Jak na hypotéku

Pokud nemáte dostatek peněz na to, abyste koupili byt nebo dům takříkajíc za hotové, můžete využít hypotéku. V tomto článku vás zasvětíme do toho, jak přesně hypotéka funguje, a jak je to se zástavou nemovitosti.

pár zkoumající dokumenty a účty
5 minut čtení

Kapitoly článku

Ještě před tím, než začnete vybírat váš vysněný dům, seznamte se s podmínky banky a zjistěte si, na jak vysokou hypotéku (pokud vůbec) dosáhnete. Jednou z hlavních podmínek jsou dostatečné příjmy, abyste mohli půjčku splácet. Svou roli hraje ale i váš věk – čím vyšší je, tím horší podmínky a menší pravděpodobnost schválení úvěru. Pokud vám bude hypotéka schválena, pak dojde k tomu, že banka nechá na vaši nemovitost zapsat zástavní právo. To je pro banku zárukou, že dostane svoje peníze zpátky. Pokud nebudete moct splácet, může se totiž alespoň hojit na prodeji samotného bytu nebo domu.

Zástava před prodejem domu

Pan Pavel prodával dům po rodičích a chtěl ušetřit za papírování. Domluvil se tedy s kamarádem, který chtěl dům koupit. Ten ale nemovitost se souhlasem Pavla zastavil ještě před samotným prodejem a za peníze od banky si koupil nové auto. Pavel nakonec o dům přišel, protože ho banka nechala prodat v dražbě, aby se jí peníze vrátily.

Zástavní právo je jedním z takzvaných věcných práv. To znamená, že nejde jen tak obejít, protože se zapisuje do katastru nemovitostí, stejně jako samotné vlastnictví. Slouží k zajištění dluhu pro případ, že by dlužník nebyl schopen včas a řádně splácet své závazky vůči věřiteli. Pokud by k tomu skutečně došlo, proběhlo by exekuční řízení a zástava by mohla změnit majitele ve veřejné dražbě, stejně jako se to stalo u domu po rodičích pana Pavla. Z dražby se pak přednostně hradí pohledávky zástavního věřitele, tedy banky.

Tip: Potřebujete provést zápis do katastru nemovitostí? Pomůžeme vám se sepsáním návrhu tak, aby vše bylo v pořádku hned napoprvé a vy jste nezmeškali důležité lhůty nebo nepřišli o peníze.

Převedení nebo prodej zástavního práva

Pohledávky, které jsou chráněné zástavním právem, je možné prodat nebo převést. Tuto možnost často volí právě banky, protože se jim nechce peníze vymáhat. Dluhy od problémových klientů prodávají inkasním společnostem, které si neberou žádné servítky a prodají dům lidem klidně nad hlavou.

Zástavní právo samozřejmě nejde převést samostatně. Je pevně spjaté se zastavenou věcí, v tomto případě s bytem nebo domem a s daným úvěrem. Před koupí nemovitosti proto důkladně zkontrolujte, jestli na ní nějaké zástavní právo nevázne. Převodem dluhu se totiž zástava nepřesune, ale zůstane na vašem bytě nebo domě. Dopady, které by nesplácení mělo, si tak kupujete společně s nemovitostí. Při převodu je tedy vždy potřeba vyřešit staré zástavy a například je přednostně z kupní ceny uhradit.

Tip: Zájemci o koupi domu nebo bytu často spoléhají pouze na informace, které se dozvědí od realitní kanceláře nebo vlastníka nemovitosti. Ti vám ale pochopitelně nemusí sdělit úplně všechno, co byste měli vědět. A to včetně váznoucích zástav a podobný problémů. Přečtete si proto náš článek na téma, co si zkontrolovat před koupí nemovitosti.

Nemovitost s hypotékou

U prodeje nemovitosti, na kterou si předchozí vlastník vzal hypotéku, kterou ještě nesplatil, musí příslušná banka souhlasit s převzetím dluhu. K tomu je potřeba doložit příjem a další dokumenty, které se předkládají při běžné žádosti o úvěr. Banka následně stanoví, za jakých podmínek může nový klient dluh převzít, a pak už nic nebrání převodu nemovitosti. Z kupní ceny se odečte výše nesplacené hypotéky a rozdíl kupující zaplatí prodávajícímu. Nemovitost se přepíše na katastru a nový majitel začne splácet.

Tip: Situací, kdy potřebujete prodat dům zatížený hypotékou je hned několik. Například nestačíte splácet, rozvádíte se a nechcete nadále společně splácet nebo jste třeba našli nový domov a starý chcete prodat. Často se také stává, že lidé potřebují prodat svůj malý byt s hypotékou, aby si místo něj mohli koupit dům. Přečtete si, jak prodat nemovitost zatíženou hypotékou.

