Dohoda o ukončení nájmu

Pokud chce nájemce nebo pronajímatel ukončit nájem bytu a panuje mezi nimi shoda, je možné uzavřít dohodu. Jak na ni a co musí obsahovat, aby byla platná? Na to jsme se zaměřili v našem článku.

sbalené stěhovací krabice a v popředí ruka držící klíče
4 minuty čtení

Nastane-li situace popsaná v úvodním odstavci, v takovém případě pak není nutné dodržet tříměsíční výpovědní dobu a datum konce nájmu lze stanovit libovolně. Součástí dohody může být i úprava předání bytu a vypořádání dalších povinností.

Celé soukromé právo je založené na dohodě zúčastněných stran a lze tedy sjednat prakticky cokoliv. Přesto, nebo možná právě proto je důležité nic nepodcenit. S problémem týkajícím se zdánlivě malého opomenutí, které ovšem mohlo mít dalekosáhlé důsledky, se na nás obrátila průvodčí, paní Saša. Uzavřela dohodu o ukončení nájemní smlouvy a myslela si, že může na starý malý byt, který opustila, už v klidu zapomenout a těšit se ze svého nového s velkou terasou a bylinkovými záhonky.

Při uzavírání dohody ovšem zapomněla trvat na klauzuli týkající se možných dalších nároků pronajímatele, a to ve znění, že jsou všechny nároky vyrovnány. Málem se jí to pak vymstilo, když lstivý pronajímatel z ničeho nic zpětně požadoval uhrazení neexistujících nedoplatků a nájmu, který přitom Saša již hradila hotově. Ještě před soudem se však podařilo shromáždit dostatek nepřímých důkazů, které pronajímatele nakonec usvědčily ze lži, díky čemuž svůj nárok úplně stáhl.

Vždy je nutné uzavřít dohodu písemnou formou. Vyžaduje to tak zákon, protože písemná musí být i samotná nájemní smlouva. Pozor na správné označení smluvních stran a bytu, kterého se dohoda týká. Lze jistě doporučit upravit také způsob úhrady zbytku nájemného a způsob, jakým bude naopak vrácena kauce, nebo-li „jistota“.

Ještě podstatnější je v tomto ohledu protokol o předání. Předání bytu je podle zákona okamžik, kdy pronajímatel obdrží klíče od bytu a může jej bez problému užívat. O tom je potřeba provést záznam, který kromě vad zohlední i stav měřidel energií. S předáním zažila chmury paní Romana. Řádně vypověděla nájem, byt v pořádku předala, a logicky tak očekávala, že už má všechno vyřešené. Jediné, co zbývalo, bylo, aby jí pronajímatel vrátil kauci, kterou zadržoval.

Komplikace však teprve měly začít. Jednoho rána objevila paní Romana ve své nové poštovní schránce doporučený dopis, kterým se bývalý pronajímatel dožadoval náhrady škody za zničený byt. Zároveň ji upozorňoval, že jí žádnou kauci nevydá. Škoda ji totiž podle něj převyšovala. Našla však naštěstí předávací protokol, který s matkou pronajímatele podepsala, když jí byt předávala. Z protokolu jasně vyplynulo, že byt byl kromě několika okenních tabulek a sporáku zcela v pořádku. Pronajímatel nakonec ustoupil a akceptoval jako náhradu jen polovinu kauce. Co v případě, že nájemce zkrátka odejde a nikomu nic neřekne? Podle poslední zákonné úpravy platí, že jestliže nájemce opustí byt takovým způsobem, že lze nájem bez jakýchkoli pochybností považovat za skončený, což v praxi znamená, že se odstěhuje bez předchozí dohody s pronajímatelem, má se byt za odevzdaný ihned. Je to takové ukončení „de facto“.

Závěrem ještě dodejme upozornění pro pronajímatele. Pokud není dohoda možná a ani po řádné výpovědi nájemník byt neopustí, není dobrý nápad vylomit dveře a začít stěhovat jeho věci. Standardní cestou je podání žaloby na vyklizení bytu. Jinak pronajímatel riskuje trestní oznámení pro narušování domovní svobody.

