Výpověď ze zdravotních důvodů

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
19. května 2024
6 minut čtení
6 minut čtení
Pracovní právo

Zhoršil se váš zdravotní stav a nejste nadále schopni vykonávat vaši současnou práci? Máte strach, že přijdete o zaměstnání? Přečtěte si, jak musí v tomto případě váš zaměstnavatel postupovat a na co máte ze zákona nárok.

Kdy můžete dostat výpověď ze zdravotních důvodů

K ukončení pracovního poměru ze zdravotních důvodů může dojít pouze ze dvou důvodů. První situace může nastat v případě, že se vám stane pracovní úraz nebo se vám rozvine nemoc z povolání a následkem toho vám bude zakázáno nadále konat danou práci. Zakázat vám ji může lékař při pracovnělékařské prohlídce nebo správní orgán, který přezkoumává pracovnělékařský posudek.

Tip na článek

Tip: Nemoc z povolání je nemoc, která vznikla přímo v souvislosti s výkonem práce. Může se jednat o chronickou i dlouhodobou léčitelnou nemoc, která je ale pouze dočasná. Nejčastěji se můžete setkat se syndromem karpálního tunelu a artrózou.

Pracovní úraz pak definujeme jako poškození zdraví zaměstnance, k němuž došlo v důsledku pracovních úkolů případně v souvislosti s nimi. Mezi nejčastější pracovní úrazy se přitom řadí různá zranění způsobená pádem nebo těžkými břemeny, tedy zlomeniny, pohmožděniny a namožení zad. Více o nemoci z povolání i pracovním úrazu si přečtěte v našich článcích.

Druhá situace může vyplivnout z vašeho celkově zhoršeného zdravotního stavu (nikoliv následkem výkonu práce), který vede k tomu, že vás lékař na základě pracovnělékařské prohlídky nebo správní orgán na základě přezkoumání, prohlásí za zdravotně nezpůsobilé pro výkon dané práce. Tato situace může nastat např. v případě, že onemocníte vážnou chorobou, která vám nedovoluje práci vykonávat.

Tip na článek

Tip: Zaměstnavatel po vás vyžaduje lékařskou prohlídku? Má na takovou věc nárok? Lze prohlídku odmítnout a jaké informace o vašem zdravotním stavu smí lékař poskytnout? To se dozvíte v našem článku na téma: Co očekávat od pracovnělékařské prohlídky.

Před tím, než dojde k výpovědi má však zaměstnavatel povinnost vás přeřadit na jinou pracovní pozici, pro kterou zdravotně způsobilí jste. Toto přeřazení je pro vás v tomto případě povinné. V případě, že pro vás zaměstnavatel jinou vhodnou práci nemá, vzniká překážka na straně zaměstnavatele a přísluší vám proto náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku až do doby ukončení pracovního poměru.

Jak se bránit

Může se stát, že vás po pracovnělékařské prohlídce označí v posudku jako zdravotně nezpůsobilé, ale vy s tímto rozhodnutím nesouhlasíte. V tomto případě je třeba podat odvolání proti posudku, a to do 10 pracovních dnů ode dne, kdy vám byl posudek vydán. Pokud lékař na posudku trvá, pak dochází k přezkoumání ze strany krajského úřadu. Na rozhodnutí má úřad 30 dnů. Pokud posudek schválí, už se nelze dál odvolávat. Pokud na základě lékařského posudku dostanete výpověď, existuje pro vás ještě možnost vzít celou věc k soudu. V tomto případě je potřeba podat žalobu na určení neplatnosti výpovědi.

Tip na článek

Tip: Chcete podat žalobu na určení neplatnosti výpovědi a nejste si jisti, zda vyhrajete? Posoudíme vaše šance na úspěch u soudu a navrhneme takové řešení, které povede k požadovanému výsledku.

Nárok na odstupné

Nárok na odstupné získáváte pouze v případě, že jste pracovní způsobilost ztratili následkem pracovního úrazu nebo nemoci z povolání. Na odstupné máte přitom nárok v případě, že dostanete výpověď i v případě uzavření dohody o skončení pracovního poměru. Náleží vám odstupné ve výši nejméně dvanáctinásobku průměrného výdělku.

Dostali jste výpověď ze zdravotních důvodů?

Zajistíme, že obdržíte vše, na co máte nárok. Pomůžeme vám bránit se proti zaměstnavateli. Řešení nabídneme už do dvou dnů, v rámci celého Česka.

Odstupné nedostanete v případě, že k ukončení pracovního poměru došlo ztrátou vaší zdravotní způsobilosti, která ale nevznikla následkem výkonu práce. Odstupné vám také nenáleží v případě, že se zaměstnavatel zcela zprostil povinnosti k náhradě újmy způsobené pracovním úrazem nebo nemocí z povolání. To může nastat např. v případě, kdy ke zranění či nemoci došlo následkem porušování pravidel bezpečnosti práce, v případě, že jste vykonávali práci pod vlivem omamných látek apod.

Výpověď při výkonu více druhů práce

Specifická situace může nastat v případě, že u zaměstnavatele vykonáváte více druhů práce a zdravotně nezpůsobilými se stanete jen pro některé z nich (například děláte stěhovací práce a zároveň fungujete také jako koordinátor). V tomto případě nemá zaměstnavatel povinnost vám přidělit jinou práci (stačí, že vykonáváte tu, u které jste zdravotní způsobilost nepozbyli). Zároveň vám také nemůže dát výpověď ze zdravotních důvodů.

