Jak vyplnit prohlášení poplatníka daně z příjmu

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
17. května 2024
6 minut čtení
6 minut čtení
Pracovní právo

Takzvané růžové prohlášení vám dokáže ušetřit spoustu peněz na daních. Můžete díky němu totiž využít celou řadu slev a zvýhodnění. Je ale možné ho podepsat pouze u jednoho zaměstnavatele, jinak vám mohou hrozit problémy. My vám poradíme, jak jej správně vyplnit.

Co je to prohlášení poplatníka daně z příjmu

Prohlášení poplatníka daně z příjmu fyzických osob, často nazývané jako „růžové prohlášení“, je povinný dokument, který musí zaměstnanci každoročně vyplnit a odevzdat svému zaměstnavateli. Na základě tohoto prohlášení se totiž stanoví způsob odvádění daně z příjmů. Ostatně je to také v jejich zájmu, protože jim to umožňuje využít slevy na dani.

Tip na článek

Tip: Daň se nehradí jen z příjmů, ale také z nemovitostí. Přečtěte si naše shrnutí o dani z nemovitosti. Dozvíte se, jaká je její výše, kdy se platí a jak se k její platbě přihlásit.

Základním předpokladem pro uplatnění slev na dani prostřednictvím růžového prohlášení je, že zaměstnanec může prohlášení poplatníka podepsat pouze u jednoho zaměstnavatele. Nezáleží na tom, jestli pracuje na plný či částečný úvazek nebo jestli u zaměstnavatele pracuje na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti.

Prohlášení poplatníka se podává jednou ročně, standardně na začátku kalendářního roku do 15. února nebo při změně zaměstnání do 30 dnů od nástupu do nové práce. Pokud dojde během roku ke změnám, které by měly vliv na výši uplatněných daňových slev (například narození dítěte), měl by zaměstnanec podat aktualizované prohlášení, a to opět do 30 dnů od vzniku skutečnosti (narození dítěte).

Potřebujete poradit?

Nastupujete do nové práce nebo třeba začínáte podnikat při zaměstnání a nejste si jistí, jaké jsou vaše daňové povinnosti? Zeptejte se Dostupného advokáta. Napište nám vaši otázku a do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů.

Růžové prohlášení u dvou zaměstnavatelů

Jak jsme již avizovali, prohlášení poplatníka daně z příjmu lze podepsat pouze u jednoho zaměstnavatele. Co vám tedy hrozí v případě, že jej podepíšete u více zaměstnavatelů?

Pokud podepíšete růžové prohlášení u dvou nebo i více zaměstnavatelů, dochází k nesprávnému uplatnění daňových slev, což má za následek nedoplatek na dani z příjmu. V České republice je totiž zásadou, že daňové slevy mohou být uplatněny pouze jednou a u jednoho zaměstnavatele, typicky u toho, u kterého má zaměstnanec hlavní pracovní poměr.

Pokud tedy váš zaměstnavatel zjistí, že máte podepsané prohlášení poplatníka dvakrát, musí vám ze mzdy strhnout částku odpovídající rozdílu na dani. Pokud už ale podal vyúčtování, pak musí oznámit vznik dluhu z viny poplatníka, tedy vás. Jakmile finanční úřad zjistí, že jste uplatnili daňové slevy u více zaměstnavatelů, bude požadovat doplatek daně za období, kdy byly slevy uplatněny nesprávně. Kromě doplatku daně vám může být také uloženo penále.

Tip na článek

Tip: Platby dluhu ani penále neodkládejte, jinak vám totiž může hrozit exekuce. Přečtěte si, jak funguje exekuce srážkami ze mzdy a jiných příjmů.

Kdo vyplňuje prohlášení poplatníka

Růžové prohlášení vyplňují všichni zaměstnanci. Nezáleží přitom na tom, jestli jsou zároveň studenty nebo důchodci. Stejně tak vyplňují prohlášení poplatníka i živnostníci, kteří jsou zároveň zaměstnanci. Zaměstnavatel jim však nesmí podepsat roční zúčtování daně. To si totiž musí zařídit sami při podání daňového přiznání.

Tip na článek

Tip: Živnost nebo zaměstnání? A co kdybyste zkusili obojí? Jaké jsou výhody takové kombinace a co vám může stát při podnikání v cestě? To vám poradíme v našem dalším článku.

Jak vyplnit prohlášení poplatníka daně z příjmu

Základní údaje

První kolonkou k vyplnění je zdaňovací období. Tím je rok, pro který prohlášení podáváte. Další kolonku “dodatečně činím“ vyplňte pouze v případě, že prohlášení podáváte dodatečně. V tomto případě do ní napíšete XD.

V první tabulce je potřeba vyplnit název plátce daně a jeho adresu. Plátcem daně je váš zaměstnavatel, a proto sem vepište celý název firmy (např. Dostupný advokát s.r.o.). Stejně tak vyplňte i přesnou adresu sídla firmy (např. V Jámě 699/1, 110 00 Praha 1 — Nové město)

Identifikační údaje

V tabulce s názvem Identifikace poplatníka vyplníte své jméno, příjmení, rodné číslo a adresu vašeho místa trvalého pobytu. V případě, že nemáte českou státní příslušnost vyplňujete také druhou část tabulky, tedy “Daňový nerezident ČR dále vyplní“. K vyplnění údajů o dokladu prokazující totožnost poplatníka použijte váš cestovní pas nebo občanský průkaz vydaný ve vaší zemi.

