Daň z pronájmu nemovitosti: Krok za krokem

Ať již pronajímáte dům, byt v tzv. osobním vlastnictví nebo i družstevní byt, nebytový prostor či pozemek, příjmy z nájmu se samozřejmě nevyhnou zdanění. Pokud však nejste ostřílení v každoročním vyplňování daňového přiznání, nebo se vás zdanění nájmu týká poprvé, následujících pár řádků vám osvětlí, jak i v naší republice procesně správně přiznat daň z pronájmu. Daň z příjmu z pronájmu nemovitostí zvládnete  pak bez většího úsilí.

Daň z pronájmu nemovitosti: Krok za krokem
5 minut čtení

Kapitoly článku

Daň z pronájmu a zákon

Pronájem bytu a daně – to je jedno velké téma. Než se vůbec dostaneme k té nejdůležitější otázce, tedy kolik na dani z pronájmu nemovitosti zaplatíte, je potřeba rozlišit, zda pronajímáte jako fyzická osoba, nebo máte nemovitost zapsanou v obchodním majetku.  A protože příjem, který vám plyne z pronajímání, je jako jakýkoliv jiný zdanitelný příjem, podléhá 15% dani u fyzických osob a 19% dani u osob právnických. 

Daň z nájmu nemovitosti jako fyzická osoba

Pokud jsou finance plynoucí z pronájmu bytu, a to i třeba z pronájmu družstevního bytu, vaším jediným příjmem, dokážete si velmi rychle spočítat, kolik vás ona 15% daň bude stát. Tedy po odečtení výdajů. Valná většina lidí má však i další příjmy. Popišme si proto situaci, kdy máte příjmy z nájmu jako přivýdělek vedle vaší hlavní ekonomické činnosti. Jste-li zaměstnanec, osoba samostatně výdělečně činná, pobíráte důchod nebo jste dokonce jejich kombinací, příjem z pronájmu zkrátka uvedete v daňovém přiznání společně s vašimi ostatními zdanitelnými příjmy.

Nájem nemovitosti

Postaráme se o to, aby pronájem bytu či jiné nemovitosti proběhl bez právních komplikací. Sepíšeme nebo zkontrolujeme nájemní smlouvu a poradíme, jak nájem ukončit nebo prodloužit.Vše zvládneme rychle a bezchybně. Zaplatit přitom můžete až po poskytnutí služby.

Tip: Přečtěte si také náš obsáhlý průvodce: „Vše o nájmu

Na daň z pronájmu bytu můžete uplatnit 30% paušál

Stejně jako například u příjmů z podnikání můžete ke zjištění dílčího základu daně využít paušálu, který u nemovitostí činí 30 %, nebo uplatníte reálné výdaje. Záleží jen na vás. Pokud víte, že vás každoroční péče o nemovitost stojí spoustu peněz i času a náklady si skutečně evidujete, pak je docela pravděpodobné, že byste uplatněním paušálu tratili a daň z nájmu bytu by vás vyšla draho. 30 % je přece jenom něco docela jiného než 60 % u výdajů při podnikání.

Do výdajů si toho můžete započítat opravdu hodně – například odpisy nemovitosti, veškeré náklady na údržbu a opravy, pojištění nemovitosti, náklady na vybavení, úroky z hypotéky, poplatky realitní kanceláři nebo dokonce náklady na dopravu.

Sociální i zdravotní pojištění platit nemusíte

Oproti zmiňovaným příjmům z podnikání tu však jeden rozdíl je. Příjem z pronájmu nemovitosti neuvádíte do přehledu pro zdravotní pojišťovnu ani správu sociálního zabezpečení, neboť nepodléhá platbě zdravotního ani sociálního pojištění. Tedy pouze v případě, že jej za vás někdo odvádí – váš zaměstnavatel, nebo stát, pokud jste například student, důchodce, nebo jste na mateřské, anebo si pojištění hradíte sám jako OSVČ. 

Pronájem bytu a daně: Kdo je osvobozen?

Pojďme se dále podívat na pronájem nemovitostí a daně, respektive kdo je od nich osvobozen. Stejně jako u většiny daní v České republice i v případě daně z pronájmu existuje osvobození od jejího placení. Pokud jste zaměstnanec a vaše příjmy z pronájmu bytu nepřesáhly 20 tisíc korun za rok, daň neplatíte. Daň musíte zaplatit, pokud si jako OSVČ nebo zaměstnanec pronájmem vyděláte více než 20 000 Kč ročně.

