Daňové povinnosti při prodeji nemovitosti

Se zrušením daně z nabytí nemovitosti by se mohlo zdát, že už při prodeji a koupi bytu nebo domu nevznikají žádné daňové povinnosti. Opak je ale pravdou. Na daně je pořád potřeba myslet. Které se týkají prodávajícího, a o co se naopak musí postarat kupující? Odpověď najdete v následujícím článku.

Daňové povinnosti při převodu nemovitosti
5 minut čtení

Kapitoly článku

Daň z příjmu z prodeje nemovitosti

Hned první daň, kterou musíme zmínit, se týká prodávajícího. Je jí daň z příjmu, někdy nepřesně uváděná jako daň z prodeje nemovitých věcí, která činí 15 % ze zisku, tedy z rozdílu prodejní a pořizovací ceny nemovitosti. Od prodejní ceny se přitom odečítají i výdaje spojené s prodejem (provize realitnímu makléři, zpracování prodejní a kupní smlouvy, znalecké posudky) nebo rekonstrukcí nemovitosti (započítávají se ovšem jen takové úpravy, které přímo souvisí se zhodnocením nemovitosti, tedy např. výměna oken nebo zateplení). Pokud by pořizovací cena po připočtení nákladů na rekonstrukci a prodej převýšila prodejní cenu, daň se samozřejmě neplatí, protože nevznikl žádný zisk.

Pomůžeme vám ochránit práva a splnit všechny povinnosti

Řešíte prodej nebo koupi nemovitosti? Neriskujte svůj čas, peníze ani vlastnická práva na nemovitost. Připravíme všechny potřebné smlouvy, pomůžeme s daňovými povinnostmi a postaráme se o to, aby po právní stránce proběhlo vše bez jediné chyby.

Ještě než začnete počítat, na kolik vás daň při prodeji nemovitosti přijde, přečtěte si, jestli se na vás nevztahuje některá z výjimek. Značná část prodejců je totiž od daně zcela osvobozena. Daň neplatíte ve chvíli, kdy splníte alespoň jednu z následujících podmínek:

  • Vlastníte nemovitost alespoň 5 let, případně 10 let (desetiletá lhůta platí pro nemovitosti nabyté po 1. 1. 2021, pro dříve nabyté nemovitosti platí i dále pětiletá lhůta). Tzv. časový test začíná v případě každého dalšího převodu nemovitosti běžet od nuly, a to nejen pokud jde o prodej, ale také darování nemovitosti. Jedinou výjimkou je dědictví nemovitosti v linii přímé, kdy se započítává i doba, po kterou nemovitost vlastnil předchozí majitel. Tato podmínka se vztahuje na byty v tzv. “osobním” vlastnictví i na podíly v družstvu, tedy na družstevní byty.
  • Alespoň dva roky před prodejem nemovitost sami obýváte. Nemusí jít přitom o trvalé bydliště zapsané v občanském průkazu, stačí jen prokázat, že jste nemovitost skutečně užívali. Dokázat to lze mimo jiné dokumenty o přihlášení internetu nebo energií na vaše jméno, případně korespondencí doručovanou na danou adresu (např. výpisy z bankovního účtu nebo vyúčtování energií). V každém případě je ovšem nutné, aby se jednalo o byt v tzv. osobním vlastnictví, na družstevní byty se tato výjimka nevztahuje.
  • Nemovitost obýváte méně než dva roky, ale všechny peníze získané prodejem použijete na uspokojení vlastní bytové potřeby, a to nejpozději do jednoho roku. Za uspokojení bytové potřeby je považováno nejen pořízení nového domu, bytu či pozemku, ale také výstavba nebo rekonstrukce jakéhokoli objektu určeného k trvalému bydlení. Utržené peníze je rovněž možné použít na splacení části úvěru, který jste na nové bydlení získali. Podmínku splníte také ve chvíli, kdy jste odpovídající částku investovali do nového bydlení v předchozím roce před prodejem. Tuto aktivitu je ovšem třeba oznámit a následně dokázat finančnímu úřadu, který vás může od daně osvobodit.

Veškerá osvobození se ovšem týkají pouze fyzických osob. Pokud je nemovitost zahrnuta do obchodního majetku, daň je potřeba uhradit v každém případě. Pokud jste fyzická osoba a splníte některou z podmínek pro osvobození od daně, nemusíte příjem z prodeje nemovitosti vůbec zahrnovat do svého daňového přiznání.

Nový byt, u které je třeba vyřešit daň z prodeje nemovitosti
Nový byt, u které je třeba vyřešit daň z prodeje nemovitosti

Tip: Častou otázku „Kdo platí daň z převodu či prodeje nemovitosti?“ už si klást nemusíme. Tato daň byla totiž zrušena. Přečtěte si, co se v praxi změnilo se zrušením daně z nabytí nemovitosti a co to pro vás do budoucna znamená.

