Jak pohodlně vyřídit převod bytu bez právních komplikací?

Forem převodu nemovitosti existuje celá řada. V každé z nich lze ale napáchat hodně chyb. Ať už zvolíte jakoukoliv variantu, je vhodné se nad konkrétní formulací poradit s právníkem. Ukážeme vám, které problémy v praxi nejčastěji převod zablokují.

Znalecký posudek při převodu nemovitosti
4 minuty čtení

Kapitoly článku

Nejedná se většinou o neřešitelný problém, snadno lze ale udělat drobnou chybu, která celou věc zhatí nebo prodlouží. V některých případech si také člověk neuvědomí všechny souvislosti (poplatky, daně). Chcete vědět, na co si dát pozor? Pak čtěte dál.

Chyby v drobnostech můžou zablokovat převod nemovitosti

Řešili jsme případ pana Karla. Stáhl si smlouvu o převodu bytu z internetu a myslel si, že ji sám vyplní, podá na katastr a v klidu převede byt na syna. Nakonec však raději využil naše služby. Z katastru mu totiž smlouvu vrátili. Převod byl zastaven. Panu Karlovi navíc nebylo vůbec jasné, proč k tomu došlo.

Zjistili jsme, že do kolonky “velikost” ve vzorovém dokumentu vyplnil rozlohu bytu. Měla však být vyplněna velikost podílu na společných částech domu. V tom byl zakopaný pes.

Po odstranění této chyby a několika dalších nepřesností, které vzorová smlouva stažená z internetu, obsahovala, se mohl pokus o převod zopakovat. Tentokrát již všechno proběhlo bez dalších problémů a průtahů. Pana Karla to však stálo zbytečných 2 000 korun na poplatku katastrálnímu úřadu. Škoda však mohla být i mnohem vyšší, kdyby nakonec kvůli drobné chybě ve smlouvě k převodu vůbec nedošlo.

Pokud návrh na vklad do katastru nemovitostí obsahuje chyby, ve většině případů to znamená jeho zamítnutí a nutnost vzít celý návrh zpět a následně ho opětovně podat. Tím ztrácíte cenný čas, protože vyřizování zápisu trvá vždy minimálně 20 dní a průměrně kolem 25 dní. O již zmíněném správním poplatku ani nemluvě.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Tip: Darování nemovitosti s sebou přináší celou řadu otázek. Jak vše provést správně právně? Kdy přidat do smlouvy věcné břemeno a co se děje v případě, že darování neproběhlo podle představ? Nejen na tyto otázky najdete odpověď v následujícím článku.

Převod bytu a exekuce nebo insolvence

Prodávající by měl přímo ve smlouvě ujistit kupujícího, že není v žádném exekučním řízení, a ani se na něj, pokud ví, žádné nechystá. S exekučním řízením se totiž pojí zásada zákazu nakládání s majetkem. K převodu by tak vůbec nemuselo dojít a celá situace by se mohla „zaseknout“.

To samé platí i v případě, že je prodávající v insolvenčním řízení. To lze jednoduše ověřit v insolvenčním rejstříku na webu Ministerstva spravedlnosti ČR.

Tip: Přečtěte si také náš článek, ve kterém vám poradíme jak na vyhledávání v insolvenčním rejstříku. Dozvíte se, jak je složité se v něm zorientovat a co pro hledání v něm potřebujete vědět.

Dluhy na bytu

Doporučujeme vám, abyste si od převodce nechali potvrdit, že na byt nic nedluží. Takové potvrzení mu správcovská společnost (případně společenství vlastníků jednotek) vždy připraví. Jako kupující tak budete mít záruku, že na vás po úspěšném převodu bytu nepřejdou žádné takové závazky.

Pokud se dluh objeví, je vhodné ho ošetřit přímo v kupní smlouvě. Po převodu to již bude těžké. Toto riziko není radno podceňovat, protože někteří vlastníci dluží až statisícové částky, které může splečenství vlastníků začít kdykoliv vymáhat.

Není důvod zbytečně riskovat. Jsme připraveni pomoct s kupní smlouvu i vám. Díky nám máte vždy jistotu správnosti smlouvy.

Stáhněte si zdarma e-book 5 rad, jak koupit nebo prodat nemovitost bez rizika a projděte hladce procesem prodeje nebo koupě domu, bytu i pozemku.

Tip: Kupujete byt a už se svého nového bydlení nemůžete dočkat, jenže radost najednou kazí zmínka o tom, že je byt v exekuci… Je lepší dát od takové koupě ruce pryč, nebo to nemusí být tak hrozné, jak se na první pohled zdá? V samostatném článku si povíme, jak postupovat a na co si dát pozor.

Věcná břemena

Při prodeji nemovitosti nemusí být věcná břemena tak obvyklá jako při darování, ale mohou se objevit. Prodávající by měl vzít v úvahu, že tato břemena mohou snížit zájem kupců a také prodejní cenu. Ať už jde o právo třetí osoby užívat nemovitost doživotně nebo o povinnost se o ni starat, prodej nemovitosti s takovým břemenem může být komplikovaný.

Přesto to není nemožné. Někdy se nám zadaří spojit se s protistranou a najít řešení dohodou. Vyžaduje to jen trochu kreativity a dobrou znalost právních předpisů.

Samozřejmě existují i věcná břemena, která na prodej a jeho cenu nemají vliv. Jde například o právo umožnění průjezdu na společný dvůr nebo služebnost inženýrské sítě pro sousední bytový dům.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Zdeněk Chalupa

před 8 měsíců

Využil jsem službu k sepsání darovací smlouvy na nemovitost a návrhu na vklad do katastru nemovitostí. Vyhotovení proběhlo rychle a dokumenty byly v pořádku.

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

před 8 měsíců

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady (zobrazit více) Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Luboš Zeman

před 6 měsíců

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024