Podmínky prodloužení nájemní smlouvy na byt

Uzavírání nájemní smlouvy na byt provází celá řada otázek: Na co při jejím sjednávání nezapomenout? Je nutné od začátku myslet na prodloužení nájemní smlouvy? A kdy se smlouva prodlouží automaticky?

4 minuty čtení

Z advokátní praxe: Nový občanský zákoník umožňuje za určitých okolností automatické prodloužení nájemní smlouvy na byt

Pan Rostislav pronajímal rodinný domek a vždy uzavíral s nájemcem smlouvu jen na rok. Dům však nyní potřebuje pro syna, a tak už poslední turnus nechtěl prodloužit a nechal smlouvu „doběhnout“. Jelikož je mírné povahy, chápavě nechal nájemníka i po oficiálním konci doby nájmu v domě bydlet – „než si něco najde“. Nájemník sliboval, že odejde do měsíce, pak do dvou, ale stále se k odchodu neměl. Jakmile uplynuly tři měsíce, oznámil panu Rosťovi, že nájem je ze zákona prodloužen a že má smůlu, protože on v domě zůstává.

Pan Rostislav si „rval vlasy“. S něčím takovým vůbec nepočítal. Obrátil se na nás, abychom mu poradili, jak se dá taková situace řešit. Od roku 2014 je účinný nový občanský zákoník. Je pravda, že umožňuje obnovu nájmu bytu, což předchozí občanský zákoník vylučoval.

Skutečně tedy platí, že pokračuje-li nájemce v užívání bytu nebo domu po dobu alespoň tří měsíců po dni, kdy měl nájem bytu skončit a pronajímatel ho v té době nevyzve, aby byt opustil, nájem je znovu ujednán na tutéž dobu, na jakou byl ujednání dříve; nejvýše ale na dobu dvou let.

Pan Rostislav sice říkal, že nájemce k opuštění bytu vyzýval a my mu neměli žádný důvod nevěřit. Bohužel pro něj ale jeho výzvy vždy proběhly pouze ústně nebo telefonicky. Neměl o nich žádný záznam, žádnou dodejku a dokonce ani e-mail. Podle zákona přitom  výzva musí být písemná (ideálně dopisem s dodejkou).

I tak nebylo nic ztraceno. Panu Rostislavovi jsme stejně poradili, jak se vykutáleného nájemníka zbavit. Pokud totiž pronajímatel potřebuje dům pro svou rodinu, může nájemní smlouvu na byt vypovědět s tříměsíční výpovědní dobou. Výsledek tak sice nebyl zcela ideální, ale alespoň uspokojivý.

Automatické prodloužení ale může být ve smlouvě explicitně vyloučeno. To je tedy ta nejlepší cesta, pokud se chcete takovéto situaci vyhnout. Znamená to, že až skončí doba platnosti smlouvy, automaticky se už neobnoví, a vy už se tak nebudete muset bát, že si nájemník pobyt nechtěně prodlouží. Dostupný advokát vždy doporučuje pronlogaci resp. její vyloučení v nájemní smlouvě vyloučit, ať se nemusíte stresovat, že v závěru nájmeního vztahu něco pokazíte.

Chcete se vyvarovat zbytečných chyb při uzavírání nájemní smlouvy na byt? Rádi pro vás připravíme smlouvu na míru.

Nájem nemovitosti

Sepíšeme nebo zkontrolujeme nájemní smlouvu na míru vašemu případu. Díky našim službám nevzniknou ani po skončení nájmu mezi pronajímatelem a nájemníkem spory ohledně nejasných práv či povinností.

Tip: Hledáte byt na pronájem? Vlastníte nájemní dům? Jak na pronájem bytu v osobním vlastnictví? Ať již jste nájemce, nebo pronajímatel, který chce pronajmout svoji nemovitost, zjistěte, jaké všechny náležitosti by měla mít nájemní smlouva. Předejte tak možným sporům a nedorozuměním, které nezřídka končí u soudu. Dotkneme se také témat pronájmů nebytových prostor, chalup, pozemků či garáží a vozidel.

Musí pronajímatel najít nájemci náhradu v případě, že mu není nájem prodloužen?