Slevy na dani

Druhá tabulka zahrnuje všechny možné slevy na dani, které můžete uplatnit. Zde zaškrtnete písmenem X ty slevy, které se vás týkají. Případně písmeny XD, pokud je uplatňujete dodatečně.

Daňové zvýhodnění na dítě

Tato část se týká daňové zvýhodnění na děti. Abyste však mohli využít daňového zvýhodnění na děti, musíte splnit několik podmínek:

  1. Musí se jednat o vámi vyživované dítě, které s vámi žije ve společné domácnosti. Vyživovaným dítětem se v tomto případě myslí vlastní biologické dítě, osvojené dítě, dítě v náhradní péči i po jejím ukončení z důvodu zletilosti či nabytí svéprávnosti, nevlastní dítě a vnouče, jehož rodiče nemají příjmy pro uplatnění daňového zvýhodnění.
  2. Zvýhodnění se dá uplatnit do 18. roku dítěte v případě, že již nadále nestuduje nebo do 26. roku dítěte, pokud stále studuje.
  3. Daňové zvýhodnění na dítě může uplatnit vždy jen jeden z rodičů. Z toho důvodu musí rodič, který zvýhodnění neuplatňuje doložit potvrzení o neuplatnění daňového zvýhodnění. Pokud tento rodič není zaměstnancem, pak podává čestné prohlášení o neuplatnění slevy na dítě. Stejně tak je potřeba doložit neexistenci druhého rodiče. K tomu je třeba potvrzení nebo čestné prohlášení.

Pokud všechny podmínky splňujete, pak můžete vyplňovat. Vyplníte zde jméno, příjmení, rodné číslo vašeho dítěte a napíšete, zda slevu uplatňujete nebo neuplatňujete (ano / ne). Pokud je vaše dítě ZTP/P, pak zaškrtněte tuto kolonku písmenem X. Pokud je vaše dítě starší 18 let, ale stále studuje, zaškrtněte písmenem X sloupec “Zletilé dítě“. Zároveň musíte ale počítat s tím, že je potřeba doložit potvrzení o studiu vašeho dítěte.

Další rodič vyživovaného dítěte

Zde nejdříve zaškrtnete ano či ne. Ano vyplníte, pokud sdílíte domácnost s dalším poplatníkem, který společně s vámi vyživuje vaše děti. Pokud vyplníte ano, musíte vyplnit i tabulku pod tím. Zde tedy uvedete jméno, příjmení, rodné číslo a adresu trvalého pobytu této druhé osoby (rodiče). A podle toho, zda tato osoba uplatňuje zvýhodnění vyplníte ano nebo ne.

V posledním sloupci pak opět vyplníte ano nebo ne v závislosti na tom, zda má tato druhá osoba zaměstnání. V dalším řádku vyplníte název firmy, ve které tato osoba pracuje a o řádek níž adresu této firmy.

Podpis a datum

V podpisové části napíšete do sloupce “Prokazatelně učiněné prohlášení poplatníkem“ svůj podpis a datum podpisu. Řádek vyberete podle toho, zda prohlášení podáváte na uvedené zdaňovací období nebo dodatečně za uvedené zdaňovací období.

Změny v nároku na slevy či zvýhodnění

Poslední změnová část se vás týká pouze v případě, že u vás během roku nastanou změny, které mají vliv na prohlášení poplatníka a uplatnění slev na dani. Může se jednat např. o narození dítěte, ukončení studia nebo rozvoj invalidity.

V těchto případech je potřeba vyplnit o jaký druh změny se jedná a v jaký měsíc bylo o změně rozhodnuto nebo změna nastala (rozhodnuto mohlo být např. o přiznání invalidity, zatímco nastat mohlo narození dítěte). Do třetího sloupce připojte svůj podpis a datum podpisu. V případě, že se změna týká vyživovaných dětí, využijte také tabulku níže, kam doplníte údaje o vašem dítěti.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Při objednání služby přesně víte, co dostanete a kolik vás to bude stát.
On-line i osobně
Vše zvládneme on-line nebo osobně v jedné z našich 4 kanceláří.
Pracujeme rychle
8 z 10 požadavků vyřešíme do 2 pracovních dnů.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Michal D.

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Tomáš Hrdlička, Nové Strašecí

Jít osobně za advokátem mně přišlo dost nepříjemné. S Dostupným advokátem jsem ale všechno vyřídil bez toho, abych se s kýmkoli vůbec musel setkat. Koupil jsem u něj konzultaci, protože mě zaměstnavatel vyslal na dlouhodobou pracovní cestu do dost exotické země, aniž by mi cokoli vysvětlil a já jsem ani nevěděl, na co mám nárok. Advokát přes skype příjemný, služba rychlá, můžu jen doporučit.

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)