Co následuje po splacení dluhu

Jakmile úvěr splatíte, zanikne i zástava. Nemusí to tak ale být ve všech případech. Je totiž možné si sjednat i takzvanou uvolněnou zástavu. Ta funguje tak, že banka sice dostane zpět svoje peníze, obratem ale půjčí další. Tento nový dluh se pak nezajišťuje novou zástavou, ale využije se ta stará, uvolněná.

To má výhodu zejména v situaci, kdy na nemovitosti vázne hned několik zástav. V případě problémů se totiž řeší v pořadí, v jakém zástavy vznikly. Nový dluh se starou zástavou tak může získat prioritu.

Pokud tedy kupujete nemovitost, kde její vlastník právě doplatil hypotéku, ještě to neznamená, že je zástavní právo z katastru vymazané.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Tento článek jsme připravili pro Seriál Lidových novin „Právo & bydlení“. Podívejte se i na další články ze seriálu:

  1. Na co si dát pozor při koupi nemovitosti
  2. Jak na hypotéku
  3. Co si zkontrolovat před koupí nemovitosti
  4. Kdo a jak platí daň z převodu nemovitosti?
  5. Co by měla obsahovat kupní smlouva na nemovitost
  6. Nejčastější chyby při sepisování návrhu na katastr nemovitostí
  7. Koupě nemovitosti od developera
  8. Úschova kupní ceny při koupi nemovitosti
  9. Rozdíl mezi bytem družstevním a v osobním vlastnictví
  10. Co je to anuita?
  11. Jak správně darovat nemovitost
  12. K čemu slouží věcné břemeno nebo služebnost?
  13. Sepsání závěti a vypořádání dědictví
  14. Co je to kolace
  15. Co by nemělo chybět v nájemní smlouvě
  16. Kdy se může zvyšovat nájemné
  17. Ukončení nájmu
  18. Dohoda o ukončení nájmu
  19. Jak sepsat smlouvu o dílo s řemeslníkem
  20. Skryté vady a odstoupení od smlouvy o dílo
  21. Kdy potřebujete stavební povolení k rekonstrukci nemovitosti?
  22. Domovní řád
  23. Co obnáší funkce ve výboru bytového domu?
  24. Proč nepodceňovat stanovy v bytovém domě
  25. Společné prostory v bytovém domě
  26. Co obnáší rekonstrukce bytového domu
  27. Může se SVJ nebo bytové družstvo zadlužit?
  28. Jak na rekonstrukci domu nebo chaty
  29. Na co si dát pozor při jednání se stavební “firmou”?
  30. Stavba domu na „zelené louce“
  31. Jak na vyjmutí půdy ze zemědělského fondu

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jitka Salačová, Praha 6 – Řepy

před 3 roky

Naše Společenství vlastníků zhruba na začátku roku 2016 muselo nepředvídaně řešit mimořádné záležitosti, u nichž posléze vznikla potřeba právní porady. Výbor poptal tým „Dostupný advokát“ – právní služby online, v čele s JUDr. Ondřejem Preussem, který byl nakonec vybrán pro stálou spolupráci s naším Společenstvím vlastníků. V jeho prospěch hovoří garance dostupnosti v podstatě v (zobrazit více) kteroukoli dobu bez navýšení odměny za kontakt mimo pracovní dobu, dostupnost na telefonu či mailu i na Skypu a velmi seriózní vystupování. Jednoznačně můžeme potvrdit kvalitu služeb, serióznost i dostupnost online.

Recenze služby

Jan Kresteš

před 3 roky

Dostupného advokáta mohu jedině doporučit! Nabízel jsem místnost k podnájmu a potřeboval jsem dobře vypracovanou podnájemní smlouvu. Nejdříve jsem si stáhl z nejmenovaných webových stránek vzor podnájemní smlouvy. Vzor podnájemní smlouvy vypadal dobře, mně tam nic nechybělo. Ovšem nejsem právník a vždy se může objevit nějaký důležitý detail, který by tam mohl chybět. Obrátil jsem (zobrazit více) se tedy na Dostupného advokáta, aby mi poradil a pomohl v této věci. Stačil jeden telefonát a reakce byla rychlá. Vše za rozumnou cenu vyřízeno do tří dnů. Neměl jsem s tím tedy práci a podnájemní smlouva od dostupného advokáta byla více detailnější. Pokud tedy potřebujete právní pomoc, právní služby a nemáte tolik peněz, abyste si mohli dovolit platit drahého advokáta, Dostupný advokát je nejlepší volbou pro vás. Vřele doporučuji!

Recenze služby

Michal D.

před 5 měsíců

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024