Podmíněné zastavení trestního stíhání. Kdy jej můžete využít?

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
12. června 2024
7 minut čtení
7 minut čtení
Trestní právo

Je s vámi vedeno trestní stíhání? Víte, že existuje možnost celé stíhání pozastavit a vyhnout se tak uložení trestu i zápisu do trestního rejstříku? Jde to ale jen za splnění určitých podmínek. Jakých podmínek a jak to vlastně celé probíhá si přečtěte v tomto článku.

Co znamená podmíněné zastavení trestního stíhání

Podmíněné zastavení trestního stíhání je právní institut, který umožňuje pozastavit trestní stíhání obviněného na určitou dobu za stanovených podmínek. Jedná se o prozatímní řešení a je zde stanovena zkušební doba.

Tento postup se využívá v případech, kdy se dá předpokládat, že by byl stíhané osobě uložen podmíněný trest odnětí svobody, a že obviněný v budoucnu povede řádný život. Pokračování v trestním stíhání je v tomto případě vyhodnoceno jako zbytečné, protože jeho podmíněné zastavení představuje jednodušší způsob.

Celá myšlenka je založena na tom, že se u některých osob předpokládá, že již samotné trestní stíhání s sebou nese výchovný efekt. Zároveň tím dochází také ke zjednodušení celého procesu, což v konečném důsledku šetří peníze i čas orgánů činných v trestním řízení.

Tip na článek

Tip: Přečtěte si, co je to trestní řízení a jak probíhá.

Odklony v trestním řízení

Podmíněné zastavení trestního stíhání je jedním z odklonů v trestním řízení. Odklony jsou alternativní postupy řešení trestních věcí mimo tradiční soudní řízení. Jejich cílem je zefektivnit a zlidštit trestní řízení, často s důrazem na nápravu pachatele a kompenzaci poškozeného bez nutnosti plného soudního řízení. Mezi nejčastější formy odklonů v trestním řízení patří:

  • Narovnání: Narovnání je možné v případech méně závažných trestných činů, kdy obviněný souhlasí s tím, že uhradí škodu nebo splní jinou podmínku. Pokud je narovnání úspěšné, trestní řízení se zastaví.
  • Podmíněné odložení podání návrhu na potrestání: Tento institut umožňuje státnímu zástupci podmíněně odložit podání návrhu na potrestání u méně závažných trestných činů, pokud jsou splněny určité podmínky (např. úhrada škody nebo závazek k určitému chování).
  • Dohoda o vině a trestu: Tento institut umožňuje obviněnému a státnímu zástupci uzavřít dohodu, ve které se obviněný přizná k trestnému činu a dohodne se na trestu. Tato dohoda je poté předložena soudu ke schválení.
Tip na článek

Tip: Jaká je role obhájce a státního zástupce v trestním řízení? To se dozvíte v našem článku.

Speciální situaci pak představuje upuštění od potrestání. Jedná o výjimečnou situaci, kdy se soud rozhodne neuložit obviněnému trest, i když byl uznán vinným ze spáchání trestného činu. Důvody pro upuštění od potrestání mohou být různé, ale nejčastěji se jedná o případy, kdy pachatel lituje svého činu, má zájem o nápravu, dosud vedl řádný život a jedná se jen o přečin.

Byli jste obviněni a bylo proti vám zahájeno trestní stíhání?

Dostupný advokát bude chránit vaše práva. Vyhodnocením vašeho případu i následnou přípravou obhajoby se bude zabývat advokát s více než 10 lety zkušeností v oblasti trestního práva.