Tip: Nechcete už řešit daně z nemovitostí?! Možná nadešel čas darovat nemovitost někomu blízkému. Darovací smlouva je jednoduché a rychlé řešení.

Příjmy z nájmu se nevyhnou zdanění - jak na to?
Příjmy z nájmu se nevyhnou zdanění - jak na to?

Poskytování ubytovacích služeb

Pokud je pronajímání vaší podnikatelskou činností, pak v podstatě neposkytujete pronájem, ale ubytovací službu. Své o tom ví především ti z vás, kdo svůj byt či byty nabízíte na ubytovacích službách typu Airbnb nebo Booking. V takovém případě totiž ani podle soudní judikatury o nájem jít nemůže.

Narozdíl od předchozího případu se v tomto případě sociální i zdravotní pojištění z těchto příjmů hradí. Uplatnit můžete opět skutečné výdaje, nebo paušál, který tentokrát činí 60 %.

A co daň z pronájmu pozemku?

Jistě vás napadá, že dům nebo byt není to jediné, co můžete pronajímat. Třeba vlastníte nebytové komerční prostory nebo pozemek, které nechcete nechávat ladem, a tak jej pronajmete. Ovšem i příjmy z pronájmu pozemků musíte do daňového přiznání započítat. Daň z pronájmu pozemku se řídí stejnými pravidly, rozhodující opět je, zda tyto nemovitosti máte zapsané v obchodním majetku, nebo je nabízíte jako fyzická osoba.

Nájem nemovitosti a DPH

V oblasti DPH a nemovitostí došlo od 1. 1. 2021 k úpravě zákona. Obecně platí, že pronájem nemovitých věcí je osvobozen od daně. Současně ale zákon stanoví několik výjimek. Těmi je například krátkodobý nájem nemovitostí, poskytování ubytovacích služeb či nájem prostor k parkování vozidel.

Pár vět závěrem

Nemovitostí můžete samozřejmě pronajímat více, vždy však v daňovém přiznání daníte všechny jedním způsobem. To znamená, že nelze například na jeden byt uplatnit paušál a na další skutečné výdaje.

Pokud jste dočetli již sem, je vám jasné, že konkrétní odpověď, kolik peněz na dani zaplatíte, vám žádná kalkulačka daně z pronájmu nemovitosti nedá, pokud vůbec taková existuje. Musíte zkrátka příjmy z nájmu zahrnout do vašich celkových příjmů a po odečtení výdajů zjistíte, kolik na celkové dani z příjmu odvedete.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Nájem nemovitosti

Sepíšeme nebo zkontrolujeme nájemní smlouvu na míru vašemu případu. Díky našim službám nevzniknou ani po skončení nájmu mezi pronajímatelem a nájemníkem spory ohledně nejasných práv či povinností.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 3.1
hodnoceno: 14 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tereza Skříčilová

před 3 roky

Služeb Dostupného advokáta jsem využila dvakrát, a to vždy v souvislosti s nájemní smlouvou. Poprvé z pohledu nájemce – chtěla jsem znát názor právníka na danou smlouvu, zdali není potřeba nějakou formulaci vyjmout/dodat, apod. Podruhé z pohledu pronajímatele – chtěla jsem sestavit nájemní smlouvu na míru. V obou případech byla komunikace velmi příjemná, rychlá, s (zobrazit více) dostatečným prostorem na dotazy a ve výsledku opravdu splňující veškeré mé představy. V neposlední řadě oceňuji, že jsme vše vyřešili bez problémů on-line a nemusela jsem nikam docházet. Nenapadá mě nic, co bych vytkla. V případě dalších právních otázek se na ně určitě opět obrátím.

Recenze služby

Ing. Jana Filipová, Praha

před 3 roky

Nechali jsme si s přítelem zkontrolovat nájemní smlouvu na náš první byt a byli jsme rádi, že nám někdo řekl, jaká máme práva, a vysvětlil, co nás čeká.

Recenze služby

Michal D.

před 5 měsíců

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024