Minimální mzda a práva zaměstnanců ve světě, část 3.

Přinášíme vám třetí a poslední díl série, která se zabývá minimální mzdou a právy pracovníků ve světě. V tomto díle se zaměříme na dvě evropské země – na Slovensko a Švýcarsko. Na závěr se pak podíváme na to, které země nabízí nejvyšší a naopak nejnižší mzdu na světě.

7 minut čtení

Přečtěte si také 1. a 2. díl této série:

V první části se podíváme na to, jaký je vlastně účel minimální mzdy, a s jakými právy zaměstnanců se můžete setkat. Následně se zaměříme již na konkrétní oblasti – na Evropu, respektive Evropskou Unii a Německo.

Ve druhé části se podíváme na našeho souseda Rakousko, které láká tisíce českých pracovníků. Podíváme se ale také na Spojené státy a jejich prakticky neexistující práva zaměstnanců. Nakonec vám poradíme, na co si dát při hledání práce v zahraničí pozor.

Kapitoly článku

Minimální mzda – Slovensko

Na Slovensku je stanovená minimální mzda státem. V letošním roce došlo k jejímu navýšení a v současnosti tak činí 750 eur za měsíc a 4,310 eur za hodinu. Minimální mzda na Slovensku má ale ještě různé stupně dle náročnosti profesí. Konkrétně se jedná o šest stupňů:

  1. Stupeň: Sem patří základní manipulační a přípravné práce, které se řídí dle určitých postupů nebo pokynů nadřízeného (např. pracovník úklidu, operátor výroby). Minimální mzda činí 750 eur.
  2. Stupeň: Spadají sem rutinní odborné práce nebo práce s hmotnou odpovědností. Dále také jednoduché řemeslné činnosti a práce ve zdravotnictví (např. administrativní pracovník, prodavač). Minimální mzda činí 866 eur.
  3. Stupeň: Řadí se sem tvořivé řemeslné práce, práce se zodpovědností za zdraví jiných osob a práce vyžadující fyzickou námahu (např. zdravotní sestra). Minimální mzda činí 982 eur.
  4. Stupeň: Patří sem práce vyžadující zvýšenou psychickou námahu, práce poskytující zdravotní péči, manažerské a řídící pozice (např. manažer). Minimální mzda činí 1 098 eur.
  5. Stupeň: Spadají sem koncepčně tvořivé a metodické práce vyžadující zvýšenou psychickou odolnost a práce s mimořádně náročným procesem, kde je nutné dodržovat složité postupy (např. manažer výroby, všeobecný lékař). Minimální mzda činí 1 241 eur.
  6. Stupeň: Sem se řadí tvořivá práce, kterou je nutné řešit neobvyklými způsoby, práce s vysokou mírou zodpovědnosti a práce s potenciálně významným dopadem na společnost (např. výkonný ředitel, generální ředitel). Minimální mzda činí 1 330 eur.

Našli jste si novou práci a chystáte se podepsat pracovní smlouvu?

Nechte si ji zkontrolovat advokátem. Budete tak mít jistotu, že víte, co podepisujete a vyhnete se potenciálním nepříjemným překvapením.

Další práva zaměstnanců

Práva zaměstnanců jsou na Slovensku velmi podobná těm českým. Délka pracovní doby je na Slovensku omezena na 48 hodin týdně. Standardně má ale pracovní týden 40 hodin. Přesčasy jsou povoleny jen ve zvláštních případech se stropem 250 hodin za rok. Za práci přesčas náleží zaměstnanci příplatek ve výši minimálně 25 % průměrného výdělku nebo 35 % u rizikových povolání. Další možností je využít náhradní volno.

Zkušební doba může trvat maximálně 3 měsíce nebo 6 měsíců pro řídící pracovníky nebo členy statutárních orgánů. Příplatky náleží za práci v noci, ve svátek či o víkendu a jejich minimální výše se vypočítává z aktuální minimální mzdy, případně průměrného výdělku zaměstnance.