Podmínky pro podmíněné zastavení trestního stíhání

Podmíněné zastavení trestního stíhání je možné za splnění následujících podmínek:

  • Jedná se o přečin: Trestní stíhání se týká přečinu, což zahrnuje všechny nedbalostní trestné činy a úmyslné trestné činy s horní hranicí 5 let. Tento institut je totiž určen zejména pro méně závažné trestné činy, kdy je možné očekávat, že obviněný nebude v budoucnu pokračovat v trestné činnosti a že podmíněné zastavení bude dostatečnou motivací k nápravě.
  • Obviněný se doznal a souhlasí: Obviněný musí souhlasit s podmíněným zastavením trestního stíhání a musí se k činu doznat. Souhlas a doznání obviněného totiž ukazují jeho ochotu spolupracovat na řešení případu a uznat vinu, což je klíčové pro dosažení resocializace.
  • Obviněný nahradil škodu: Obviněný musí nahradit škodu způsobenou trestným činem, uzavřít dohodu o náhradě škody s poškozeným, nebo učinit jiná potřebná opatření k její náhradě. Náhrada škody je důležitým krokem k obnově spravedlnosti a kompenzaci poškozeného za utrpěné ztráty. Tímto krokem obviněný demonstruje svou snahu napravit následky svého jednání.
  • Obviněný vydal bezdůvodné obohacení: Obviněný musí vydat bezdůvodné obohacení získané trestným činem (např. ukradené hodinky ze zlatnictví). I v tomto případě dochází k obnově spravedlnosti a kompenzaci poškozeného za utrpěné ztráty.
  • Obviněný má dobré předpoklady: Soud nebo státní zástupce musí zohlednit samotnou osobu obviněného, jeho dosavadní život a okolnosti případu a musí být důvodné považovat podmíněné zastavení trestního stíhání za dostačující. Toto posouzení zajišťuje, že podmíněné zastavení trestního stíhání je přiměřené a spravedlivé vzhledem k celkové situaci obviněného a konkrétním okolnostem případu. Přihlíží se k tomu, zda je obviněný schopen vést řádný život bez další trestné činnosti.

Zkušební doba u podmíněného zastavení trestního stíhání

Podmíněné zastavení trestního stíhání je vždy spojeno se zkušební dobou trvající šest měsíců až dva roky. To je doba, po kterou musí obviněný plnit stanovené podmínky. Ty mohou zahrnovat zdržení se určitého jednání a vykonávání určitých činností (např. zákaz scházení se s určitými osobami a nutnost účastnit se resocializačního programu).

Během této doby se sleduje, zda obviněný vede řádný život a plní všechny uložené povinnosti. Zkušební doba tak poskytuje časový rámec pro ověření toho, zda obviněný skutečně napravuje své chování. Pokud obviněný splní všechny podmínky, trestní stíhání je definitivně zastaveno a na obviněného se hledí, jako by nebyl odsouzen. Pokud obviněný podmínky nesplní, trestní stíhání pokračuje. Stejně tak, pokud obviněný během zkušební doby poruší stanovené podmínky nebo spáchá nový trestný čin, může být trestní stíhání obnoveno.

Tip na článek

Tip: Přečtěte si, které polehčující okolnosti mohou snížit výši trestu.

Jak požádat o podmíněné zastavení trestního stíhání

Podmíněné zastavení trestního stíhání je proces vyžadující splnění určitých podmínek, které jsme si uvedli ve třetí kapitole. Pokud tedy jako obviněný chcete požádat o podmíněné zastavení trestního stíhání, měli byste postupovat následujícím způsobem:

  1. Doznání k činu: Obviněný musí přiznat svou vinu. Bez doznání není možné podmíněné zastavení trestního stíhání.
  2. Náhrada škody a vydání bezdůvodného obohacení: Obviněný musí nahradit škodu způsobenou trestným činem nebo uzavřít dohodu o náhradě škody s poškozeným. Také musí vydat bezdůvodné obohacení získané trestným činem.
  3. Žádost o podmíněné zastavení trestního stíhání: Obviněný (nebo jeho obhájce) musí podat žádost o podmíněné zastavení trestního stíhání. Tuto žádost může podat buď státnímu zástupci nebo soudu. Může se přitom jednat i o ústní žádost.
  4. Souhlas s podmínkami: Obviněný musí vyjádřit souhlas s podmínkami podmíněného zastavení trestního stíhání, které mohou zahrnovat zkušební dobu a další povinnosti (např. veřejně prospěšné práce, terapeutická sezení apod.).
  5. Podání žádosti: Žádost se podává státnímu zástupci nebo soudu, který posoudí, zda jsou splněny všechny podmínky a zda je podmíněné zastavení trestního stíhání vhodné.
Tip na článek