DPH při prodeji nemovitosti

Pokud je prodávající plátcem DPH a nevztahuje se na něj některá z výjimek, je třeba počítat ještě s úhradou daně z přidané hodnoty ve výši 21 % ceny nemovitosti (případně 15 % u tzv. sociálních bytů a domů).

Kdy se DPH neplatí?

  • Prodávající je fyzická osoba, není plátcem DPH.
  • Předmětem prodeje je byt nebo dům, u kterého uplynulo více než pět let od výstavby nebo větší rekonstrukce, po které následovala nová kolaudace.
  • Předmětem prodeje není stavební pozemek nebo pozemek, který tvoří jeden celek s budovou (pokud tato budova podléhá úhradě DPH).

Tip: Stáhněte si náš E-book: „5 nejdůležitějších rad: Jak koupit nebo prodat nemovitost bez rizika.”

Kdy se naopak DPH platí?

Prodávající je plátcem DPH a současně předmětem prodeje je:

  • byt nebo dům, který byl postaven nebo výrazněji rekonstruován (s nutností kolaudace) před méně než pěti lety,
  • pozemek, který s touto nemovitostí tvoří jeden celek,
  • pozemek určený k výstavbě.

Daň z nemovitých věcí

Zatímco předchozí dvě daně se platí jednorázově, daň z nemovitosti je každoroční záležitostí a týká se každého majitele nemovitosti. Po převodu nemovitosti ji tedy platí kupující. Daň musí zaplatit každý, kdo k 1. lednu vlastní jakoukoli nemovitost. K platbě daně se každý vlastník hlásí sám podáním daňového přiznání na místně příslušný finanční úřad, a to do 31. ledna roku, za který se daň poprvé platí.  V dalších letech už není nutné opakovaně podávat daňové přiznání, jen je třeba uhradit samotnou daň.

Prodávající ovšem může řešit tzv. odhlášení od daně z nemovitosti, aby už sám daň neplatil. Ve většině případů se sice finanční úřad dozví, že nemovitost prodal tak, že se nový vlastník o daň přihlásí a podá sám daňové přiznání. Finanční úřad pak bývalého vlastníka sám odhlásí. Pokud se však na to nechce prodávající spoléhat, může a měl by podat tzv.  odhlášení od daně z nemovitosti a doložit ho výpisem z katastru. Pak nepřebírá žádné riziko.

Tip: Dříve bylo povinné platit také daň z nabytí nemovitosti. Ta byla ale v roce 2020 zrušena.

Svěřte prodej, koupi i daňové povinnosti odborníkům

V Dostupném advokátovi chráníme práva prodávajících i kupujících. Už přesně víme, které smlouvy je potřeba připravit a na jaké povinnosti nesmíme zapomínat. Rádi s vámi projdeme celým procesem a postaráme se, aby po právní stránce proběhlo vše hladce a bez chyb, které by mohly vést ke značnému zdržení prodeje nebo k nezanedbatelné finanční ztrátě.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 5
hodnoceno: 7 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Michaela P.

před 3 roky

Vzhledem k tomu, že pro nás bylo rozhodnutí koupit nemovitost krokem do neznáma, obrátili jsme se na Dostupného advokáta. Byla to ta naprosto nejlepší volba. Provedl nás celým procesem, od rezervace nemovitosti až po poskytnutí úschovy finančních prostředků. Všechny dokumenty ke koupi byly překontrolány, přepracovány a doplněny tak, že jsme je mohli bez obav podepsat. (zobrazit více) Právník Mgr. Svobodný, který se nás ujal, byl vždy připraven obratem zodpovědět všechny naše dotazy, poskytnout rady jak dále postupovat a hlavně vnesl do celé záležitosti pocit jistoty, že bojuje za nás. Až se opět dostaneme do situace, ve které budeme potřebovat právní radu, tak pro nás není jiná volba než Dostupný advokát. Děkujeme.

Recenze služby

Cyd onie

před 3 roky

Při koupi bytu jsme chtěli mít jistotu, že po právní stránce vše proběhne hladce, proto jsme využili služeb této firmy. Rozhodně je mohu doporučit, rychlé zpracování požadavku, vstřícné jednání a cena rozumná.

Recenze služby

Monika Holcátová, Praha

před 3 roky

S darovací smlouvou od vás jsem neměla na katastru nejmenší problém. Pracovnice u okénka se podívala na logo a poznamenala, že vaše smlouvy jsou vždy v pořádku. Dostupný advokát mi navíc telefonicky vysvětlil věci kolem věcného břemene, které by mne jako laika vůbec nenapadly. Nevím, co na službě zlepšit, jsem naprosto spokojená.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024