Tip: Zkušební doba je čas, kdy zaměstnavatel kontroluje, zda se daný člověk na pozici skutečně hodí a kdy zaměstnanec zjišťuje, zda mu požadovaná pozice skutečně vyhovuje. Přečtěte si, jak to funguje v případě nemoci nebo dovolené ve zkušební době.

Ročně má zaměstnanec nárok na 20 dní dovolené nebo 25 dní dovolené, pokud je vám více než 33 let nebo se staráte o dítě mladší 18 let. Nárok na dovolenou přitom vzniká po odpracování 60 dnů. Existuje ještě tzv. dodatková dovolená v délce jednoho týdne pro osoby pracující pod zemí nebo vykonávající zvlášť těžké či zdraví škodlivé práce. Délka mateřské dovolené závisí na různých faktorech, obvykle se ale jedná o 34 týdnů (nejméně 28 týdnů a nejdéle 43 týdnů). Rodičovská dovolená má maximální trvání do dovršení tří let dítěte.

Jak je to s prací na Slovensku

K práci na Slovensku nepotřebujete speciální pracovní povolení, ani povolení k pobytu. Jediné co je třeba, je registrace na Ministerstvu práce, sociálních věcí a rodiny Slovenské republiky. V případě, že plánujete pobyt trvajícího déle jak 90 dní je pak třeba tuto skutečnost oznámit na cizinecké policii, a to nejpozději 30 dnů od vašeho příjezdu.

Tip: Chcete jako živnostník vyjet pracovat za hranice? Pak si přečtěte, jak je to s možností uplatnit svou živnost třeba v Německu či na Slovensku a co vše je pro to třeba udělat.

Minimální mzda – Švýcarsko

Minimální mzda ve Švýcarsku stanovena není. Tedy alespoň ne státem a jednotně. Švýcarsko je federace a minimální mzda se proto v jednotlivých kantonech liší (například v Ženevě činí minimální měsíční mzda 4 426 Švýcarských franků, tedy v přepočtu necelých 120 000 korun). Na národní úrovni ale žádné minimum neexistuje.

Další práva zaměstnanců

Délka pracovní doby je určena kolektivními smlouvami, nejčastěji se však pohybuje mezi 40 až 44 hodinami týdně. Přesčasy mají dvě podoby:

  1. Práce navíc: Je povolena bez nutnosti vážného důvodu, ale její délka je omezena na maximálně 2 hodiny denně, 170 hodin ročně (pro 45 hodinový týden) nebo 140 hodin (pro 50 hodinový týden).
  2. Klasický přesčas: Je také povolen bez nutnosti vážného důvodu a jedná se o dobu, která překračuje součet klasické pracovní doby a práce navíc. Příplatek za práci přesčas činí dalších 25 % k průměrnému výdělku.

Příplatky jsou také za práci v noci (práce v noci ve Švýcarsku znamená práci mezi jedenáctou večer až šestou hodinou ranní). Až na výjimky náleží zaměstnancům pracujícím v noci 25% příplatek k průměrnému výdělku. Pokud zaměstnanec pracuje v noci pravidelně (např. na směny nebo má pouze noční práci), pak má navíc nárok na náhradní volno rovnající se 10 % délky noční pracovní doby.

Zaměstnanci mají nárok na čtyři týdny placeného volna ročně (lidé mladší 20 let pak pět týdnů). Mateřská dovolená trvá 14 týdnů s možností prodloužení o dva týdny (již se ale jedná o neplacenou dovolenou). Dovolená pro druhého rodiče má pak dvoutýdenní trvání.

Tip: Plánujete skončit v práci? Ochráníme vaše práva – s námi máte jistotu, že vaše výpověď bude platná a vy nepřijdete o nic, na co máte dle pracovní smlouvy nárok. Vše vám pomůžeme vyřešit už do dvou dnů, pohodlně a on-line.

