Jak na správné ocenění nemovitosti

Prodáváte nemovitost, usilujete o hypotéku nebo jste se stali dědicem? Pak patrně budete potřebovat ocenit nemovitost. Na koho se v takové situaci obrátit, kdy je třeba využít soudního znalce a jaké se pro ocenění využívají metody? Poradíme vám. 

Cenový odhad nemovitosti
6 minut čtení

Kapitoly článku

Odhad ceny nemovitosti hraje klíčovou roli v mnoha situacích. Je ale dobré vědět, kdy je ocenění povinné ze zákona a kdo ho v danou chvíli může (či musí vyhotovit).

Důvody pro ocenění nemovitosti

Ocenění nemovitosti může být nezbytné z různých důvodů. V případě dědického řízení je odhad nemovitosti zásadní pro spravedlivé rozdělení majetku mezi dědice. Rovněž při prodeji nebo koupi nemovitosti je odhad ceny klíčový pro stanovení realistické tržní ceny. Dalším důvodem může být potřeba zjištění hodnoty nemovitosti pro účely zajištění hypotéky. Není ale nutné se vždy rovnou obracet na soudní znalce.

Kdo mi nemovitost ocení a kdy je se obrátit na znalce?

V procesu ocenění hrají klíčovou roli odhadci nemovitostí, kteří jsou vyškoleni v analýze trhu a ocenění nemovitostí. V některých případech, jako je dědické řízení nebo soudní spory, je potřeba soudního znalce, který poskytne oficiální odhad ceny nemovitosti.

Soudní znalci mají ze všech odhadců největší odbornost a v určitých situacích jsou nenahraditelní kýmkoliv jiným. Zejména proto, že jako jediní mohou vydávat tzv. znalecký posudek. Ten je nezbytný jako důkaz pro účely soudního sporu (vč. sporného vypořádání společného majetku po rozvodu). Soudní znalci jsou specialisté zapsaní na seznamu znalců vedeného Ministerstvem spravedlnosti a oprávněná k výkonu znalecké činnosti. Jejich služby vás budou stát s velkou pravděpodobností nejvíc. Můžete se na ně sice obracet i pro soukromé účely (například prodej bytu), ale pokud pro to nemáte skutečně zásadní důvody, spíše se vám nevyplatí jej najímat.

Služby bankovního odhadce využijete při koupi nemovitosti. Banka využívá své specialisty, kteří se na trhu s nemovitostmi pohybují, dokáží zohlednit lokalitu, stáří i aktuální stav nemovitosti pro určení její ceny. Na základě jejich posudku získáte podklad pro hypoteční úvěr.

dhadce z realitní kanceláře je specialista zaměstnaný konkrétní realitní kanceláří, která vám prodej nemovitosti zprostředkuje. Jejich zájmem je sice určit cenu relativně vysokou, neboť se z ní odvíjí jejich provize. Současně se ale zpravidla nemusíte obávat, že bude “nadstřelená”, protože ani sama realitka nemá zájem na tom, aby prodej nemovitosti z důvodu vysoké ceny stagnoval. Služby realitní kanceláře či odhadce – živnostník můžete využít i pro odhad ceny nemovitosti pro dědické řízení.

Máte zájem o koupi nemovitosti?

Dům, byt nebo pozemek kupujete (či prodáváte) zpravidla jen několikrát za život. Zajistíme pro vás kompletní smluvní a právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti. Zvládneme to do 48 hodin, bezchybně a profesionálně.

Tip: Každá nemovitost má svá specifika, s nimiž je třeba počítat i při jejím prodeji. U staršího domu bude nutné ošetřit jiné detaily než u novostavby. Jak přesně při prodeji staršího domu postupovat a na co ve smlouvě nezapomenout? Právě tomu se věnujeme v samostatném článku.

Jaké jsou metody pro ocenění?

Při ocenění nemovitosti se využívají různé metody. Tržní ocenění nemovitosti je nejčastější a zahrnuje porovnání s podobnými nemovitostmi na trhu. Další metody zahrnují nákladový přístup, kde se ocenění odvíjí od nákladů na výstavbu nemovitosti, případně náklady na výstavbu jiné podobné nemovitosti v určitém časovém období. Typicky se používá na určení cen nových nemovitostí. Výnosový přístup se naopak zaměřuje na potenciální příjmy z nemovitosti. Zohlední tedy vztah mezi cenou na trhu a možným užitkem pro vlastníka. Takovou úvahu je třeba provést u koupě nemovitostí, které jsou určeny k pronájmu.

Tyto metody lze různým způsobem kombinovat. Může se ale stát, že pro určité účely nařídí např. soud či banka, že má být zvolena konkrétní metoda či kombinace metod.

Co ovlivňuje cenu nemovitosti?