Kdy můžete podat okamžitou výpověď ze zdravotních důvodů

Může se stát, že budete chtít podat výpověď ze zdravotních důvodů vy sami. Podat ji můžete pouze za předpokladu, že vás na základě pracovnělékařské prohlídky označil lékař jako nezpůsobilé výkonu vaší práce a zároveň pro vás váš zaměstnavatel nenašel do 15 dnů od obdržení posudku náhradní pracovní pozici.

Tip na článek

Tip: Nespoléhejte se na vzor okamžité výpovědi ze zdravotních důvodů a raději si nechte pomoct od odborníka. S Dostupným advokátem máte jistotu, že vaše výpověď bude platná a vy nepřijdete o nic, na co máte dle pracovní smlouvy nárok. Vše vám pomůžeme vyřešit už do dvou dnů, pohodlně a on-line.

Osoba zdravotně znevýhodněná – zaměstnávání a výpověď

S ukončením pracovního poměru ze zdravotních důvodů se také často pojí otázky ohledně zaměstnávání a propouštění osob se zdravotním znevýhodněním (OZZ). Pojďme se proto na tyto otázky podívat blíž.

Kdo je zdravotně znevýhodněná osoba

Jedná se o osobou, která je schopná vykonávat práci, tedy zaměstnání nebo jinou výdělečnou činnost, ale má omezenou schopnost vykonávat dosavadní práci, případně využívat svou dosavadní kvalifikaci nebo i omezenou schopnost se rekvalifikovat. Příčinou tohoto omezení je v tomto případě dlouhodobě špatný zdravotní stav, který dle lékařského posudku omezuje tělesné, smyslové nebo duševní schopnosti této osoby a má trvat minimálně rok.

Status OZZ můžete získat na základě vlastní žádosti v případě, že vám váš zhoršený zdravotní stav omezuje schopnost uplatnit se na trhu práce. Žádost musíte podat písemně a nesmí v ní chybět vaše jméno, příjmení, datum narození, adresa místa trvalého pobytu a podpis. Dále musíte popsat vaši situaci a požádat o přiznání statusu OZZ. Nakonec je třeba také doplnit základní údaje o vašem ošetřujícím lékaři a adresu jeho sídla. Hotovou žádost můžete poslat poštou, datovou schránkou nebo emailem s elektronicky ověřeným podpisem na adresu České správy sociálního zabezpečení.

Tip na článek

Tip: Vzor pro podání žádosti naleznete přímo na stránkách ČSSZ.

Zaměstnávání OZZ

Jako OZZ nemáte nárok na příspěvky ani dávky od státu. Kdo ale nárok na příspěvky má je váš zaměstnavatel. Zaměstnavatel si navíc za každého zaměstnance, který je OZZ, může uplatnit slevu na dani. Tento příspěvek a sleva na dani má tedy za cíl podpořit zaměstnanost zdravotně znevýhodněných osob.

Výpověď osoby zdravotně znevýhodněné

Co se týče výpovědi OZZ ze strany zaměstnavatele, platí zde stejná pravidla jako u zdravé osoby. Stejná pravidla pro vás jako OZZ tedy platí i v případě, že již nemůžete nadále ze zdravotních důvodů vykonávat svoji práci – zaměstnavatel vám tedy musí najít jinou pracovní pozici nebo vám může dát výpověď a případně i odstupné (pokud váš zhoršený zdravotní stav způsobil výkon práce). Zaměstnavatel vás však nemůže propusti z důvodu, že jste pozbyly status OZZ a on na vás přestane pobírat příspěvky. Propustit vás může pouze ze zákonem stanovených důvodů.

Shrnutí

Pracovním úraz, nemoc z povolání i celkově zhoršeném zdravotní stav znemožňující výkon vaší práce může být důvodem k výpovědi. Zaměstnavatel vám ale musí nejprve nabídnout jinou vhodnou pracovní pozici, jinak vám náleží náhrada mzdy. Odstupné je poskytováno pouze při pracovním úrazu nebo nemoci z povolání. Také máte možnost se proti lékařskému posudku odvolat, a to do 10 dnů. Osoby se zdravotním znevýhodněním mají v této situaci stejná práva jako ostatní zaměstnanci.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Dostal(a) jsem výpověď z práce

Při výpovědi z práce vám pomůžeme bránit se proti krokům zaměstnavatele a zajistíme, abyste od něj dostali vše, na co máte nárok. A to například včetně dlužné mzdy či odstupného. Pomoc poskytujeme v celé ČR a za předem danou cenu.

Předem dané ceny
Při objednání služby přesně víte, co dostanete a kolik vás to bude stát.
On-line i osobně
Vše zvládneme on-line nebo osobně v jedné z našich 4 kanceláří.
Pracujeme rychle
8 z 10 požadavků vyřešíme do 2 pracovních dnů.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Michal D.

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Tomáš Hrdlička, Nové Strašecí

Jít osobně za advokátem mně přišlo dost nepříjemné. S Dostupným advokátem jsem ale všechno vyřídil bez toho, abych se s kýmkoli vůbec musel setkat. Koupil jsem u něj konzultaci, protože mě zaměstnavatel vyslal na dlouhodobou pracovní cestu do dost exotické země, aniž by mi cokoli vysvětlil a já jsem ani nevěděl, na co mám nárok. Advokát přes skype příjemný, služba rychlá, můžu jen doporučit.

Recenze služby

Jakub Jedlinský

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)