Zákon už několik let negarantuje nájemníkovi bydlení „za každou cenu“. Není už paternalistický a možnost přiznat bytovou náhradu při skončení nájemního vztahu bytu vůbec neobsahuje – na žádném místě nové právní úpravy ji nenajdete.

Vypuštěna byla také samozřejmě část, v níž byly bytové náhrady zákonem definovány. To znamená, že zákonem již není ani stanoveno, co je náhradním bytem a náhradním ubytováním. Výkon rozhodnutí o vyklizení bytu se nyní provádí vyklizením nikoli do přístřeší, ale osoby se prostě vykazují a věci odstraňují.

Dále se již tedy nebude řešit, jaký typ nebo podoba bytové náhrady přísluší dané osobě v tom kterém případě, ani zda později není důvod ke změně přiznané bytové náhrady. Pokud pronajímatel prodloužení nájemní smlouvy nepřipustí, nemusí ani řešit, kde bude nájemce bydlet dál.

Zajímá vás, jaká úskalí s sebou může nést uzavírání nájemní smlouvy? Přečíst si o tom můžete v tomto článku. Potíže můžou nastat také při ukončování nájmu. Jak to může v praxi vypadat, se dočtete tady.

 

Tip: Jste nájemcem bytu a potřebujete nájem ukončit? Pokud se nemůžete s pronajímatelem domluvit, můžete nájem vypovědět. Máte možnost výpovědi sjednanou přímo ve smlouvě? Jaká bude délka výpovědní doby? Je potřeba uvádět výpovědní důvody? Nebo nevíte, co jako pronajímatel dělat, když nájemník neplatí a nechce se vystěhovat? Jak na dohodu o skončení nájmu nebytových prostor? Na tyto a další otázky vám v našem samostatném článku tak, abyste předešli sporům, které často ukončení nájmu provázejí.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Nájem nemovitosti

Sepíšeme nebo zkontrolujeme nájemní smlouvu na míru vašemu případu. Díky našim službám nevzniknou ani po skončení nájmu mezi pronajímatelem a nájemníkem spory ohledně nejasných práv či povinností.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 2
hodnoceno: 2 krát

…nebo jej sdílejte

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jiří Vlach

před 1 rokem

Potřebovali jsme poradit a sepsat smlouvu na výměnu bytů. Smlouva, po dodání potřebných podkladů byla to třech dnů napsána, a pak kancelář zařídila i podání dokumentů na katastrálním úřadu. Všech proběhlo rychle a bez problémů. Vynikající přístup a mohu jen chválit. Děkujeme.

Recenze služby

Ing. Jan Sekanina, Praha

před 3 roky

Když mi prarodiče chtěli darovat byt, nechtěl jsem se z důvodu vysokého pracovního vytížení zabývat tím, co všechno musím zařídit a jak docílit přepisu vlastnictví v katastru nemovitostí. Dostupný advokát vše zařídil za mě, žádný problém na katastru nebyl a vše bylo celkem rychle zapsáno a vyřízeno. Díky a palec nahoru!

Recenze služby

Jan Kresteš

před 3 roky

Dostupného advokáta mohu jedině doporučit! Nabízel jsem místnost k podnájmu a potřeboval jsem dobře vypracovanou podnájemní smlouvu. Nejdříve jsem si stáhl z nejmenovaných webových stránek vzor podnájemní smlouvy. Vzor podnájemní smlouvy vypadal dobře, mně tam nic nechybělo. Ovšem nejsem právník a vždy se může objevit nějaký důležitý detail, který by tam mohl chybět. Obrátil jsem (zobrazit více) se tedy na Dostupného advokáta, aby mi poradil a pomohl v této věci. Stačil jeden telefonát a reakce byla rychlá. Vše za rozumnou cenu vyřízeno do tří dnů. Neměl jsem s tím tedy práci a podnájemní smlouva od dostupného advokáta byla více detailnější. Pokud tedy potřebujete právní pomoc, právní služby a nemáte tolik peněz, abyste si mohli dovolit platit drahého advokáta, Dostupný advokát je nejlepší volbou pro vás. Vřele doporučuji!

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024