Cenu nemovitosti ovlivňuje řada faktorů, jednak obecně výše a pohyb cen nemovitostí v daném čase, tedy jinak řečeno tržní situace, spolu s úrokovými sazbami a ekonomickou situací. Fluktuace trhu, jako jsou změny v nabídce a poptávce, mohou výrazně ovlivnit cenu nemovitostí. Také ekonomické faktory, jako je inflace nebo ekonomický růst, mají na tuto oblast významný dopad.

Z faktorů, týkající se konkrétního domu či bytu, jsou pak podstatné především velikost, stáří, stav, dispozice bytu a velmi důležitá je také lokalita. Ceny nemovitostí se liší nejen mezi městy a vesnicemi, ale i mezi jednotlivými částmi měst. Lokalita blízko centra, dobrá dopravní dostupnost a infrastruktura významně zvyšují hodnotu nemovitosti.

Zmíněná velikost, či chceme-li výměra bytu či domu ale skrývá jisté záludnosti. Nestačí totiž stanovit cenu za metr čtvereční v dané lokalitě a následně ji násobit počtem metrů konkrétního bytu. Platí totiž, že cena za metr čtvereční je vyšší u menších bytů a s rostoucí velikostí nemovitosti pak klesá.

U dispozice nemovitosti pak hraje roli, zda jsou všechna okna orientována do jednoho směru či zda byt či dům skýtá v tomto ohledu více možností. Důležité je, jak jsou prostorné pokoje a zda jsou průchozí, nebo například (ne)propojení kuchyně s obyvákem či koupelny s toaletou.

Důležité jsou také použité materiály, okolí nemovitosti, u bytů například patro, v němž se nacházejí atd.

V poslední době získává na významu také energetická náročnost nemovitostí. Energeticky úsporné domy a byty mohou mít vyšší hodnotu díky nižším nákladům na energie a pozitivnímu dopadu na životní prostředí.

Správné nastavení ceny nemovitosti je klíčové pro její prodej. Příliš vysoká cena může odrazovat potenciální kupce, zatímco příliš nízká cena může vést k finančním ztrátám pro prodávajícího. Odborný odhad pomáhá najít rovnováhu mezi těmito extrémy.

Kolik mě bude ocenění nemovitosti stát?

Cena odhadu nemovitosti se liší v závislosti na složitosti ocenění a odbornosti odhadce. Standardní odhad může být relativně dostupný, zatímco komplexní ocenění pro soudní účely nebo dědické řízení může být nákladnější.

Můžu si nemovitost ocenit sám?

Nepochybně existují situace, kdy na jedné straně potřebujete znát cenu nemovitosti, ale současně vám žádný předpis neukládá získat si odborný posudek. Typicky se to děje při prodeji vlastní nemovitosti. Odhad ceny nemovitosti je na jednu stranu komplexním procesem, který vyžaduje odborné znalosti a porozumění trhu. Pokud se ale do něj chcete pustit jako laik, nemožné to není. Vyžaduje to ale trpělivý průzkum trhu a vyhledání co možná nejvíce podobných nemovitostí (co do velikosti, typu nemovitosti, lokality apod.), které jsou aktuálně v nabídce. Z jejich ceny lze pak dovodit alespoň rámcově, za jakou cenu mohu zkusit nabízet svou nemovitost.

V procesu ocenění nemovitostí hrají stále větší cenu různé aplikace, a digitální nástroje. Na webu najdete k využití kalkulačky, cenové mapy a webové stránky, které vám s oceněním nemovitosti pomohou.

Tip: Prodat byt nebo dům není jen tak. Alespoň tak to slýcháme od realitních makléřů, kteří samoprodej z naprosto logických důvodů nemohou doporučit. Je to ale opravdu tak těžké, abyste si s tím nemohli sami a bez realitky poradit? Ať už je vaší motivací pro zahájení prodeje bez pomoci realitní kanceláře touha vyhnout se platbě provize, nebo jednoduše nedůvěřujete makléřům, povíme vám, jak postupovat, na co si dát pozor a kdy už raději vyhledat pomoc odborníka.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Ing. Jan Sekanina, Praha

před 3 roky

Když mi prarodiče chtěli darovat byt, nechtěl jsem se z důvodu vysokého pracovního vytížení zabývat tím, co všechno musím zařídit a jak docílit přepisu vlastnictví v katastru nemovitostí. Dostupný advokát vše zařídil za mě, žádný problém na katastru nebyl a vše bylo celkem rychle zapsáno a vyřízeno. Díky a palec nahoru!

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 8 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Lucia Tóthová, Praha

před 3 roky

V životě každého z nás nastane chvíle, kdy potřebujeme využít služeb právníků nebo advokátů. Pro všechny, kteří hledají právní radu (je jedno, jestli kupují nemovitost, soudí se se zaměstnavatelem anebo potřebují jakoukoli jinou pomoc od profesionála na legislativu) a zároveň chtějí řešit věci digitálně, vzdáleně, bez nutnosti osobních návštěv, je Dostupný advokát jednoznačně zajímavou alternativou.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024