Jak je to s prací ve Švýcarsku

Švýcarsko není členem Evropské Unie, je ale členem Schengenského prostoru a Evropského sdružení volného obchodu, a proto zde není pro občany EU problém najít si práci. Pokud plánujete práci ve Švýcarsku trvající méně jak tři měsíce, pak nepotřebujete povolení k pobytu. V opačném případě už povolení k pobytu potřeba je a je potřeba si jej vyřídit ještě před nástupem do práce.

Nejvyšší a nejnižší minimální mzda na světě

Nejvyšší minimální mzdy mají země s vysokými životními náklady a robustními systémy sociálního zabezpečení. Mezi země známé svými vysokými minimálními mzdami patří:

  • Austrálie: Austrálie má jednu z nejvyšších minimálních mezd na světě, která se každoročně upravuje. Hlavní roli hrají vysoké životní náklady a silné odborové svazy.
  • Lucembursko: Lucembursko je známé svou vysokou životní úrovní. S tím se pojí také to, že se může pochlubit jednou z nejvyšších minimálních mezd. To je z velké části zapříčiněno malým počtem obyvatel a prosperující ekonomikou.

Na druhou stranu země s nejnižšími minimálními mzdami mají obvykle nižší náklady na živobytí a celkově velmi odlišné ekonomické struktury. Patří sem například:

  • Země v subsaharské Africe: Mnoho zemí v tomto regionu má velmi nízké minimální mzdy, často kvůli faktorům, jako je rozšířená chudoba, nedostatek silných odborových svazů a špatný stav ekonomiky.
  • Země jihovýchodní Asie: Některé země v jihovýchodní Asii mají ve srovnání se západními zeměmi nízké minimální mzdy. To lze přičíst faktorům, jako jsou nižší životní náklady a málo volných pozic pro nekvalifikované osoby.

Specifickou skupinu pak tvoří státy, které mají nízkou minimální mzdu, ale zároveň vysoké náklady na živobytí. V těchto zemích pak mívají lidé často problém pokrýt z platu ty nejzákladnější náklady a vzniká propast mezi bohatými a chudými. Mezi tyto země patří například:

  • Spojené státy americké: Spojené státy mají v určitých městech a regionech opravdu vysoké životní náklady. Federální minimální mzda je však podstatně nižší ve srovnání s jinými podobně ekonomicky vyspělými zeměmi, po přepočtu na paritu kupní síly.
  • Japonsko: V Japonsku jsou životní náklady opravdu vysoké, a to zejména ve velkých městech, jako je Tokio. Minimální mzda je však, ve srovnání s jinými vyspělými zeměmi, nízká.

Přečtěte si také 1. a 2. díl této série:

V první části se podíváme na to, jaký je vlastně účel minimální mzdy, a s jakými právy zaměstnanců se můžete setkat. Následně se zaměříme již na konkrétní oblasti – na Evropu, respektive Evropskou Unii a Německo.

Ve druhé části se podíváme na našeho souseda Rakousko, které láká tisíce českých pracovníků. Podíváme se ale také na Spojené státy a jejich prakticky neexistující práva zaměstnanců. Nakonec vám poradíme, na co si dát při hledání práce v zahraničí pozor.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Hrdlička, Nové Strašecí

před 3 roky

Jít osobně za advokátem mně přišlo dost nepříjemné. S Dostupným advokátem jsem ale všechno vyřídil bez toho, abych se s kýmkoli vůbec musel setkat. Koupil jsem u něj konzultaci, protože mě zaměstnavatel vyslal na dlouhodobou pracovní cestu do dost exotické země, aniž by mi cokoli vysvětlil a já jsem ani nevěděl, na co mám nárok. (zobrazit více) Advokát přes skype příjemný, služba rychlá, můžu jen doporučit.

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

před 9 měsíců

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady (zobrazit více) Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Martin Bartoš

před 1 rokem

Ověřil jsem si, jak postupovat při ukončení pracovního poměru uzavřeného na dobu určitou.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024