Pronájem domu v zahraničí část 1.

Omrzel vás život v Česku nebo hledáte místo, kam utéct během vaší dovolené? Zkuste se poohlédnout v zahraničí. Najít si zde pronájem není nic složitého, zejména pokud budete hledat v Evropě nebo ve státech, kde české občany vítají s otevřenou náručí bez potřeby povolení k pobytu. My vám přinášíme dvoudílnou sérii, která se zaměří na to, jak funguje pronájem v těch nejoblíbenějších destinacích – v tomto díle to bude Itálie, Řecko a Španělsko. Kromě toho se také podíváme na to, jak vlastně takový pronájem domu v zahraničí hledat.

8 minut čtení

Kapitoly článku

Přečtěte si také druhý díl série na téma pronájem domu v zahraničí. V tomto díle se dozvíte, jaká pravidla platí v dalších třech zemích – v Chorvatsku, ve Francii a v Thajsku. Na závěr série vám také poradíme, co si zjistit před tím, než si pronajmete dům v zahraničí.

Dlouhodobý pronájem domu v zahraničí

Krátkodobý pronájmem domu v zahraničí není nic neobvyklého. Často si můžete pronajmout celý dům přes různé portály, jako je Booking nebo Airbnb, kdy nepodepisujete smlouvu s pronajímatelem, ale vše funguje přes prostředníka. Dlouhodobý pronájem domu v zahraničí je pak už něco jiného a jedná se o trochu složitější situaci, při které dochází k podpisu nájemní smlouvy.

Celá záležitost se navíc odvozuje od zákonů platných v zemi, kde si hodláte byt pronajmout. Proto je nezbytné si předem zjistit všechna místní specifika a případně se obrátit na zkušené realitní kanceláře, které se na pronájmy zahraničních nemovitostí specializují. My se v tomto článku podíváme alespoň na specifika těch nejoblíbenějších destinací – na Itálii, Řecko a Španělsko.

Nevíte si rady

Potřebujete právní radu ohledně koupě nemovitosti, pronájmu nebo čehokoliv jiného? Zeptejte se našich advokátů. V našem týmu jsou specialisté na všechny oblasti práva, takže můžeme garantovat opravdu vysokou kvalitu poskytnuté právní rady. Navíc vám ji zvládneme udělit online a do dvou pracovních dnů.

Pronájem domu v Itálii

V Itálii je většina domů k pronájmu situována ve velkých městech a jedná se převážně o staré domy ve špatném stavu. Přesto se ale dá narazit i na pronájem domu u moře či na venkově, bude však potřeba trpělivě hledat. Domy jsou nejčastěji ve vlastnictví fyzických osob, které k hledání nájemníků i celkové údržbě domu a k jednání s nájemníky využívají služeb prostředníků. Při hledání se vám vyplatí použít stránku Spotahome, která tyto prostředníky a nabídky sdružuje.

Podmínky a pravidla pronájmu

Práva a povinnosti nájemníků i pronajímatelů jsou podobná jako u nás. Maximální výše kauce odpovídá třem nájmům. Stejně tak může pronajímatel požadovat zaplacení maximálně tří nájmů předem. Kauce je vratná a vrací se s úrokem, který obvykle představuje 3 % z celkové částky. Pokud chce pronajímatel nájemní smlouvu vypovědět, musí dát nájemci vědět 6 měsíců předem.

V Itálii existují tři základní druhy nájemních smluv:

  1. Přechodné, pro pobyty do 18 měsíců.
  2. Smlouvy 3+2, které trvají tři roky a poté mohou být prodlouženy o další dva roky.
  3. Smlouvy 4+4, které jsou podepisovány na dobu čtyř let a lze je prodloužit o další čtyři roky.

Tip: Svět je dnes propojenější a vzniká i více mezinárodních manželství. Bohužel ani těmto manželstvím se nevyhýbají rozvody. Přečtěte si náš článek na téma jak na rozvod s cizincem.

K pronájmu budete potřebovat tyto dokumenty:

  • Občanský průkaz nebo pas;
  • Italský daňový kód, který získáte na italském daňovém úřadě;
  • A často také dokument dokládající stabilní příjem. To může být ve formě pracovní smlouvy a výplatních pásek, pokud pracujete. V opačném případě můžete odeslat bankovní výpis prokazující, že máte jiné finanční prostředky.

Co by měla obsahovat nájemní smlouva:

  • Informace o nájemníkovi a pronajímateli;
  • Popis nemovitosti a jejího využití;
  • Doložku potvrzující, že nájemce obdržel průkaz energetické náročnosti (Attestato di Prestazione Energetica);
  • Roční výši nájemného;
  • náklady na společné prostory, které hradí nájemce;
  • Výši kauce;
  • Podmínky ukončení smlouvy pro obě strany;
  • Podmínky týkající se údržby nemovitosti;
  • Dokument, který specifikuje vybavení pronajímaného domu, vady a počet klíčů, které byly nájemníkovi předány.