Tip: Do podání žádosti o podmíněné zastavení trestního stíhání byste se neměli pouštět sami. Je totiž třeba splnit řadu podmínek, což nejlépe vyřešíte s advokátem.

Jak se bránit v roli poškozeného

K tomu, aby došlo k podmíněnému zastavení trestního stíhání není potřeba mít souhlas poškozeného. Pokud se ale v této roli nacházíte a s rozhodnutím státního zástupce či soudu nesouhlasíte, máte možnost podat stížnost s odkladným účinkem.

Tip na článek

Tip: Pokud jste v postavení poškozeného v trestním řízení, pak disponujete speciálními procesními právy, které je dobré znát. My vám pomůžeme tato práva vymoci.

Stížnost je nutné podat k orgánu, který vydal napadené usnesení, a to do tří dnů od oznámení nebo doručení usnesení. Stížnost lze podat písemně, ústně do protokolu nebo elektronicky. Orgán, který rozhodnutí vydal, o stížnosti rozhoduje pouze v případě autoremedury, tedy pokud stížnosti zcela vyhoví. Ve všech ostatních případech rozhoduje nadřízený orgán, který je určen trestním řádem.

Orgán, který rozhoduje o stížnosti, se nejprve zaměří na její přípustnost, tedy zda byla podána oprávněnou osobou a včas. Poté může přezkoumat jednotlivé výroky. O stížnosti se opět rozhoduje formou usnesení. V tomto usnesení může být stížnost z věcných či formálních důvodů zamítnuta, nebo může nadřízený orgán napadené usnesení zrušit a buď sám znovu rozhodnout ve věci, nebo nařídit orgánu, proti jehož rozhodnutí stížnost směřuje, aby o věci znovu jednal a rozhodl.

Tip na článek

Tip: V jakých dalších situacích se můžete v rámci trestního řízení bránit stížností se dozvíte v našem článku.

Shrnutí

Podmíněné zastavení trestního stíhání představuje účinný právní nástroj pro řešení méně závažných trestných činů, který umožňuje pozastavit trestní stíhání obviněného za splnění určitých podmínek. Tento institut přináší výhody jak pro obviněného, tak pro justiční systém, který šetří čas a prostředky. Klíčové je splnění podmínek jako je doznání obviněného, náhrada škody a vydání bezdůvodného obohacení. Je ale třeba brát v potaz, že pro úspěšné využití tohoto institutu je důležitá spolupráce s advokátem.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Zastupování obviněného v trestním řízení

Byl jste obviněn a bylo proti vám zahájeno trestní stíhání? V sázce je opravdu mnoho a nevyplatí se absolvovat trestní řízení bez porady s advokátem.

Předem dané ceny
Při objednání služby přesně víte, co dostanete a kolik vás to bude stát.
On-line i osobně
Vše zvládneme on-line nebo osobně v jedné z našich 4 kanceláří.
Pracujeme rychle
8 z 10 požadavků vyřešíme do 2 pracovních dnů.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Jarka BL

Potřebovala jsem podat co nejrychleji trestní oznámení a společnost „Dostupný advokát“ jsem našla náhodou na webových stránkách. Komunikace proběhla v pořádku. Trvalo asi týden a oznámení jsme odeslali. Mohu doporučit, byla jsem spokojená.

Recenze služby

Luboš Zeman

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)