Jak vyjednávat se stavební “firmou”

Oběhat všechny úřady a získat všechna stanoviska a povolení dá zabrat. Tím ale příprava zdaleka nekončí. V dnešní době je celkem obtížné sehnat šikovné řemeslníky či solidní stavební “firmu”.

dva architekti na stavbě procházejí plány
5 minut čtení

Kapitoly článku

Smlouva o dílo je nezbytností

Nemáte náladu na složité vyjednávání?  Ano, je tady i možnost se do rekonstrukce pustit osobně, a ušetřit tak náklady za práci. To však většinou trvá déle a za vypětí všech sil. Je to také otázka finančních zdrojů. Pokud tu  jsou, tak se zkrátka nevyplatí trávit čas s vrtačkou a kladivem a je vhodné vše zadat profesionálovi, aby vše provedl podle promyšleného plánu.

Takové plány však je nutné co nejpodrobněji popsat ve smlouvě o dílo. Co není psáno, jako by nebylo. Těžko pak bude zadavatel dokazovat, že to okno mělo být o 10 cm dál od dveří, když to nebylo ujednáno písemně v projektu či jiné příloze smlouvy o dílo. V případě, že na dané rekonstrukci pracuje náš soused, kamarád, nebo známý, může se lidem zdát, že vyžadovat sepsání smlouvy bude vypadat hloupě nebo drze. Je to ale i v zájmu dodavatele, který ve smlouvě uvede i své požadavky a hlavně písemně stanoví termíny a výši plateb. Písemné stvrzení závazku se může ukázat důležité i při nějaké nehodě či jiné škodné události a čerpání pojistky.

Pokud vše proběhne hladce, skutečně může vše vypadat, že smlouva byla zbytečná. Ostatně dobrou smlouvu lze poznat jen v případě skutečného problému. Smlouva se sepisuje právě proto, aby vše proběhlo hladce, obě strany měli jasné mantinely, a ke smlouvě se pak vždy lidé obrací, až když nastane problém. Například objednatel prací nezaplatí včas zálohu, nebo řemeslník onemocní a nemůže delší dobu na zakázce pracovat.

O něco dražší variantou je sjednat si stavební společnost. Lze doporučit nepodcenit plánování a vedle realizátora stavby využít i služeb architekta. Ten navíc může celou realizaci paradoxně zlevnit nějakým neotřelým řečením či nápadem, s kterým by projektant nepřišel. Architekti často také doporučí konkrétní realizátory a můžou za ně i smluvně převzít odpovědnost nebo vykonávat funkci stavebního dozoru. Vždy je totiž lepší vše zastřešit jednou smlouvu, aby pak na sebe jednotliví dodavatelé nemohli přehazovat odpovědnost.

Např. paní Jana, manažerka ze středních Čech spolupracovala nejen s architektkou, ale chtěla využít i levné dělníky z bývalého sovětského svazu, i když jí architektka doporučila jinou, trochu dražší variantu. Dělníci se však netrefili v detailech do projektu, a tak se např. kanalizace či bazén musely několikrát předělávat a nikdo za to nechtěl převzít odpovědnost.

 

Smlouva o dílo

Sepíšeme pro vás smlouvu o dílo nebo zkontrolujeme tu stávající. Můžete si tak být jisti, že doručení díla bude po právní stránce v pořádku a bez nejasností. Záležitost vyřešíme rychle, ať už jste z jakéhokoli koutu ČR. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Tip: Renovujete byt či si necháváte vytvořit webové stránky? Nebo jste naopak ten, kdo pro zákazníka dům staví nebo mu třeba opravuje auto? Ve všech těchto případech budete uzavírat smlouvu o dílo. Kdy a jak ji uzavřít vám rádi poradíme.

Co vše do smlouvy zakotvit?

V dané rámcové smlouvě je proto vhodné myslet na celkovou koncepci a vše podstatné, hlavně rozsah prací, cenu a také placení záloh na potřebný materiál. V průběhu prací je vhodné vše kontrolovat a kontrolou pověřit zvláštní stavební dozor. Ten bývá často podceňován – ano, jde o další náklady, ale jistě se vyplatí. Laik nemusí některé chyby dodavatele během přestavby odhalit a včas podchytit, stavební dozor vše včas kontroluje a domluví se stavební firmou, jak má postupovat a jak má vypadat finální výsledek.

Pokud zjistíte nějakou chybu nebo vadu již v průběhu prací, bude snadnější řemeslníky přimět k nápravě, která ještě nebude tak drahá, jako kdyby problém vyšel najevo až při přebírání hotového díla. I tehdy ale máte právo na odstranění vad.