Tip: Jste nájemcem bytu a potřebujete nájem ukončit? Pokud se nemůžete s pronajímatelem domluvit, můžete nájem vypovědět. Máte možnost výpovědi sjednanou přímo ve smlouvě? Jaká bude délka výpovědní doby? Je potřeba uvádět výpovědní důvody? Nebo nevíte, co jako pronajímatel dělat, když nájemník neplatí a nechce se vystěhovat? Jak na dohodu o skončení nájmu nebytových prostor? Na tyto a další otázky se vám pokusíme odpovědět v samostatném článku.

Nájem nemovitosti

Sepíšeme nebo zkontrolujeme nájemní smlouvu na míru vašemu případu. Díky našim službám nevzniknou ani po skončení nájmu mezi pronajímatelem a nájemníkem spory ohledně nejasných práv či povinností.

Tip: Končí vám nájemní smlouva s vaším nájemníkem? Do jaké doby po skončení nájmu musí nájemník byt vyklidit? Kdy můžete do bytu sami vstoupit a co lze dělat, pokud jej nájemník vyklidit odmítá?

Tento článek jsme připravili pro Seriál Lidových novin „Právo & bydlení“. Podívejte se i na další články ze seriálu:

  1. Na co si dát pozor při koupi nemovitosti
  2. Jak na hypotéku
  3. Co si zkontrolovat před koupí nemovitosti
  4. Kdo a jak platí daň z převodu nemovitosti?
  5. Co by měla obsahovat kupní smlouva na nemovitost
  6. Nejčastější chyby při sepisování návrhu na katastr nemovitostí
  7. Koupě nemovitosti od developera
  8. Úschova kupní ceny při koupi nemovitosti
  9. Rozdíl mezi bytem družstevním a v osobním vlastnictví
  10. Co je to anuita?
  11. Jak správně darovat nemovitost
  12. K čemu slouží věcné břemeno nebo služebnost?
  13. Sepsání závěti a vypořádání dědictví
  14. Co je to kolace
  15. Co by nemělo chybět v nájemní smlouvě
  16. Kdy se může zvyšovat nájemné
  17. Ukončení nájmu
  18. Dohoda o ukončení nájmu
  19. Jak sepsat smlouvu o dílo s řemeslníkem
  20. Skryté vady a odstoupení od smlouvy o dílo
  21. Kdy potřebujete stavební povolení k rekonstrukci nemovitosti?
  22. Domovní řád
  23. Co obnáší funkce ve výboru bytového domu?
  24. Proč nepodceňovat stanovy v bytovém domě
  25. Společné prostory v bytovém domě
  26. Co obnáší rekonstrukce bytového domu
  27. Může se SVJ nebo bytové družstvo zadlužit?
  28. Jak na rekonstrukci domu nebo chaty
  29. Na co si dát pozor při jednání se stavební “firmou”?
  30. Stavba domu na „zelené louce“
  31. Jak na vyjmutí půdy ze zemědělského fondu

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Nájem nemovitosti

Sepíšeme nebo zkontrolujeme nájemní smlouvu na míru vašemu případu. Díky našim službám nevzniknou ani po skončení nájmu mezi pronajímatelem a nájemníkem spory ohledně nejasných práv či povinností.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Veronika Jízdná

před 2 roky

Služeb Dostupného advokáta jsme využili při koupi bytu. Vše proběhlo v pořádku, kontrola smluv, návrh na katastr, který prošel na první pokus. I když jsem si až za půl roku vzpomněla, že vlastně ještě potřebuji vypsat daňové přiznání, nebyl to problém a do 2 dnů bylo hotové. Dobrá komunikace, rychlá reakce, nic nebylo problém. Doporučuji.

Recenze služby

Lukáš Řezníček, Praha 6 – Bubeneč

před 3 roky

Web i odvedenou službu hodnotím rozhodně pozitivně. Dostupný advokát odhalil v mé smlouvě o převodu bytu nenápadné riziko, které by mě stálo hodně peněz.

Recenze služby

Zdeněk Chalupa

před 8 měsíců

Využil jsem službu k sepsání darovací smlouvy na nemovitost a návrhu na vklad do katastru nemovitostí. Vyhotovení proběhlo rychle a dokumenty byly v pořádku.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024