí

Katastr nemovitostí je veřejný rejstřík, který obsahuje nejrůznější informace o nemovitostech, které jsou v něm evidovány. Vznik, změna nebo zánik práv k těmto nemovitostem je pak účinný až poté, kdy je příslušným katastrálním úřadem do katastru zapsán.

Starší pár nesou krabice s věcmi do svého nového domu
4 minuty čtení

Například při koupi bytu musíme nejprve uzavřít s druhou stranou písemnou kupní smlouvu a tu pak spolu s návrhem na vklad vlastnického práva pro kupujícího odnést na katastr. Katastr pak po uhrazení správního poplatku vlastnické právo pro kupujícího zapíše a až tím je změna v osobě vlastníka úspěšně dokonána. V celém procesu však může dojít k nejrůznějším pochybením, která pak znamenají zbytečné průtahy. Pokud si chcete komplikace ušetřit, můžete vše nechat na odbornících, kteří pro vás připraví vše od samotné smlouvy, přes návrh na vklad související práva k nemovitosti do katastru až po případnou úschovu kupní ceny.

Tip: jak číst výpis z katastru nemovitostí? Poradíme vám!

Nejčastější chyby

Chyby mohou nastat už v samotné vkladové listině, tj. v listině, na základě které je konkrétní právo k nemovitosti do katastru zapisováno. Nejčastěji se bude jednat o kupní či darovací smlouvu, smlouvu o zřízení služebnosti či zástavního práva, kterou je třeba v jednom vyhotovení připojit k návrhu na vklad. Už jste jistě nesčetněkrát slyšeli či četli, že není dobré spoléhat na volně dostupné vzory smluv na internetu.

Zní to sice jako klišé a člověk by si řekl, že na takové smlouvě přeci nemůže být nic až tak těžkého, aby to sám nesvedl, nicméně některé nedostatky v takové smlouvě vám katastr neodpustí. Vkladová listina totiž podléhá ze strany katastrálního úřadu přezkumu, zda splňuje veškeré zákonné požadavky. Jedním z nich je například správné označení dotčených nemovitostí v souladu s katastrálním zákonem, např. pozemek parcelním číslem a katastrálním územím, kde leží (nelze tedy nemovitost označit dle vlastního uvážení).

Další častou chybou jsou pak chybějící údaje o nemovitostech, k nimž je navrhován zápis práva, přičemž doplnění těchto údajů by znamenalo nepřípustné rozšíření návrhu na vklad (je třeba rozdíl v tom, jak vymezit bytovou jednotku, která vznikla ještě dle starého zákona o vlastnictví bytů a jak naopak jednotku vzniklou již dle nového občanského zákoníku). A pokud byste třeba chtěli darovat nemovitost manželům, nezapomeňte v darovací smlouvě jasně vymezit, jestli jim jí darujete do společného jmění manželů nebo jako podílovým spoluvlastníkům, jinak budete mít na katastru taktéž problém.

Tip: Co vám neprozradí náhled do katastru?

Návrh na vklad do katastru nemovitostí

Dvakrát měř, jednou řež. To platí i u úředních podání. Vklad do katastru je formalitou, ale formalitou velmi důležitou, kterou se nevyplatí podcenit. Potřebujete zapsat věcné břemeno do katastru nemovitostí? Nebo zástavní právo, abyste nepřišli o zapůjčené peníze?

Může se také stát, že dojde k rozporu mezi údaji ve vkladové listině a v samotném návrhu na vklad. Katastrální úřad je v takovém případě vázán návrhem na vklad a pokud údaje v návrhu a vkladové listině nekorespondují, nemůže takový návrh na vklad povolit. Například u bytových jednotek vymezených dle dříve platného zákona o vlastnictví bytů je spolu s jednotkou převáděn i podíl na pozemku, který k jednotce patří. Pokud by byl tento podíl uveden v návrhu na vklad, ale ve vkladové listině nikoliv, katastrální úřad vklad práva neprovede. Nebo naopak, ve vkladové listině je uvedena bytová jednotka včetně spoluvlastnických podílů na všech souvisejících pozemcích (pozemek, na němž se dům nachází a další související pozemky, např. zahrada), avšak v návrhu na vklad spoluvlastnický podíl již chybí. To se může stát poměrně snadno, pokud je související pozemek zapsán na jiném listu vlastnictví než samotná jednotka. V interaktivním formuláři návrhu na vklad je pak nutné spoluvlastnický podíl na souvisejícím pozemku doplnit ručně, na což se snadno zapomene.

Neodstranitelné vady a další postup

Výše popsané vady jsou tzv. vady neodstranitelné a katastr nemovitostí v jejich důsledku navrhovaný vklad nepovolí. Katastr nemovitostí vás v této souvislosti poučí, že můžete vzít svůj návrh na vklad zpět, s čímž musí souhlasit všichni účastníci. Jedná se o rychlejší způsob, než čekat na rozhodnutí katastrálního úřadu o zamítnutí návrhu na vklad, jelikož po něm pak běží 30 denní lhůta pro podání zvláštní žaloby podle části V. občanského soudního řádu, kterou nelze nijak zkrátit a až po jejím uplynutí lze projednat opětovný návrh (případné nové řízení bude do té doby přerušeno). Pokud tedy vezmete návrh na vklad zpět, je třeba následně opravit vady vkladové listiny či návrhu a podat vše na katastrálním úřadu znovu. Bohužel se nevyhnete ani opětovné úhradě správního poplatku, který za návrh na vklad práva činí od 1. 1. 2020 již 2000 korun.

Odstranitelné vady

Existují i vady, které lze na výzvu katastrálního úřadu odstranit. Například když podpis na vkladové listině nebude úředně ověřen, je možné se dostavit na katastrální úřad osobně a uznat podpis za vlastní. Pokud by však listinu některý z účastníků nepodepsal vůbec, jedná se o vadu, kterou v rámci vkladového řízení odstranit nelze. Napravit lze i to, když neuhradíte spolu s podáním návrhu na vklad správní poplatek, můžete tak učinit dodatečně na základě výzvy katastrálního úřadu.

Pokud si tedy budete chtít ušetřit zbytečné nervy při nakládání s vaší nemovitostí, můžete si u nás buď vybrat některý z balíčků služeb nebo vám připravíme službu přesně na míru vaším potřebám.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Návrh na vklad do katastru nemovitostí

Dvakrát měř, jednou řež. To platí i u úředních podání. Vklad do katastru je formalitou, ale formalitou velmi důležitou, kterou se nevyplatí podcenit. Potřebujete zapsat věcné břemeno do katastru nemovitostí? Nebo zástavní právo, abyste nepřišli o zapůjčené peníze?

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 1
hodnoceno: 1 krát

…nebo jej sdílejte

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

před 8 měsíců

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady (zobrazit více) Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Anna Marková

před 3 roky

Já osobně jsem člověk, který neví o smlouvách a „právnických“ věcech zhola nic. Naštěstí pro mě je tu služba Dostupný advokát! Potřebovala jsem vypracovat darovací a podnájemní smlouvu na družstevní byt. V DA vše vyřídili bezproblémově, rychle a k tomu si za práci řekli rozumnou cenu. Pokud jste neznalec jako já a chcete mít smlouvy (zobrazit více) v pořádku, doporučuji Vám se na Dostupného advokáta obrátit.

Recenze služby

Zdeněk Chalupa

před 8 měsíců

Využil jsem službu k sepsání darovací smlouvy na nemovitost a návrhu na vklad do katastru nemovitostí. Vyhotovení proběhlo rychle a dokumenty byly v pořádku.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024