Pozor na 4 největší chyby, ke kterým dochází při přepisu nemovitosti

Při přepisu nemovitosti se určitě nechcete přepsat. Přepis s chybou může člověka vyjít pořádně draho. Bohužel ne vždy se to povede a drobná chyba v adrese či určení nemovitosti může vést k neúspěchu při celém převodu.

darování pozemku, převod pozemku
4 minuty čtení

Kapitoly článku

Z advokátní praxe: Na katastr byl omylem podán koncept smlouvy s komentáři a revizemi, ale i chybami

Při jednom hromadném přepisu nemovitostí (bytů do osobního vlastnictví) jsme se setkali s vtipnou situací. Jedna klientka omylem vytiskla a podala na katastr koncept smlouvy s komentáři a revizemi, a dokonce i chybami. Obsahově však šlo o perfektní smlouvu, a tak v tom problém nebyl.

Bohužel tam však byla uvedena jen kontaktní adresa nikoliv adresa trvalého pobytu a také pozměněné jméno klientky. S katastrálním úřadem se nám nicméně podařilo vyjednat, že šlo o zjevnou chybu písma a tak byl přepis zachráněn a proběhl téměř dle představ všech zúčastněných.

Na katastru naštěstí nejsou zjevně zkostnatělí úředníci, ale lidé z masa a kostí, se kterými se dá mluvit. Přesto je vhodné se podobným chybám vyvarovat, protože jinde může člověk narazit, nebo může jít o sice drobnou, ale prakticky neodstranitelnou chybu či nedostatek smluvní dokumentace. Tomu všemu je lepší předcházet, než pak složitě zkoušet řešit následky.

Které chyby jsou těmi čtyřmi největšími?

Uvědomte si, že realitní kancelář při koupi nemovitosti nezastupuje vás

Hlavním zdrojem problémů při koupi nemovitosti je skutečnost, že se prodávající nebo kupující často plně spolehnou na realitní kancelář nebo makléře, „slepě“ jim věří a neověřují si informace, které od nich dostávají. Nemovitosti dnes totiž prodává „kdekdo“ a zákonné mantinely, které by měly zaručit kvalitu a úroveň jejich práce, chybí. Realitní makléř má odlišný zájem od kupujícího i prodávajícího. Jde mu hlavně o rezervaci a provizi a může tedy podceňovat rizika i komfort klienta.

V praxi pak tato situace vede ke zbytečně vysoké provizi, kterou platí kupující, riziku, že prodávající nedostane za nemovitost zaplaceno a řadě dalších problémů, kterým lze poměrně jednoduše předcházet.

Neuspěchejte to!

Neuspěchejte to! I když se vám nemovitost moc líbí, nespěchejte s odpovědí a hlavně nic na místě nepodepisujte. Nechte si v klidu čas na přemýšlení, o koupi diskutujte se svými blízkými. Při jednání s realitkou si navíc vždy představte, že jste na perském trhu, kde se o všem smlouvá. Ano, taková je realita realitního byznysu. Čím více na začátku budete projevovat ochotu ke koupi, tím vyšší cenu za byt nakonec zaplatíte.

Pozor si dejte na nabídku „uzavření rezervačky.“ Rezervační smlouva neboli smlouva o smlouvě budoucí kupní je samozřejmě na místě a je velmi důležitá. Pokud vám ji ale někdo nabídne při první prohlídce bytu jen tak, abyste měli zaručené, že vám byt nikdo nevyfoukne a vy se budete moci v klidu rozmyslet, tak vězte, že k tomu tato smlouva vůbec není určena. Zpravidla se v ní totiž zavazujete zaplatit  rezervační poplatek, který by v případě neuzavření kupní smlouvy prodávajícímu propadl. Tento poplatek přitom obvykle činí 3-5 % z kupní ceny nemovitosti.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Tip: Prodej bytu je pro mnoho z nás obchodem, který uskutečníme opravdu jen jednou za život. Určitě tak nechceme riskovat nepříjemnosti, které by mohly vyplynout z chybně zpracované kupní smlouvy či zanedbání jiných právních náležitostí. Projděte si v našem samostatném článku všechny důležité kroky postupu u prodeje bytu.

Věnujte pozornost kupní smlouvě

Ať už prodáváte nebo kupujete nemovitost, věnujte pozornost obsahu kupní smlouvy. Je to nejen dokument, na jehož základě se stanete vlastníkem nemovitosti, ale také dokument, který by vás měl spolehlivě ochránit do budoucna.

Neriskujte při úhradě kupní ceny a využijte advokátní úschovu

Ohlídejte si, komu a jak platíte. Ať už jste kupující nebo prodávající, nikdy neakceptujte výplatu kupní ceny bez advokátní či jiné úschovy. Způsob a forma úhrady kupní ceny je totiž největší úskalí celé realitní transakce.  Využití advokátní úschovy celou věc usnadní. Advokát otevře u peněžního ústavu speciální bankovní účet, kam kupující složí kupní cenu. Tento účet musí být oddělen od ostatních prostředků advokáta, aby nedošlo k záměně s pěnězi jiných klientů nebo dokonce s penězi samotného advokáta. Poté, co proběhne vklad vlastnického práva ve prospěch kupujících, uvolní advokát částku kupní ceny prodávajícímu. Pokud se naopak cokoli pokazí, vklad vlastnického práva ve prospěch kupujícího neproběhne a celá realitní transakce ztroskotá, vrátí advokát kupní cenu kupujícímu a prodávající si ponechá svou nemovitost.

Připravíme přepis vaší nemovitosti na klíč. Bez chyb!

Stáhněte si zdarma e-book 5 rad, jak koupit nebo prodat nemovitost bez rizika a projděte hladce procesem prodeje nebo koupě domu, bytu i pozemku.

Tip: Prodat byt nebo dům není jen tak. Alespoň tak to slýcháme od realitních makléřů, kteří samoprodej z naprosto logických důvodů nemohou doporučit. Je to ale opravdu tak těžké, abyste si s tím nemohli sami poradit? Ať už je vaší motivací pro zahájení prodeje bez pomoci realitní kanceláře touha vyhnout se platbě provize, nebo jednoduše nedůvěřujete makléřům, povíme vám, jak postupovat, na co si dát pozor a kdy už raději vyhledat pomoc odborníka. Přečtěte si náš samostatný článek na toto téma.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Stanislav Graf

před 2 roky

Služeb Dostupného advokáta jsme využili již dvakrát, pokaždé pro koupi nemovitosti. Jejich balíček premium se nám osvědčil, a příště si zase vybereme tuto společnost.

Recenze služby

Jiří Vlach

před 1 rokem

Potřebovali jsme poradit a sepsat smlouvu na výměnu bytů. Smlouva, po dodání potřebných podkladů byla to třech dnů napsána, a pak kancelář zařídila i podání dokumentů na katastrálním úřadu. Všech proběhlo rychle a bez problémů. Vynikající přístup a mohu jen chválit. Děkujeme.

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

před 8 měsíců

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady (zobrazit více) Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024