Co je to anuita

Anuita je pravidelná platba, kterou bytové družstvo vybírá od svých členů, aby pokrylo náklady spojené s výstavbou nebo rekonstrukcí bytového domu. V našem článku si více přiblížíme, co to anuita znamená.

sloupky peněz
4 minuty čtení

Anuita je obecně roční splátka. V praxi se však používá jako zlidovělý název pro nesplacené části takzvaného “dalšího členského vkladu”. Družstvo muselo z něčeho zaplatit bytový dům, zpravidla tedy splácí nějaký dlouhodobý úvěr, a to v podstatě prostřednictvím svých členů. Člen družstva se tak podílí na investici do domu v majetku družstva, ve kterém je i družstevní byt, o který běží a který má v nájmu.

Tento “další členský vklad” se postupně splácí anuitními (ročními nebo měsíčními) splátkami a může být v některých družstvech již splacen, tedy už není nutné družstvu anuitu platit. To pak může pochopitelně mít vliv také na hodnotu podílu, která bude v takovém případě vyšší.

“Další členský vklad” může být také navýšen rozhodnutím členské schůze, pokud je potřeba například dům rekonstruovat. Družstvo si třeba vezme hypotéku na rekonstrukci nebo modernizaci domu a splátky se vlastně rozloží mezi jednotlivé členy.

Na anuitu je potřeba dávat pozor, protože není zahrnuta v kupní ceně, a tak fakticky navyšuje náklady na pořízení bytu. Vždy je důležité vědět, jaká částka se platí, kolikrát ročně a jak dlouho se ještě bude anuita splácet, než se umoří celý dluh.

Zákon jasně říká, že převodem družstevního podílu dochází nejen k převodu tzv. anuity, ale všech dluhů převodce vůči bytovému družstvu a dluhů bytového družstva vůči převodci, které s družstevním bytem a s jeho užíváním souvisejí.

Příklady z praxe

To bylo překvapení např. pro pana Jiřího, majitele vinárny v Olomouci. Jako nový vlastník vstoupil do přesně stejné pozice v družstvu, jakou měl prodávající podílu. Nebyl obezřetný a nevěděl tedy o dluhu, který na něj takto přešel. Jenom velmi těžko se podařilo plnění po bývalém vlastníkovi vymoci. Kromě toho, jak je to s anuitou, by si kupující měl ověřit i informace o výši případných dalších dluhů. A to i dluhů vůči družstvu za nejrůznější služby, například za úklid domu, provoz výtahu apod.

Tady můžeme uvést další příklad z praxe. Pan Karel se šel hned po nastěhování do svého nového bytu představit vedení družstva. Místo milého setkání ho však čekalo nepříjemné překvapení. Předseda představenstva mu sdělil, že původní vlastník už téměř dva roky neplatil povinné poplatky. Jeho dluh ve fondu oprav dosáhl částky přes 60 tisíc korun.

Je tedy třeba si takové informace zjistit od prodávajícího nebo si je ověřit u vedení družstva a vyžádat si potvrzení o tom, že je uhrazeno nájemné a veškeré zálohy. Stejně jako u bytu v osobním vlastnictví, může být podíl v družstvu exekučně obstaven, tedy jeho vlastníkovi je omezeno s podílem disponovat, následně pak může být podíl prodán i v aukci. A pozor také na prodávajícího v insolvenci, kde hrozí obdobné riziko.

Pro kupujícího i prodávajícího při klasickém převodu bytu platí totéž, tedy že by měli vypořádat dluhy. Není to tedy doména jen družstevního vlastnictví. Nejlépe tak učiní přímo v kupní smlouvě. Samotné společenství vlastníků v tomto příliš nápomocno nebude, protože dle nového občanského zákoníku nemá povinnost příspěvky při prodeji bytu jakkoli automaticky vypořádat. Je to tedy na kupujícím, který by měl po prodávajícím požadovat součinnost. Na vyžádání mu pak společenství vydá potvrzení, že na bytě žádné dluhy neváznou.

 

Tip: Zakládání společenství vlastníků jednotek či bytového družstva se netýká pouze prvních majitelů bytů v nově postaveném bytovém domě. Jaké jsou další situace, kdy k tomu dochází? A jak při zakládání postupovat a co neopomenout? Připravili jsme pro vás praktický a přehledný návod.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Tip: Vše k fungování bytového družstva i jeho výhodám i nevýhodám jsme pro vás sepsali do samostatného článku.

Tento článek jsme připravili pro Seriál Lidových novin „Právo & bydlení“. Podívejte se i na další články ze seriálu:

  1. Na co si dát pozor při koupi nemovitosti
  2. Jak na hypotéku
  3. Co si zkontrolovat před koupí nemovitosti
  4. Kdo a jak platí daň z převodu nemovitosti?
  5. Co by měla obsahovat kupní smlouva na nemovitost
  6. Nejčastější chyby při sepisování návrhu na katastr nemovitostí
  7. Koupě nemovitosti od developera
  8. Úschova kupní ceny při koupi nemovitosti
  9. Rozdíl mezi bytem družstevním a v osobním vlastnictví
  10. Co je to anuita?
  11. Jak správně darovat nemovitost
  12. K čemu slouží věcné břemeno nebo služebnost?
  13. Sepsání závěti a vypořádání dědictví
  14. Co je to kolace
  15. Co by nemělo chybět v nájemní smlouvě
  16. Kdy se může zvyšovat nájemné
  17. Ukončení nájmu
  18. Dohoda o ukončení nájmu
  19. Jak sepsat smlouvu o dílo s řemeslníkem
  20. Skryté vady a odstoupení od smlouvy o dílo
  21. Kdy potřebujete stavební povolení k rekonstrukci nemovitosti?
  22. Domovní řád
  23. Co obnáší funkce ve výboru bytového domu?
  24. Proč nepodceňovat stanovy v bytovém domě
  25. Společné prostory v bytovém domě
  26. Co obnáší rekonstrukce bytového domu
  27. Může se SVJ nebo bytové družstvo zadlužit?
  28. Jak na rekonstrukci domu nebo chaty
  29. Na co si dát pozor při jednání se stavební “firmou”?
  30. Stavba domu na „zelené louce“
  31. Jak na vyjmutí půdy ze zemědělského fondu

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

MUDr. Pavla Kramolišová, Nový Jičín

před 3 roky

Oceňuji, jak rychle a pro mě jako laika srozumitelně pracujete. Ušetřilo mi to čas, nervy a obavy z neznámého. Už nikdy do bezplatné právní poradny.

Recenze služby

Michaela P.

před 3 roky

Vzhledem k tomu, že pro nás bylo rozhodnutí koupit nemovitost krokem do neznáma, obrátili jsme se na Dostupného advokáta. Byla to ta naprosto nejlepší volba. Provedl nás celým procesem, od rezervace nemovitosti až po poskytnutí úschovy finančních prostředků. Všechny dokumenty ke koupi byly překontrolány, přepracovány a doplněny tak, že jsme je mohli bez obav podepsat. (zobrazit více) Právník Mgr. Svobodný, který se nás ujal, byl vždy připraven obratem zodpovědět všechny naše dotazy, poskytnout rady jak dále postupovat a hlavně vnesl do celé záležitosti pocit jistoty, že bojuje za nás. Až se opět dostaneme do situace, ve které budeme potřebovat právní radu, tak pro nás není jiná volba než Dostupný advokát. Děkujeme.

Recenze služby

Luboš Ryčl

před 6 měsíců

Super, pomohli mi s koupí bytu na jedničku. Doporučuji

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024