Placená dovolená pro OSVČ

Jste OSVČ ale pracujete pro nějakou firmu za provizi nebo honorář každý měsíc? Jste „zaměstnanci“ přes švarcsystém? Mohlo by vás tedy zajímat, že i v tomto případě máte právo na placenou dovolenou.

cesta na dovolenou, OSVČ
3 minuty čtení

Kdy máte nárok na placenou dovolenou?

Pokud tedy pracujete pro jistou firmu dlouhodobě, máte nárok na placenou dovolenou, nebo na náhradu za nevyčerpanou dovolenou při skončení pracovního poměru, ať už výpovědí ze strany zaměstnavatele nebo výpovědí dohodou. Průlomovým se stal případ jistého pana Kinga z Velké Británie. Ten žádal po firmě Sash Window Workshop Ltd náhradu za nevyčerpanou dovolenou. Společnost se mu vysmála s argumentem, že jako OSVČ nárok na placenou dovolenou nemá. Pan King, který ukončil pracovní poměr z důvodu svého důchodového věku, se však nenechal odradit a obrátil se nejprve na Britský soud, který mu dal za pravdu a celou věc pak ještě potvrdil Evropský soudní dvůr.

Soudy tak vyslaly jasný vzkaz Evropským státům, že zaměstnanci, kteří se maskují jako OSVČ, aby firmám ušetřili na odvodech, mají podle práva Evropské unie nárok na 4 týdny placené dovolené za kalendářní rok. Evropská směrnice totiž pod pojem pracovník zahrnuje i tyto osoby.

V případu King vs. The Sash Window Workshop Ltd. šlo o ukázkový případ nahrazení pracovní smlouvy nějakou formou obchodní spolupráce. To může být legitimní. Živnostník je flexibilní, může pracovat pro více klientů a to s úsporou administrativy. V některých případech jde ale jen o snížení daňové zátěže. Podle našeho práva jde obvykle o takzvaný švarcsystém, tedy o protiprávní obcházení pracovněprávních norem. Důsledkem pak může být mimo jiné i účelová ztráta nároku na dovolenou.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Tip: Pracujete na volné noze, klidně i dvanáct hodin denně, ale když onemocníte vy nebo vaše dítě, jste na tom o poznání hůře než kamarádi s pracovní smlouvou a osmihodinovou pracovní dobou. Existují možnosti, jak svou situaci zlepšit a získat výhodnější postavení i jako OSVČ? Jaké jsou možnosti zajištění nemocenského a ošetřovného či nějakých jejich alternativ? Na to se zaměřujeme v samostatném článku.

Do kdy je třeba své nároky uplatnit?

I v takovémto případě obcházení zákoníku práce je dle českého práva možné zpětně takový vztah soudně napadnout a soud ho může označit za pracovněprávní, s nímž se pojí množství nových práv a povinností, tedy i nárok na dovolenou. Jen je třeba věnovat pozornost promlčení všech nároků. Zde platí obecná lhůta tří let k vymáhání nároků. Rozhodnutí ESD tedy potvrdilo to, co již české právo zná.

Pokud končíte s prací jako OSVČ pro určitou společnost, nezapomeňte, že možná máte nárok na náhradu nevyčerpané dovolené, tedy pokud jste zrovna nedostali výpověď z pracovního poměru ve zkušební době, neboť nárok na dovolenou vzniká odpracováním 60 dní a zkušební doba nesmí přesáhnout 3 měsíce. Pouze na pozici vedoucího pracovníka by mohla být zkušební doba až 6 měsíců. Pokud si nejste jisti, zda vám nárok na dovolenou vznikl, obraťte se na odborníky.

Pozor na švarcsystém!

Chcete-li se vyhnout zastřené nelegální činnosti, dejte si pozor na následující prvky  vaší spolupráce:

  • Odměna je dána sazbou zaměstnavatele, nikoli ceníkem dodavatele,
  • dodavatel má jediného odběratele,
  • dodavatel používá pomůcky odběratele (služební telefon, počítač),
  • odběratel požaduje osobní výkon práce dodavatelem,
  • pro třetí osoby se jeví dodavatel jako zaměstnanec, 
  • jde o práci typicky vykonávanou v zaměstnaneckém vztahu,
  • jde o soustavný, nikoliv nárazový vztah,
  • výplatní termín zaměstnanců a OSVČ se kryje,
  • OSVČ do své činnosti nevkládá žádné prostředky s výjimkou samotné práce,
  • OSVČ jsou poskytovány obdobné benefity jako zaměstnancům.

Existence pouze jednotlivých prvků ale ještě automaticky neznamená švarcystém. Typicky při něm dochází ke kumulaci více bodů.

Tip: Jak nastavit vzájemné vztahy s dodavatelem služeb? Znamená uzavření dohody o mlčenlivosti (NDA) nedůvěru vůči druhé straně? A jakou zvolit formu spolupráce s freelancerem, aby se nejednalo o tzv. švarcsystém? V našem videu jsme se na tyto i další aspekty vztahů podnikatele s dodavateli ve formě freelancerů či menších společností zaměřili.

 

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 5 měsíců

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Tomáš Hrdlička, Nové Strašecí

před 3 roky

Jít osobně za advokátem mně přišlo dost nepříjemné. S Dostupným advokátem jsem ale všechno vyřídil bez toho, abych se s kýmkoli vůbec musel setkat. Koupil jsem u něj konzultaci, protože mě zaměstnavatel vyslal na dlouhodobou pracovní cestu do dost exotické země, aniž by mi cokoli vysvětlil a já jsem ani nevěděl, na co mám nárok. (zobrazit více) Advokát přes skype příjemný, služba rychlá, můžu jen doporučit.

Recenze služby

Martin Bartoš

před 1 rokem

Ověřil jsem si, jak postupovat při ukončení pracovního poměru uzavřeného na dobu určitou.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024