Příkladem toho, proč je dobré i pro řemeslníka mít kvalitně sepsánu smlouvu, je situace, která se v dnešní době děje stále častěji. Objednatel si objedná nějakou přestavbu nebo rekonstrukci. Pak ale tvrdí, že společnost nebo její pracovník udělal něco špatně, jinak, nebo mu dokonce způsobil škodu, ukončí s nimi okamžitě spolupráci, ale nic nezaplatí. Řemeslník se pak musí u soudu domáhat zaplacení, ale často jde o tak malé částky, že než aby absolvoval soudní tahanice, raději se z této situace poučí a nijak ji neřeší. Na druhé straně je objednatel, který má část prací provedených bezplatně. Někteří nepoctiví lidé nebo i firmy tímto způsobem staví i celé domy. Hrozí jim ale, že se všichni, kteří na stavbě pracovali, spojí a budou po něm vymáhat zaplacení dluhu společně a včetně úroků z prodlení.

Stáhněte si zdarma e-book 5 rad, jak koupit nebo prodat nemovitost bez rizika a projděte hladce procesem prodeje nebo koupě domu, bytu i pozemku.

Tento článek jsme připravili pro Seriál Lidových novin „Právo & bydlení“. Podívejte se i na další články ze seriálu:

  1. Na co si dát pozor při koupi nemovitosti
  2. Jak na hypotéku
  3. Co si zkontrolovat před koupí nemovitosti
  4. Kdo a jak platí daň z převodu nemovitosti?
  5. Co by měla obsahovat kupní smlouva na nemovitost
  6. Nejčastější chyby při sepisování návrhu na katastr nemovitostí
  7. Koupě nemovitosti od developera
  8. Úschova kupní ceny při koupi nemovitosti
  9. Rozdíl mezi bytem družstevním a v osobním vlastnictví
  10. Co je to anuita?
  11. Jak správně darovat nemovitost
  12. K čemu slouží věcné břemeno nebo služebnost?
  13. Sepsání závěti a vypořádání dědictví
  14. Co je to kolace
  15. Co by nemělo chybět v nájemní smlouvě
  16. Kdy se může zvyšovat nájemné
  17. Ukončení nájmu
  18. Dohoda o ukončení nájmu
  19. Jak sepsat smlouvu o dílo s řemeslníkem
  20. Skryté vady a odstoupení od smlouvy o dílo
  21. Kdy potřebujete stavební povolení k rekonstrukci nemovitosti?
  22. Domovní řád
  23. Co obnáší funkce ve výboru bytového domu?
  24. Proč nepodceňovat stanovy v bytovém domě
  25. Společné prostory v bytovém domě
  26. Co obnáší rekonstrukce bytového domu
  27. Může se SVJ nebo bytové družstvo zadlužit?
  28. Jak na rekonstrukci domu nebo chaty
  29. Na co si dát pozor při jednání se stavební “firmou”?
  30. Stavba domu na „zelené louce“
  31. Jak na vyjmutí půdy ze zemědělského fondu

Tip: Smlouva o dílo chrání objednatele i zhotovitele díla. Ošetřuje rizika spojená s pozdním nebo neúplným dodáním díla, jeho vadami, problémy při úhradě peněz nebo autorskými právy. Kterých dvanáct bodů by ve smlouvě o dílo nemělo chybět?

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Smlouva o dílo

Sepíšeme pro vás smlouvu o dílo nebo zkontrolujeme tu stávající. Můžete si tak být jisti, že doručení díla bude po právní stránce v pořádku a bez nejasností. Záležitost vyřešíme rychle, ať už jste z jakéhokoli koutu ČR. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Luboš Zeman

před 5 měsíců

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

Zdeněk Chalupa

před 8 měsíců

Využil jsem službu k sepsání darovací smlouvy na nemovitost a návrhu na vklad do katastru nemovitostí. Vyhotovení proběhlo rychle a dokumenty byly v pořádku.

Recenze služby

Lucia Tóthová, Praha

před 3 roky

V životě každého z nás nastane chvíle, kdy potřebujeme využít služeb právníků nebo advokátů. Pro všechny, kteří hledají právní radu (je jedno, jestli kupují nemovitost, soudí se se zaměstnavatelem anebo potřebují jakoukoli jinou pomoc od profesionála na legislativu) a zároveň chtějí řešit věci digitálně, vzdáleně, bez nutnosti osobních návštěv, je Dostupný advokát jednoznačně zajímavou alternativou.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024