Pronájem domu v Řecku

Pronájmy v Řecku je možné jednoduše hledat přímo na místě. Řekové totiž často používají cedule u domů, které dávají lidem najevo, že je dostupný k pronájmu. Hledejte proto cedule s nápisem enoikiazetai. Pronájem je ale možné najít i online. Vyplatí se to nejvíce na místních portálech, jako je Xe, Spitagatos či Sptiti24.

Podmínky a pravidla pronájmu

Minimální doba pronájmu je v Řecku stanovena na 3 roky. Je ale možné ji pod dohodě s pronajímatelem zkrátit. V případě, že si vyjednáte kratší smlouvu, musíte počítat s tím, že za nájem měsíčně zaplatíte víc.

V Řecku se také platí kauce, obvykle ve výši 2-3 pronájmů. Energie a služby obvykle nejsou součástí ceny nájmu, a proto je potřeba s nimi počítat zvlášť.

K pronájmu budete potřebovat tyto dokumenty:

  • Občanský průkaz nebo pas;
  • Dokumenty dokazující stabilní příjem;
  • Řecký daňový kód, který získáte na řeckém daňovém úřadě.

Co by měla obsahovat nájemní smlouva:

  • Informace o nájemníkovi a pronajímateli;
  • Popis nemovitosti a jejího využití;
  • Výši nájemného, stejně jako výše kauce;
  • Podmínky nájmu s uvedením data zahájení a data ukončení;
  • Způsob placení účtů za energie a služby;
  • Podmínky pro zvýšení nájemného při obnovení nájemní smlouvy;
  • Dokument obsahující seznam a stav vybavení.

Tip: Chystáte se podepsat nájemní smlouvu? Sepíšeme nebo zkontrolujeme nájemní smlouvu na míru vašemu případu. Díky našim službám nevzniknou ani po skončení nájmu mezi pronajímatelem a nájemníkem spory ohledně nejasných práv či povinností.

Pronájem domu ve Španělsku

Španělský trh s pronájmem nemovitostí je velmi kompetitivní. Přesto je ale možné narazit na dobrou nabídku. Nejlepším způsobem, jak najít dům k pronájmu je online cestou, nejlépe přes portály Idealista nebo Kuhamia.

Nejvíce možností k pronájmu nabízejí apartmány ve velkých městech, jako je Madrid a Barcelona. Můžete však narazit i na vily, které se nejčastěji nachází na pobřeží nebo statky ve venkovských oblastech, které obvykle vycházejí finančně nejlépe.

Podmínky a pravidla pronájmu

Ve Španělsku je povinné při pronájmu zaplatit kauci, a to ve výši jednoho až dvou nájmů. Povinnost platit energie a služby leží na nájemníkovi, a proto je potřeba počítat s dalšími výdaji.

Můžete se setkat se dvěma formami nájemní smlouvy:

  1. Dlouhodobá smlouva s minimální délkou 12 měsíců, která se obvykle podepisuje na 5 let. Po uplynutí pěti let se smlouva prodlužuje o dva roky na 7 let. V případě, že jako nájemník nebudete mít zájem o prodloužení smlouvy, musíte to oznámit minimálně měsíc předem před jejím vypršením. Pokud chce nájemní smlouvu ukončit pronajímatel, musí to dát nájemníkovi vědět minimálně 4 měsíce předem. V opačném případě se nájem prodlužuje až na další 3 roky. Pokud vám byl dán nájem nemovitosti na 12 měsíců, bude se každoročně obnovovat.
  2. Krátkodobá smlouva trvající maximálně 12 měsíců. Nelze ji prodloužit a vypovědět je ji možné až po šesti měsících od jejího uzavření. Jejich zákonnou úpravu mají na starosti regionální orgány, a proto se mohou přesná pravidla a povinný obsah smluv lišit v jednotlivých částech Španělska.

K pronájmu budete potřebovat tyto dokumenty:

  • Občanský průkaz nebo pas;
  • Dokumenty dokazující stabilní příjem. Případně doklad o ručiteli, pokud nemáte stálý příjem;
  • Číslo NIE, neboli španělské daňové identifikační číslo jedinečné pro cizince žijící ve Španělsku;
  • Pokud je to možné, reference od předchozích pronajímatelů.

Co by měla obsahovat dlouhodobá nájemní smlouva:

  • Informace o nájemníkovi a pronajímateli;
  • Údaje o pronajímané nemovitosti (adresa, jméno vlastníka, katastrální číslo atd.);
  • Typ nájemní smlouvy: rekreace, bydliště, pokoj, budoucí možnost koupě atd.;
  • Datum zahájení pronájmu a doba trvání;
  • Cenu za pronájem, způsob platby a kauce;
  • Minimální dobu pronájmu a výpovědní lhůty pro ukončení smlouvy;
  • Dokument obsahující seznam a stav vybavení.

Tip: Neshody mezi pronajímatelem a nájemcem mohou někdy končit až u soudu. Chcete podat žalobu a nejste si jisti, zda vyhrajete? Případně na vás byla podána žaloba? Obraťte se na nás. Posoudíme vaše šance na úspěch u soudu a navrhneme takové řešení, které povede k požadovanému výsledku.

Jak pronájem hledat

  1. Prozkoumejte lokalitu: Začněte průzkumem místa, kde plánujete dům najít. Pochopte, jak jsou na tom různé čtvrti, jaká je kvalita místního vybavení apod.
  2. Online portály nemovitostí: Prozkoumejte mezinárodní realitní portály a webové stránky věnované nabídkám nemovitostí. Webové stránky jako Zillow či Realtor nabízí široké možnosti. Můžete zkusit také české portály, jako je Eurobydlení nebo iDnes reality, u těch je však třeba počítat s omezenějším výběrem. Nejlepší volbou jsou ale vždy místní portály, které jsme uvedli u jednotlivých zemí.
  3. Sítě a fóra: Připojte se k fórům či skupinám na sociálních sítích, kde se shromažďují cizinci žijící ve vámi vybrané oblasti. Můžete zde narazit na nabídky pronájmů i reálné zkušenosti lidí v podobné situaci, ve které se nacházíte vy.
  4. Realitní makléři: Spojte se s místními realitními makléři nebo realitními kancelářemi. Mohou vám poskytnout cenné informace o místním nemovitostním trhu a pomoci s hledáním ideální nabídky.
  5. Inzerce a noviny: V některých zemích či regionech jsou tradiční způsoby inzerce stále nejoblíbenějším způsobem zveřejňování nabídek. Podívejte se proto na místní noviny a fyzické vývěsky s nabídkami na pronájem nemovitostí.
  6. Osobní návštěva: Kdykoli je to možné, naplánujte si návštěvu místa, abyste si fyzicky prohlédli okolí i vámi vybraný dům.

Přečtěte si také druhý díl série na téma pronájem domu v zahraničí. V tomto díle se dozvíte, jaká pravidla platí v dalších třech zemích – v Chorvatsku, ve Francii a v Thajsku. Na závěr série vám také poradíme, co si zjistit před tím, než si pronajmete dům v zahraničí.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Konzultace s advokátem

Hledáte odpověď na konkrétní právní otázku? Napište nám ji a do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů. Máme specialisty na všechny oblasti práva a garantujeme tak vysokou odbornost našich advokátů.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Luboš Ryčl

před 7 měsíců

Super, pomohli mi s koupí bytu na jedničku. Doporučuji

Recenze služby

Veronika Jízdná

před 2 roky

Služeb Dostupného advokáta jsme využili při koupi bytu. Vše proběhlo v pořádku, kontrola smluv, návrh na katastr, který prošel na první pokus. I když jsem si až za půl roku vzpomněla, že vlastně ještě potřebuji vypsat daňové přiznání, nebyl to problém a do 2 dnů bylo hotové. Dobrá komunikace, rychlá reakce, nic nebylo problém. Doporučuji.

Recenze služby

Jan Kresteš

před 3 roky

Dostupného advokáta mohu jedině doporučit! Nabízel jsem místnost k podnájmu a potřeboval jsem dobře vypracovanou podnájemní smlouvu. Nejdříve jsem si stáhl z nejmenovaných webových stránek vzor podnájemní smlouvy. Vzor podnájemní smlouvy vypadal dobře, mně tam nic nechybělo. Ovšem nejsem právník a vždy se může objevit nějaký důležitý detail, který by tam mohl chybět. Obrátil jsem (zobrazit více) se tedy na Dostupného advokáta, aby mi poradil a pomohl v této věci. Stačil jeden telefonát a reakce byla rychlá. Vše za rozumnou cenu vyřízeno do tří dnů. Neměl jsem s tím tedy práci a podnájemní smlouva od dostupného advokáta byla více detailnější. Pokud tedy potřebujete právní pomoc, právní služby a nemáte tolik peněz, abyste si mohli dovolit platit drahého advokáta, Dostupný advokát je nejlepší volbou pro vás. Vřele doporučuji!

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024